Tabung Masa Depan ...

Tuesday, July 07, 2015

Update Cerita Di Syawal 20 !

Assalamualaikum......

Lama sungguh tak menjenguk blog.  Tertanya2....Ada lagi ke yang sudi datang membaca.  Bukan tak rindu tapi apa nak buat, bebanan tugas yang bertambah baik di pejabat mahupun di rumah membataskan segalanya. Tapi ingatan pada kawan2 blogger tetap ada sampai bila2... Insya Allah !

Pejam celik pejam celik dah Syawal ke 20 hari ini.  Alhamdulillah. Diberikan kesempatan berjumpa lagi di Syawal kali ini.  ADIK macam biasa sejak dari di tadika lagi, puasanya penuh dan harap2nya berterusan juga buat tahun ini.  Dan Adik juga tahun ini dalam usia 9 tahun sebaik mungkin menunaikan solat lima waktu sebaiknya seiring dengan ibadah puasa dilakukan yang dulunya selalu tertinggal dengan alasan letih berpuasa.  Apa lagi tentang Adik ?....... Ok tentang pelajaran. Baru je dapat keputusan peperiksaan.  No. 2 dalam darjah di Sekolah Kebangsaan dan No. 1 di Sekolah Agama petang. Yang pasti bab2 mulut bertih jagung dier tetap maintain macam dulu.  Paling tak menahan bila Cikgu Muzik di sekolah ajar lagu " Nina Bobo" di sekolah sibuk pulak dier bercerita di rumah pada KA dan En Suami tentang lagu ini dan misteri disebalik di lagu Nina Bobo ni.  Bukan sekali, tapi berulang2 kali sampai KA dan En Suami boleh ingat tiap baris kata dan cerita Adik ! 

Lepas tu sibuk2 pulak cakap macam ni :
 " Kalau Ummi tak caya, cer google taip jer Nina Bobo keluarlah cerita dier !".
Dan bila Adik bercerita lagi tentang Nina Bobo ni cepat2 KA cakap :
" Ok2, kalau Ummi nak tahu Ummi google jer nanti yer Adik! He He He!
Cepat je jawab Adik :
... Eeeeee.. Ummi ni !

Macam tulah Adik, dan kejayaan paling besar buat Adik, bila baru2 ini menang 4 hadiah utama sempena Minggu Pusat Sumber di sekolah.  2 Tempat Pertama, 1 Tempat Kedua dan 1 lagi Tempat Ketiga. Suka sangatlah dier, lagi2 hadiah2 yang diterima semuanya buku2.  Sibuklah pulak dier mengisi buku Nilam dier tu yang dah berbuku2 tu gamaknyer.. Adik2 ! Ingat lagi petang sebelum penyampaian hadiah siap bagi tau KA macam ni ..
" Ummi gosok baju Adik kemas2 sikit, sembur minyak wangi sikit , 
esok Adik nak naik pentas ambik hadiah tau !
KA :" Ala, ambik hadiah je pun, bukannyer apa pun !
Adik : "Yelah, tapi Adik naik pentas bukan sekali tapi ...4 kali tau, Ummi...
Cikgu dah bagi tau pagi tadi ! "

Ok, cukuplah cerita tentang Adik.  Kita cerita Raya ler pulak. Raya tahun ini macam biasa, KA dah siapkan beberapa pasang baju untuk anak2.  Tapi Adik paling suka jubah yang dibeli serupa dengan Angah.  Hari2 duk sibuk nak mencuba aje kerjanyer ! Lepas buka puasa, lepas bersahur duk sibuk lah nak bukak plastik mencuba jubah ni... He He He

ANGAH tahun pertama berpuasa di asrama bersama kawan2 dan tidak bersama keluarga.  Belajar bersahur dan bertarawikh di asrama.  Angah boleh menyesuaikan diri nampaknya, apalagi di bulan puasa boleh balik rumah every weekend.  So tidaklah terasa sangat. Cuma bila balik macam2 yang dia nak ikut selera tekak !

