Tabung Masa Depan ...

Friday, February 06, 2015

Rindu Serindu2 Nyerrrrrrrr....

Rindu nak tulis sepatah dua di blog
Rindu nak jenguk blog kawan2 macam dulu
Tapi, apakan daya
Masa sangat mencemburui saya
Mana dengan bebanan kerja yangbertambah sekarang ni
Mana menguruskan persekolahan anak bongsu kat rumah ni
Nak uruskan 2 anak di asrama lagi
Aduhai, pening dah ni !
Apapun , uols semua tetap di hati KA ni.. dun worry ....

Wednesday, January 21, 2015

Untuk Semua Yang Rindukan Kisah Adik !

Maaf sangat2lah KA memang terlajak busy sangat2 sekarang ni
Mana dengan kerja2 kat pejabat lagi
Mana nak settlekan hal2 di rumah juga
Banyak sangat perkara yang kena dibereskan
Neway, ALONG dah kembali  ke asrama menyambung pelajaran
ANGAH pulak In Sha Allah akan menyusul juga minggu depan
Tinggallah, ADIK buat peneman Ummi nanti yer !
Ini cerita ADIK waktu ALONG & ANGAH ada berkumpul di rumah 
sebelum mula sekolah  hari tu...

KISAH SATU 

ADIK :  Adik takutlah hari kiamat nanti !
ALONG : Kenapa pulak ?
ADIK :  Yelah, ADIK takut tak dapat jumpa Ummi, Abah, Along ngan Angah !
ALONG :  Ingat jugak Adik kat Along yer !
ADIK :  Mestilah..... (dengan nada sedih ! )
ALONG :  Abis tu, Adik selalu suruh Along buat itu lah, beli kan Adik itulah inilah...
ADIK :  Janganlah cakap macam tu Along !
ALONG :  Yelah, Adik asyik2 suruh Along pergi bungkus Tomyam untuk Adik..
ADIK :  Adik kan suka makan Tomyam 
ALONG :  Cuba Adik bayangkan, Along pergi beli Tomyam tuk Adik tu,  tiba2 ada 
orang datang rumah cari Ummi, lepas tu dier cakap "Acik2, anak Acik accident !"
ADIK :  Janganlah cakap macam tu Along ( Adik mula menangis ... )
ALONG :  Lepas tu Adik ngan Ummi datang tengok Along,  tak tau lah hidup ke
dah meninggal, berdarah2.... tapi kat tangan Along tu masih pegang lagi Tomyam 
yang Adik suruh belikan tu, pastu.....
ADIK :  Dahlah Along ( Adik mula nangis kuat .. !! )
ALONG :  Yelah2,  ok len kali jangan asyik suruh Along beli macam2 tau !
(Sambil pujuk2 Adik )
ADIK :  (Dalam menangis tu ... ) Yelah, yelah...... Along, Along,
Tomyam yang Along pegang tadi tu boleh makan lagi tak ???
ALONG & ANGAH :   Ha Ha Ha  Ha

************************************************************************

KISAH DUA

Hari tu dalam perjalanan hantar ALONG balik ke asrama
Macam biasa ADIK ler yang paling sibuk bertanya dalam kereta

ADIK :  Along, Along ambik kursus ni nanti Along nak kerja apa?
ALONG :  Macam2 kerja boleh.. Oil & Gas ker...
ADIK :  Contohnyer ?
ALONG :  Kerja Petronas..
ADIK :  (Sambil pikir2)... Ooooo 
ANGAH :  Eh, baik kerja dengan Shell, kakak kawan Angah kata
kerja dengan Shell lagi banyak gaji dari Petronas ...
ADIK :  Eh, buat apa Along nak kerja dengan Shell, kerjalah dengan Petronas,
Petronas dekat aje dengan rumah kita, Shell mana ada !
ALONG : Bukan kerja station Petronas lah ...
KA :  Bukan kerja kat Petronas yang cakap ' Ok pump 4 boleh pump "tu ler Adik !
ADIK :  Oo.. Abis tu ..
ALONG :  Kerja kat pelantar minyak
ADIK :  Pelantar minyak tu aper ?
ALONG :  Susah ler pulak, banyak sangat tanya nyer.. Planta, Planta yang buat
sapu kat roti tu faham .. hehehe
ADIK :  Oooo. itu yang panggil Oil & Gas yer !
KA :  Eee.. Adik ni macam2lah ....
Lepas tu duk sibuklah satu keluarga ni dalam kereta tu menerangkan pada
Adik apa itu Pelantar Minyak !
Kalau dah namanyer Adik, eerrrrmmmm memang macam2lah soalan dier !

Tuesday, January 20, 2015

Cara Masuk Ke Sekolah Teknik/Kolej Vokasional 2015 ?

