Tabung Masa Depan ...

Saturday, April 18, 2015

Allah Selamatkan Kamu, Adik !

Hari ini genap sudah usia Adik 9 Tahun
Kalau mahu bercerita tentang Adik pun
Banyak, terlalu banyak kisah & cerita
Dari sedih, gembira, tangis & tawa
Semua rasanya ada dalam 9 tahun ni
Jadi tak perlulah nak diulang berkali2
Kalau bercakap tentang ujian segala
Adiklah yang paling banyak diuji & diduga
Dalam 3 beradik & bersaudara ...
Kalau dulu suka sangat dengan color pink tu
Sekarang dah bertukar ke color biru,
Kalau dulu bertali pinggang biru dalam silat
Sekarang dah bertali pinggang coklat !
Cuma yang tetap maintain sampai sekarang
Cita2 nak jadi Kapten Tentera Laut dier tu
Walaupun, rasa macam baru semalam melahirkan Adik....
Rasanya tak perlulah diulang2 cerita
Kalau mahu tahu juga, bolehlah baca kat SINI AJELAH YER !
Cuma besar harapan dengan pertambahan usia 
Semakin mematangkan Adik
Mengerti tentang kehidupan dalam erti kata sebenar
Tak lupa doa2 terus moga Adik berjaya di dunia dan akhirat juga
Adik adalah adik, hanya satu tiada duanya, tiada galang ganti atau serupanyer
Rajuk , marah, sedih, gembira, kasih , sayang & tawanyer
Adalah sesuatu yang tak ternilai dengan kata2
Adik, yang tak boleh lepas dengan pensil & kertas
Ada2 saja yang nak dilakar & pantas dicatat....
Adik, Adik !

Sekali lagi ...
Terima kasih Adik Nur Suffiya Qamarina
&
Ucap syukur Alhamdullilah ke hadrat Allat swt
kerana menghadiahkan Adik utk menjadi sebahagian dari hidup kami sekeluarga
We love u so so so much Adik!
Ikhlas Dari Ummi, Abah , Along & Angah ....

( AUTO PUBLISH N3 )

Thursday, April 16, 2015

Sajak Kisah Adik Dan Warna Biru !

Rasanya ramai yang dah tahu
Tentang warna kegemaran Adik yang baru
Dah bertukar dari pinky ke warna biru
Sebabnya... hanya Adik ajelah yang tahu
Lepas tu bila duduk2 berborak sebelum mata nak pejam tidur tu
KA selongkar2 dan korek2lah Adik rahsia warna biru
KA : Kenapa Adik suka warna biru ??
ADIK :  Apa masalahnya kalau suka warna biru ??
KA :  Yelah, tapi kenapa warna biru ?
ADIK ; Ada masalah ker dengan warna biru tu ?
Adik ni lain yang ditanya lain pulak jawapan dier tu
KA :  Ok, ok, Ummi agak2 dah tau, sebab apa Adik suka warna biru !
ADIK :  Apa dier, cuba Ummi bagitau !
KA :  Sebab Adik kan nak jadi Tentera Laut,....Laut kan biru !
ADIK :  ... Ermm... itu sebabnya tapi yang tu salah satu...
KA :  Aaaa... kan betul tekaan Ummi tu ! Sebab Adik nak jadi Kapten Tentera Laut kan
Sebab tu Adik suka warna biru....
ADIK:  Dah apa masalahnyer dengan warna biru ?
KA :  Takde masalah ok je warna biru tu ! Laut kan biru....
ADIK :  Seronok apa jadi Tentera Laut, lagi kalau suami ke isteri ke pun tentera laut
jugak, anak2 dier yang untungkan Ummi, jadi anak Tentera Laut Diraja Malaysia,
Diraja tuuu....
KA :  Kalau macam tu Adik esok2 kena cari suami yang kerja sama macam Adik jugaklah
Tak dapat Kapten, dapat Leftenan pun jadilah, janji Tentera Laut Diraja Malaysia tu !
ADIK :  He He He... Tapi kenapa Ummi tanya warna biru, apa masalah warna biru !
KA :  Eh Adik ni tak habis2 dengan biru, dah tidur ajelah, pejam ajelah mata tu ...
ADIK :   Yelah, masalah ker kalau suka warna biru ? Ok aper warna biru
Bla, Bla, Bla Bla......
Dan tiba2 Adik dah senyap aje macam tu
Tengok2 kat sebelah Adik dah belayar tak tau dah sampai mana dah masa tu !
Hu Hu Hu
Tak kisahlah warna apa pun Adik, tak kisahlah kalau Adik suka warna biru
Yang penting, sifat Adik memang kena sangatlah dengan warna biru itu
 Adik yang suka berkawan, sukakan keamanan dan kedamaian selalu
Sembunyi rasa agar yang lain bahagia, ikhlas dan penuh pengharapan di jiwa kecil mu !
Itu yang tersirat di sebalik warna biru itu .....
Kalau Adik nak tahu.......
Penggemar biru punya pesona yang misteri & tertentu !!!!

Wednesday, April 15, 2015

WW : World Top 10 Most Beautiful & Rarest Flowers !

Hurmmm.... rasanyer Adik pasti suka yang No. 2 tu,  
Sebab sekarang dier minat giler pada color blue ni ....He He He !
Kalau di tanya sebab apa suka color blue , cepat aje dier jawab balik
" Kenapa color blue tu tak cantik ker Ummi !  Lagipun biru tu ada banyak tau,
ada biru langit, biru laut, biru tua,  biru muda bla,,, bla... bla,,,. bla......."
Adik, Adik....

10 -   Kadupul flower
 9 -  Campion or silene tomentosa
 8 - Ghost Orchid
 7 -  Chocolate Cosmos
 6 - Parrot's Beak
 5 - Youtan Poluo
 4 - Yellow & Purple Lady Slippers
 3 - Corpse Flower
 2 - Jade Vine
 1 - Middlemist Red

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...