Tabung Masa Depan ...

Friday, April 29, 2016

BELA 1 BAHAYA, KUMPUL BANYAK ADA JUGA FAEDAHNYA !

SHARE SESUATU YANG KA TERIMA DARI FB RECENTLY ....
Anees Bob with Mhaaj Muega and 23 others.
She Slept With Her Snake And Then The Vet Told Her Something Shocking
This is a true story about a woman who had a pet snake, python, which she loved so much. The snake was 4 meters long and looked healthy. However, one day her unusual pet just stopped eating.
This lack of appetite in the snake continued over a few weeks. The desperate woman tried everything she could and offered anything that a snake would like to strangle and eat. Nothing worked, and finally the woman took her loving pet to the veterinarian as a last resort.
The vet listened to the woman carefully and asked, “Does your snake sleep with you at night, wrap around you closely and spread out throughout its length?”
The woman was surprised and with a lot of hope she said, “Yes! Yes! It does it every day and it makes me so sad because I see something asking of me, and I cannot help it feel better.”
Then, the vet said something shocking and most unexpected. “Madam, your pet is not sick; it is just preparing to eat you.” Yes, the python wasn’t sick but it has been preparing to eat her instead!
“Every time, it is creeping and “hugging” you, wrapping around your body, it is checking size to weigh how a great meal you are and how it must be prepared before the attack. And yes, it does not eat, in order to have enough space to digest you more easily,” the vet said.
This story comes with a moral – Even people close to you, whom you are very affectionate with, can, have mean intentions. You need to identify the snake around you and their true intent. Hugs and kisses are not always honest.
Don’t fear the enemy that attacks you, but the fake friend that hugs you.
ADA MAKNA YANG TERSIRAT KAN ! 
Dan2 je sekarang ni sana sini kisah ular kan... Serammmmm KA !
Kalau KA bab2 ular2 ni, sebesar lidi penyapu pun dah sebatu KA lari. Bak kata Adik, lebih baik lah bela kucing ke, kan kucing ni binatang kesayangan Nabi ataupun buatlah kerja-kerja atau hobi-hobi lain yang mendatangkan faedah.  Kan ke lebih baik !
Macam hobi Adik yang satu ni. Bela rantai kunci... opps bukan bela tapi kumpul Key Chain.    Yang ini sebahagian koleksi Adik . Sebahagian lagi masih dalam kotak.  KA nak ucapkan berbanyak terima kasih pada adik beradik KA, sanak saudara, juga kawan2 yang cukup memahami minat Adik ni.  Setiap kali balik dari mana2 tempat ada aje kiriman Key Chain buat Adik dari saudara mara dan teman sepejabat.  Ha.paling best kata Adik,.. Ada juga teman2 blogger Ummi yang sudi kirimkan Key Chain buat Adik sebagai tanda hati.  Terima kasih banyak2 atas tanda ingatan tu.  Sampai buat boleh collection lagi kata Adik !!...
Terima kasih daun keladi & kalau sudi bagilah lagi ! He3

Wassalam...
SALAM SAYANG
KESUMA ANGSANA

Wednesday, April 27, 2016

Tak Over Tak Sah Kan Adik !

Salam Rabu semua...
Bab lukis melukis ni memang suka sangatlah Adik
Walau selalu je komen, penatlah nak warna ni, letih tangan Adik
Tapi tetap juga nak melukis dan mewarna 
Tak kisahlah gambar apa saja
Banyak yang dah dilukisnya
Dan setiap lukisan pasti ada cerita sebaliknya
Macam salah satu yang ini
Komen Adik :  " Cikgu yang suruh buat ni tapi sampai sekarang x marking2 lagi !"
Seb baik Adik buat cincai2 je ni he3..

Yang ini pulak, kata Adik
Cikgu siap puji dah cantik 
Tapi boleh pulak Cikgu tu bagi B+ je kat Adik
Sebabnya........ Cikgu suruh guna crayon tapi Adik guna color pensil, so salah siapa Adik ?
Kata Adik  "Errmmm ok apa pakai color pensil, cantik juga "
KA jawab," memang boleh je tapi Adik ni tak ikut arahan, sebab tu x dapat A !!!
Adik : macam tu pun ada ke Ummi ?
KA : Eh, memang lah, kalau nak jadi pegawai Navy nanti kena sentiasa ikut arahan tau!
Adik :  Ermmmm...... !

Yang ini pulak, baru je KA sampai rumah petang tu
Adik dah laju2 meluru
Sambil tunjuk lukisan yang Cikgu dah siap marking tu
"Adik dapat A+ Ummi !"
Cikgu puji cantik sebab ini kan lukisan batik !
KA jawab selamba " Nasib baik Ummi bagi idea kat Adik, Lukis lukisan batik 
dari bunga kain batik Ummi tu, kan Adikkkk.. sebab tu dapat A+ !"
"Yelah. yelah.... betullah tu ", kata Adik

Sebenarnya banyak lagi lukisan2 Adik yang nak dikongsi
Tapi, faham2 ajelah sendiri 
Tak kan nak tepek semua lukisan Adik dalam N3 blog ni 
Nanti tak pasal2 ada yang kata Syok Sendiri !
Apapun tak kisahlah kan Adik
Bak kata AMT... TAK OVER TAK SAH !!!!
He He He 

Friday, April 22, 2016

Ku Terima Takdir-Mu Dengan Redha !