ALONG pulak dah tahun kedua berpuasa di asrama.  So semuanya ok je dan dah biasa bagi dier.  Cuma KA ajelah, hari puasa pertama sebak aje teringat anak2ni, nak2 lagi bila Along call malam puasa pertama dan ucap Selamat Berpuasa.  Aduhai sebak sungguh, hrmmmmm... hati mak2 kan begitulah !

Di kesempatan ini KA, En Suami, Along Angah dan Adik seisi keluarga ingin mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri in Advance,  mohon maaf andai ada salah dan silap dalam sedar mahupun tak sedar. Insya Allah, umur panjang kita jumpa lagi dan KA berpeluang menulis lagi ! Bagi yang memandu pulang ke kampung nanti hati2 diperjalanan, semoga selamat pergi dan kembali.  KA sekeluarga akan balik beraya ke kampung En Suami di Pantai Timur tahun ini..........Moga dipermudahkan segala urusan kita semua yer !

Ehsan Google 

Wednesday, May 20, 2015

Fakta Menarik Antara 10 Tumbuhan Yang Pelik & Unik Di Dunia !


White Baneberry It is also called as doll’s eye because of its special shaped fruits.

Baseball Plant  - The special special species of baseball plant is protected by national nature conservation as it is very rare in the world.

Corpse Flower -  It is the largest branched main stem concern flowering plant in the world.

Venus Flytrap - Venus flytrap has special lobes to trap the prey animals.

Hydnellum Peckii - Hydnellum peckii is a special type of fungi that produce blood or juice like fluid on its surface. 

Lithop - Lithop can be described as living stones, a plant that exactly look like stones or pebbles

Pitcher Plant -  It is said to be some species of pitcher plant can even consume mice.

 Rafflesia Arnoldii - Rafflesia arnoldii is the biggest individual flower in the world

Welwitschia Mirabilis - The most interesting thing about Welwitschia is the plant only has two leaves that grow continuously over time. 

Mimosa Pudica - The most attractive feature of mimosa pudica is nothing but its response to touch.

CREDIT PIC & INFO HERE  ( Auto Publish N3 )

Friday, May 15, 2015

Coret Diari Jumaat Kesuma Angsana

Salam Petang Jumaat. Lama rasanya tak menaip N3 cerita diri dan keluarga sendiri.  Almaklum ler kebusyan melanda diri. Jadi saja berkongsi2 cerita yang sedikit basi hari ini ! Tapi bukan ler  cerita keluarga 69 yer... He He He

ALONG....
Hrmm.. di Tahun Kedua ni Along sememangnya dah semakin biasa berdikari dan berjauhan dari family.  Masih sibuk dengan sukan specially Rugby.  Minat giler2 sampai patah2 gigi !.  Dah mula suka join aktiviti2 seni jugak, likes singing2 ni.  Cuma kata Along, It's just for fun only ler Ummi. ! Tahun ni, Along pun makin rajin jadi tok bilal dan jadi imam sesekali. Yer lah dah jadi Senior tahun ini.   Tapi yang paling penting study tetap kena study. Tahniah Along untuk ANUGERAH KETUA JABATAN bagi Penilaian akhir tahun 1 dengan pointer terbaik yang diterima baru2 ini. Ummi dan seluruh family sangat berbangga dan mendoakan kecemerlangan dan kejayaan berterusan untuk Along nanti ! Nakal2 tu standardlah anak lelaki, tapi study kena maintain hokeyh !
ANGAH ....
Sejak duduk di asrama ni, BLOG PV dah makin bersawang ler jadi.  Angah pulak sibuk join pasukan netball dan terpilih jadi wakil pergi tournament sana sini.  Sesuatu yang Angah tak pernah buat di sekolah dier sebelum ini.  Di sekolah lama kata Angah, peluang tu tak ade. Cuma untuk orang2 tertentu saja. Tapi di sini lain. Diadakan pemilihan dan bila ada pencarian bakat Angah turut serta, guru yang terbabit nampak bakat Angah dan Angah terpilihlah.  So, gigih dan tabahlah Angah sertai perlawanan sana sini walau kurang menang dan banyak kalah tapi kata Angah puas hati lah!.  He He He.  Dan banyak benda baru yang Angah belajar di tempat baru ini.  Paling tak menahan sibuk suruh bawak makanan dari rumah bila datang menjenguk Angah di asrama.  Rindulah tu, padahal dier tak tau, kita yang kat rumah lagi rindu nak makan masakan western Angah yang selalu mabeles giler tu, bak kata Adik !

