Tabung Masa Depan ...

Thursday, September 29, 2016

Kalau Dapat Bunga Mawar, Warna Apapun Tak Kisah !

( REPUBLISH N3 )

Jangan marah kalau entry ni agak panjang. Yelah nak citer pasal bunga ros ni memang harus sampai besokkan!. Roses or bunga mawar or bunga ros sesuatu yang ramai suka terutamanya kita, kaum wanita.  Jangan kata kaum hawa , orang lelaki pun boleh teruja dengan keindahan bunga ni.  Tapi tahu tak, apa maksud yang tersirat di sebalik warna bagi setiap bunga ros tu?  Tak tau ?  
Nah, ni serba sedikit info untuk share with you all ye!


Mawar Merah
Mawar merah paling popular di antara mawar2 yang lain. Kekasih biasanya membawa mawar merah hanya untuk kekasihnya atau orang yang benar2 dicintainya. Mawar merah memiliki erti cinta, kecantikan, keberanian, penghormatan, keromantisan dan juga, semangat . Sebab itulah mawar merah ini sangat sesuai untuk menyatakan perasaan cinta kepada seseorang. Maknanya kalau ada yang datang membawa mawar merah untuk kita tandanya  si dia ingin mengatakan " I Love U". 
Buat2 tak faham je (Ceh3 jual mahal lak!).  
Apapun ros merah melambangkan  kasih sayang!


Mawar Putih
Sesuci warnanya, Mawar yang putih terlihat bersinar dan sangat2 cantik. Mawar putih ini adalah tanda cinta sejati, kemurnian, kesungguhan, kelembutan, kesucian dan kerendahan hati. Kalau ada mendapat kejutan mawar putih, berbahagialah kerana si dia ingin menunjukkan ketulusan cintanya. Romantisnya Aduh !

Mawar Merah Jambu/ Pink
Antara mawar favourite juga, mawar pink ini memiliki warna yang sangat2 menggoda dan
 membuat siapa pun yang menerimanya tersipu2 malu. Mawar pink melambangkan penghargaan, kebahagiaan, kekaguman, kelembutan, kasih sayang dan ucapan terima kasih sebagai seorang 
sahabat yang dekat. So, kalau dapat kiriman mawar pink dari si dia, maksudnya, si dia memiliki perasaan yang  ingin berkawan baik namun belum mempunyai  perasaan cinta mendalam. 
        Tapi jangan kecewa, ini tandanya bahawa memang si dia menyukai dan mulai mengagumi kamu.                              (Dah tau, masa tu bolehlah plan step seterusnya kan he3)

 Mawar Kuning
Mawar kuning  selalunya dianggap mawar persahabatan. Warna kuning yang tersimpan dengan keceriaan warnanya menjadi  simbol persahabatan yang sejati, kekaguman atas persahabatan, ucapan selamat datang, suatu awal yang baru dari sesuatu, atau mungkin kenangan indah yang tak terlupakan. Semangat persahabatan sejati tersimpan di dalam indahnya mawar kuning itu.
 (Ala macam citer 3 janji tu... mawar kuning tanda persahabatan!)

Mawar Jingga/Oren
Mawar ini jarang ditemui , oleh itu ianya tidak begitu popular. Namun kalau anda menerimanya, ia adalah simbol kepada kata2 " Aku ingin kamu menjadi sebahagian dalam hidupku".  Ini kerana warna jingga satu simbolik akan gelora  cinta yang menggebu-gebu, kekaguman yang luar biasa, dan rasa haus akan cinta. ( Jiwangnya ! )

Warna Peach
Mawar peach ini juga jarang ditemui. Namun si peach ini melambangkan kedekatan. Makna yang tersimpan di dalamnya merupakan pernyataan cinta sekaligus mungkin lamaran. Biasanya mawar jingga ini diserahkan beserta cincin yang ingin disematkan di jari sambil bertanya, 
“Would You marry Me?” Hu Hu Hu

(Semua foto ehsan cik google.Tq)
Mawar Kombinasi, rangkaian Mawar Putih dan Merah
Ini tanda cinta yang luar biasa. Si dia memang inginkan kamu menjadi pendampingnya, menjadi orang yang selalu berada di sisinya selama2nya. Rasa nyaman, bahagia dan keserasian selalu dia rasakan ketika berdua dengan kita. (Ini saya paling suka!)

Adui! Jiwa2 lak pulak.  Boleh baca tapi janganlah percaya 100% ye. 
 Info2 hasil pembacaan, rujukan dan search cik google. Just for our knowledge aje. 
Apapun warna ros yang kita terima, hargai dengan sebaik2nya, lagi2 kalau FT yang bagi .. opps apalah KA melalut ni...  Lainlah kalau orang bagi black rose tu........ itu dah jadi another story !.

