Tabung Masa Depan ...

Wednesday, May 20, 2015

Fakta Menarik Antara 10 Tumbuhan Yang Pelik & Unik Di Dunia !


White Baneberry It is also called as doll’s eye because of its special shaped fruits.

Baseball Plant  - The special special species of baseball plant is protected by national nature conservation as it is very rare in the world.

Corpse Flower -  It is the largest branched main stem concern flowering plant in the world.

Venus Flytrap - Venus flytrap has special lobes to trap the prey animals.

Hydnellum Peckii - Hydnellum peckii is a special type of fungi that produce blood or juice like fluid on its surface. 

Lithop - Lithop can be described as living stones, a plant that exactly look like stones or pebbles

Pitcher Plant -  It is said to be some species of pitcher plant can even consume mice.

 Rafflesia Arnoldii - Rafflesia arnoldii is the biggest individual flower in the world

Welwitschia Mirabilis - The most interesting thing about Welwitschia is the plant only has two leaves that grow continuously over time. 

Mimosa Pudica - The most attractive feature of mimosa pudica is nothing but its response to touch.

CREDIT PIC & INFO HERE  ( Auto Publish N3 )

Friday, May 15, 2015

Coret Diari Jumaat Kesuma Angsana

Salam Petang Jumaat. Lama rasanya tak menaip N3 cerita diri dan keluarga sendiri.  Almaklum ler kebusyan melanda diri. Jadi saja berkongsi2 cerita yang sedikit basi hari ini ! Tapi bukan ler  cerita keluarga 69 yer... He He He

ALONG....
Hrmm.. di Tahun Kedua ni Along sememangnya dah semakin biasa berdikari dan berjauhan dari family.  Masih sibuk dengan sukan specially Rugby.  Minat giler2 sampai patah2 gigi !.  Dah mula suka join aktiviti2 seni jugak, likes singing2 ni.  Cuma kata Along, It's just for fun only ler Ummi. ! Tahun ni, Along pun makin rajin jadi tok bilal dan jadi imam sesekali. Yer lah dah jadi Senior tahun ini.   Tapi yang paling penting study tetap kena study. Tahniah Along untuk ANUGERAH KETUA JABATAN bagi Penilaian akhir tahun 1 dengan pointer terbaik yang diterima baru2 ini. Ummi dan seluruh family sangat berbangga dan mendoakan kecemerlangan dan kejayaan berterusan untuk Along nanti ! Nakal2 tu standardlah anak lelaki, tapi study kena maintain hokeyh !
ANGAH ....
Sejak duduk di asrama ni, BLOG PV dah makin bersawang ler jadi.  Angah pulak sibuk join pasukan netball dan terpilih jadi wakil pergi tournament sana sini.  Sesuatu yang Angah tak pernah buat di sekolah dier sebelum ini.  Di sekolah lama kata Angah, peluang tu tak ade. Cuma untuk orang2 tertentu saja. Tapi di sini lain. Diadakan pemilihan dan bila ada pencarian bakat Angah turut serta, guru yang terbabit nampak bakat Angah dan Angah terpilihlah.  So, gigih dan tabahlah Angah sertai perlawanan sana sini walau kurang menang dan banyak kalah tapi kata Angah puas hati lah!.  He He He.  Dan banyak benda baru yang Angah belajar di tempat baru ini.  Paling tak menahan sibuk suruh bawak makanan dari rumah bila datang menjenguk Angah di asrama.  Rindulah tu, padahal dier tak tau, kita yang kat rumah lagi rindu nak makan masakan western Angah yang selalu mabeles giler tu, bak kata Adik !

ADIK ....
Tak yah ceritalah... Sibuk dengan cerita stress dan cerita nak fokus dier.  Adik stress ler. Jadi budak pandai pun stress yer Ummi !.  KA jawab balik, Kalau jadi budak tak pandai lagi stress ler Adik ! . Adik jawab balik.  Sebab tu Adik kena lebih fokus... tapi lagi stress, stress !. He He He
Dalam stress2 dier tu, happy sungguh ler Adik sebab dapat hadiah handphone baru lagi.  (My brother) Ucu yang sibuk belikan dan bagi.  Bila ditanya hadiah ni untuk apa.  Cepat je Adik jawab.  Ini sempena Adik periksa kat sekolah dapat No. 1. !.  Hrmmm....Sebenarnya Adik dapat hadiah handphone baru tu, bukan saje sebab nak bakar semangat Adik untuk terus berjaya dan dapat result periksa yang bagus tapi juga sebab Adik banyak bantu pakcik dier tu di rumah waktu beliau bercuti sakit hampir 2 bulan selepas selamat dioperasi.  Adiklah yang paling rajin tolong ambilkan itu dan ini. Rajin temankan pakcik dier buat dressing saban hari di klinik. Macam tu lah Adik.  Kepoh sangat2 tapi prihatin !. Nilah lebih kurang rupa Handphone baru Adik tu siap dengan baju hijau dier sekali tu....Oklah untuk budak tahun 3 macam Adik.....

( Dari google )



KA ...
Dugaan bulan ini.  Hampir seminggu MC dek kerana kena serangan gastrik yang teruk.  Tapi, like always, redha ajelah.  Moga2 sakit yang didatangkan bisa menghapus dosa2 yang kita lakukan tanpa sedar kan. Walau sakit kali ini antara yang paling teruk KA pernah kena. Sempat jugaklah gader2 satu family waktu hari ibu minggu lepas, even dalam sakit2 teruk yang masih bersisa.   Anyway. thanks to EN HUBBY yang sibuk bikin jeruk mangga asam boi pedas bercili my feveret sebagai ubat gastrik KA.  He He He.. Bikin sampai dua botol lagi. Tahan air liur jelah tengok bila bukak peti. Tunggu sikit hari lagi, KA nak bedal ler ni ! Ada masa KA kongsi2 resepi En Hubby tu yer, ala sonang sangat2 nak buek kato orang nogori tu, semudah A, B, C !

TENTANG BLOG .....
Aduhai susah nak cakap. Terima kasih lah pada yang sudi menjenguk.  KA tengah merajuk dengan NUFFNANG sebenarnya.  Sebab dier potong my claim kali ni.... Hu Hu Hu. Kejam sungguh ler EN NUFFNANG......!  Sekarang ni ada masa sikit, cepat2 wat N3.  Tapi nak melawat kawan2 tu aduhai memang x dan sangat.  Tapi KA sangat hargai kawan2 yang tetap sudi datang menjengah ke sini. Sayang uols ketat2 !  Sesungguhnya, dalam hidup ini,  kita takkan dapat semua yang kita mahukan. Mungkin Allah swt bagi rezeki sedikit di sini.  Dan turunkan juga dugaan di sana.  Begitulah namanya kehidupan, sentiasa kena balance.  Yang penting doa jangan putus.  Allah swt maha mendengar dan maha mengasihani kan.  Akhir kalam,  ingatan KA pada kawan2 blog tetap ada, In Sha Allah, ada kesempatan, kita bercerita lagi seperti biasa !....

SALAM KASIH SAYANG ..................
KA 

Wednesday, May 06, 2015

WW : Small Towns But Beautiful & Spectacular !

Memang Spectacular Sangat !
Garmisch-Partenkirchen, Bavaria, Germany
Bibury, England
Goreme, Turkey (The Underground City)
Hidden Mountain Village - Jiuzhaigou, China
Shirakawa-go Village, Japan
Amêdî, Kurdistan
Annecy, France
Colmar, France
Queenstown, New Zealand     
Hallstatt, Austria
 CREDIT PHOTOS FROM HERE, TQ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...