ADIK ....
Tak yah ceritalah... Sibuk dengan cerita stress dan cerita nak fokus dier.  Adik stress ler. Jadi budak pandai pun stress yer Ummi !.  KA jawab balik, Kalau jadi budak tak pandai lagi stress ler Adik ! . Adik jawab balik.  Sebab tu Adik kena lebih fokus... tapi lagi stress, stress !. He He He
Dalam stress2 dier tu, happy sungguh ler Adik sebab dapat hadiah handphone baru lagi.  (My brother) Ucu yang sibuk belikan dan bagi.  Bila ditanya hadiah ni untuk apa.  Cepat je Adik jawab.  Ini sempena Adik periksa kat sekolah dapat No. 1. !.  Hrmmm....Sebenarnya Adik dapat hadiah handphone baru tu, bukan saje sebab nak bakar semangat Adik untuk terus berjaya dan dapat result periksa yang bagus tapi juga sebab Adik banyak bantu pakcik dier tu di rumah waktu beliau bercuti sakit hampir 2 bulan selepas selamat dioperasi.  Adiklah yang paling rajin tolong ambilkan itu dan ini. Rajin temankan pakcik dier buat dressing saban hari di klinik. Macam tu lah Adik.  Kepoh sangat2 tapi prihatin !. Nilah lebih kurang rupa Handphone baru Adik tu siap dengan baju hijau dier sekali tu....Oklah untuk budak tahun 3 macam Adik.....

( Dari google )



KA ...
Dugaan bulan ini.  Hampir seminggu MC dek kerana kena serangan gastrik yang teruk.  Tapi, like always, redha ajelah.  Moga2 sakit yang didatangkan bisa menghapus dosa2 yang kita lakukan tanpa sedar kan. Walau sakit kali ini antara yang paling teruk KA pernah kena. Sempat jugaklah gader2 satu family waktu hari ibu minggu lepas, even dalam sakit2 teruk yang masih bersisa.   Anyway. thanks to EN HUBBY yang sibuk bikin jeruk mangga asam boi pedas bercili my feveret sebagai ubat gastrik KA.  He He He.. Bikin sampai dua botol lagi. Tahan air liur jelah tengok bila bukak peti. Tunggu sikit hari lagi, KA nak bedal ler ni ! Ada masa KA kongsi2 resepi En Hubby tu yer, ala sonang sangat2 nak buek kato orang nogori tu, semudah A, B, C !

TENTANG BLOG .....
Aduhai susah nak cakap. Terima kasih lah pada yang sudi menjenguk.  KA tengah merajuk dengan NUFFNANG sebenarnya.  Sebab dier potong my claim kali ni.... Hu Hu Hu. Kejam sungguh ler EN NUFFNANG......!  Sekarang ni ada masa sikit, cepat2 wat N3.  Tapi nak melawat kawan2 tu aduhai memang x dan sangat.  Tapi KA sangat hargai kawan2 yang tetap sudi datang menjengah ke sini. Sayang uols ketat2 !  Sesungguhnya, dalam hidup ini,  kita takkan dapat semua yang kita mahukan. Mungkin Allah swt bagi rezeki sedikit di sini.  Dan turunkan juga dugaan di sana.  Begitulah namanya kehidupan, sentiasa kena balance.  Yang penting doa jangan putus.  Allah swt maha mendengar dan maha mengasihani kan.  Akhir kalam,  ingatan KA pada kawan2 blog tetap ada, In Sha Allah, ada kesempatan, kita bercerita lagi seperti biasa !....

SALAM KASIH SAYANG ..................
KA 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...