Have a nice day all!  

WASSALAM
KESUMA ANGSANA

Wednesday, September 28, 2016

Thank You Kakitangan Wad 3B Hospital Putrajaya !

Nota Yang Adik Tulis Waktu Melawat My Sister Baru2 Ini
Tapi Terlupa Nak Tampal Di Notice Board Ward Tempoh Hari
Kata Adik : ... Dah terlupa, nak buat macam mana Ummi 
Balas KA : Meh lah Ummi letak dalam blog mana tau diaorang terbaca nanti !
He3


Anyway, jasa dikenang, budi diingati !

Thursday, September 22, 2016

KA Is Demam De'Xandra On Ice Cream Cone Day !

Assalamualaikum....
Hari ni ada masa sikit nak merapu dalam blog suam2 kuku ni
Padahal idea dalam kepala ni betul2 tengah tepu
Apalah yang nak diceritakan untuk Rabu yang sendu
Tangan duduk menaip R, A , B , U satu, satu....lepas tu senyap dulu... Hu Hu Hu
Nak cerita tentang anak2, aduhai malas sungguh takut jatuh riak pulak jadinya you
Namun sebab ramai yang dok sibuk dan merayu2
Minta KA kongsi2kan petua nak didik anak ini dan itu
Cuma apa yang boleh KA kongsikan kat sini  adalah
Nak mendidik anak ni bukan suatu kerja yang mudah
Nak jadi ibu bapa terbaik tersangatlah susah
Nak jadi ibu bapa hebat lagilah teramat payah
Tapi ginilah, kita kira sajalah apa yang kita buat untuk anak2 tu sebagai satu ibadah
Pasti Allah akan permudahkan jalannya In Sya Allah....
Dan doa, doa tu jangan lupa yer, kena terus jangan mengalah !
Kalau dikenang dulu2, KA didik anak2 macam Singa betina
Mengajar anak buat homework pun macam Komando dalam latihan tentera
Bila dikenang balik, ada sedikit penyesalan di jiwa
Kalaulah boleh diputar2 semula masa
Pasti KA akan cuba untuk  jadi Ummi yang lebih bertenang dalam apa jua
Namun bila dah meningkat usia
Tahap kesingaan tu, rasanya dah menurun sama
Yang untung, pastilah Adik sebab dia anak yang last sekali katanya
Walau sesekali terlepas tu jeritan suara KA ala2 Jaclyn Victor
Sehingga Adik kadang2 mengalirkan airmata !
Ok, jap KA pun rasa sebak dan nak  nangis sama
Kesian kat anak2 sebenarnya apalagi mengenangkan saat mereka hiba
Waktu dimarahi walau untuk perkara yang kecil aje
Contoh bila lakukan kesalahan kecil even bila salah buat kiraan dalam kerja sekolah math mereka !
Aduhai hati mak2.... itulah ada pepatah lama
Terlanjur perahu boleh diundur, terlajak kata... jawap sendirilah yer..
Siapa yang tak mahu anak2 berjaya
Tak ada rasanya mana2 ibu bapa yang berdoa begitu untuk anak2 mereka
Seputar waktu yang berlalu menginsafkan kita
Anak2 ni antara anugerah Allah yang paling besar buat kita
Kenakalan mereka, kadang tak mendengar kata, terkadang buat kita rasa terluka
Sebenarnya, ujian buat kita yang Allah datangkan melalui mereka !
Maafkan mereka dan sentiasalah redha
Kerana kita tidak tahu apa yang dijanjikan Allah dan menunggu kita di hadapan sana....
Hrmmmmm....
Apalah yang KA merepek ni... Actually
KA is demam today, campur batuk, sakit tekak dan selesama juga
So kepala ada pusing2 sikitlah.. banyak sebenarnya he3
Hidung macam sumbat sama
Tapi walau hidung sumbat, masih lagi boleh bau harumnya  De'Xandra Perfume 
'Moon Sparkle" Yang KA pakai dan beli dari someone ni
Berbaloi kot RM 65 , spray sikit aje bertahan untuk 8 hours... ok
You all kena cuba sendiri lah yer baru percaya..

Apalagi nak dicerita yer....
Rasa macam nak lari pergi McD cari Ice Cream Vanilla 
Katanya makan Ice Cream Vanilla boleh redakan sakit tekak dan batuk 
Or duduk relaxs dalam Baskin Robbin sambil hadap ice cream topping coklat semangkuk ..
Ok guys, Happy Ice Cream Cone Day yeah  hari ni....!
 Jumpa lagi lain kali..


WASSALAM
KESUMA ANGSANA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...