Salam Jumaat di minggu April ke 4, 2016 ni
Lama senyap menyepi dan terlalu banyak yang terjadi
Sebelum tu..... Al Fatihah buat arwah Ayah mertua yang disayangi
Yang telah pergi dulu menemui ilahi
Waktu Jumaat 1 April tempoh hari
Sedih dan sebak memang dah lumrahlah tapi menerima hakikat 
Mati itu sesuatu yang pasti
Buat kita redha dan memahami
Semua yang berlaku adalah perancangan terbaik Allah swt
Walau x sempat menatap wajah Arwah Ayah buat terakhir kali
Tidak ada sekelumit pun rasa terkilan di hati ini
Kerana telah berkesempatan bertemu dan bersama Arwah 
Selama hampir seminggu di kampung 
Dua minggu sebelum Arwah pergi....
....Ayah mertua yang sudah KA anggap sama seperti Abah sendiri
Sudah bahagian Arwah pergi dalam keadaan yang cukup mudah begini
Tiada sakit serius, cuma 2 - 3 hari selera makan seperti sudah tiada lagi
Sehari sebelum pemergian, arwah boleh bangun ke bilik air dan bersolat seperti biasa lagi
Cumanya pagi Jumaat itu selepas subuh Arwah tiba2 kelihatan sangat penat sekali
Baru saje KA terima wassap di handphone tentang keadaan Arwah 
Dan baru saje bercadang untuk balik menjenguk lagi
..........Terkedu bila dapat berita Arwah Ayah dah kembali kepada penciptanya !
Segera bergegas menjemput Along & Angah di asrama masing2
Itu belum lagi menguruskan hal2 sekolah Adik lagi
En Hubby redha dan mohon Arwah Ayah disempurnakan dengan secepat mungkin
Tanpa menunggu kepulangan kami !
Apa lagi kami baru saja balik dari kampung sebelum ini..
Lebih cepat diselesaikan adalah lebih baik kata En Hubby..
Sempat bersama bertahlil 3 hari di rumah 
Sebelum pulang semula memulakan rutin seperti biasa
Hakikatnya hati masing2 masih sarat dengan kesedihan jua !!!!

Bulan April juga bulan kelahiran Adik yang ke 10 tahun
Moga Adik terus matang seiring dengan pertambahan usia
Walau asyik komplen, bila tahap dua ni home work jadi berganda2
KA pujuk2 Adik , itulah resepi untuk berjaya, jadi kita kena redha !
Masih berjaya kekal di tempat pertama dalam ujian sekolah pagi
Tapi jatuh sikit tempat ketiga ujian di sekolah agama petang
Adik ok aje sebab katanya masa masih panjang dan boleh terus usaha lagi 
Walau terkadang kesian dengan Adik bila dia bercerita 
Sedihnya dia bila adanya kawan2 yang sakit hati
Bila asyik2 Adik je dalam top three...
KA nasihatkan Adik supaya x ambil peduli
Sebab kita tak rugi apapun kalau orang iri hati
Malahan kita akan dapat pahala lagi.....
Kena think positive terus
Kata Adik nak jadi Kapten Navy satu hari nanti
Jadi ujian sikit2 menduga hati  dan benda2 kecik macam ni kena tolak tepi 
Dan sempat lagi Adik kata macam ini...
" Apa kata Blog Ummi tu bagi Adik yang uruskan, Ummi kan sibuk je...
 tapi Ummi kena ajar Adiklah macam mana nak buat., ok tak Ummi !"
Adik2, ada hati nak jadi blogger juga dier ni..
Apapun sempat juga buat majlis ringkas meraikan Hari Lahir Adik di rumah
Bersama2 keluarga, jiran2 & kenalan Adik 
Menjamu apa yang termampu KA sediakan 
Sambil2 niat bersedekah atas rezeki yang Allah swt kurniakan...

Jumaat yang barakah ....
Dalam sedih dan ujian yang datang bertimpa2
Ternyata Allah swt Maha Adil Maha Pengasih
Dimakbulkan antara doa2 yang KA mohon dan panjatkan sentiasa
Dipermudahkan  jua jalan penyelesaian segala masalah yang tiba
Dan dimurahkan pintu rezeki untuk anak2 jua ! ALHAMDULILLAH...
Sangat2 bersyukur....
Bersyukur dalam menerima segala ketentuan dan pemberian Allah swt
Yang baik mahupun sebaliknya
Dengan hati yang sentiasa terbuka dan ikhlas ..
Dan doa terus tanpa putus !
Kerana Allah swt tahu apa yag terbaik untuk kita.....

… ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ … (60)
“Berdoalah kalian kepada-Ku, niscaya Aku kabulkan permintaan kalian…” 
(Qs. Ghaafir [40]: 60)

Macam nilah jadinya kalau lama tak menulis N3 dan bercerita
Cerita pendek boleh jadi panjang berjela ...
Apapun...........Salam Sayang buat semua yer ! 
(Walau terperasan Follower dah banyak hilang he3)
IKHLAS,
KESUMA ANGSANA 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...