UPDATE : 21/01/2015
Calon yang tidak berjaya ditawarkan atau calon yang tidak memohon secara online
boleh membuat rayuan dan walk-in ke mana-mana institusi (berdasarkan lampiran)
mulai 27 Januari hingga 28 Februari 2015.
Permohonan akan diproses berdasarkan kekosongan program di institusi yang dipohon.
Calon dipohon untuk terus menghubungi institusi yang berkaitan
sepanjang tempoh rayuan dibuka. Pemohon yang berjaya sepanjang tempoh rayuan
akan dihubungi oleh institusi tersebut.
INFO DARI SINI  

UPDATE : 20/01/2015
Setelah temuduga pemilihan dijalankan pada minggu lepas 
Keputusan permohonan boleh disemak mulai hari ini yer anak2 semua
Pendaftaran masuk adalah mulai pada 26/1/2015

Semak Kat sini  http://apps5.moe.gov.my/sptv/kvsmt_semakan2015/

( Angah, Alhamdulillah berjaya dengan permohonannyer
Dapat di tempat pilihan dier & kursus pilihan dier juga, 
tapi masih berkira2 lagi ni sebab menunggu kalau2 ada tawaran dari
sekolah yang satu lagi itu berjaya, dan kena buat pilihan !
Buatlah pilihan terbaik, ANGAH
Sebab ANGAH ni ada dua minat & cita2
Kalau di aliran sains dier bercita2 nak jadi dentist
Kalau aliran teknikal pulak nak jadi pakar IT (which KA rasa dier memang berbakat sangat2)
Apapun, Ummi sentiasa doakan & sokong aje yer Angah !


UPDATE : 15/01/2015
SEMAKAN KEMASUKAN KE PROGRAM KOLEJ VOKASIONAL 
DAN SEKOLAH MENENGAH TEKNIK AMBILAN 2015

Sukacita dimaklumkan bahawa  
SEMAKAN KEMASUKAN KE PROGRAM KOLEJ VOKASIONAL  
DAN SEKOLAH MENENGAH TEKNIK AMBILAN 2015, KPM TAHUN 2015
 akan dibuka mulai 20 - 25 Januari 2015.
Sila layari laman web KPM di www.moe.gov.my untuk keterangan lanjut.
Sekian, terima kasih.


UPDATE : 13/01/2015
Sessi Temuduga telahpun bermula minggu ini bagi kemasukan ke Sekolah Teknik & 
Kolej Vokasional 2015 yang terpilih.   Semak makluman panggilan
yang diterima samada melalui SMS dan email mahupun panggilan telefon.
( ANGAH pun akan hadiri temuduganyer esok  14/1/2015)

UPDATE :  5/01/2015

Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional (BPTV) sedang melaksanakan pengambilan murid 
bagi Program Kolej Vokasional dan Sekolah Menengah Teknik Ambilan 2015. 
Turut dimaklumkan bahawa sesi penggal persekolahan di seluruh negara bagi tahun 2015 ditangguhkan
ke 11 Januari 2015 (Kumpulan A) dan 12 Januari 2015 (Kumpulan B) 
berikutan banjir yang sedang melanda negara ini.
Sehubungan dengan itu, sesi temu duga/pemilihan dan pendaftaran bagi
 Program Kolej Vokasional dan Sekolah Menengah Teknik Ambilan
Januari 2015 ditangguhkan berdasarkan ketetapan seperti yang berikut:

  1.  
Sesi temu duga (bergantung kepada institusi) /pemilihan
  • 11 hingga 18 Januari 2015
  1.  
Semakan tawaran secara online
  • 20 hingga 25 Januari 2015
  1.  
Pendaftaran di Kolej Vokasional dan Sekolah Menengah Teknik
  • 26 Januari 2015

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional (BPTV)
di talian 038884 5154 / 5086 /  5089 / 5104 / 5067.

INFO DARI SINI
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mula2 nak ucap tahniah pada semua calon2 PT3 yang ambil resultnyer hari ni
Termasuklah Angah, walau resultnyer sedikit je lari sikit dari target
Tetap bangga sebab Angah dah cuba yang terbaik dan berusaha kuat
Selepas jadi bahan uji kaji selama 3 tahun ni untuk PT3.. kesian kat anak2 ni !
Takpelah boleh terus usaha lagi, PT3 kan bukan jalan akhir
Tapi pembuka ruang & jalan untuk lebih berjaya lagi nanti  ANGAH YER !
Alhamdulillah...
( Kata Angah bukti PT3 ni tough sangat, even school2 yg top2 mcm MCKK pun
Yang dapat score straight A's pun leh kira ngan jari aje...)
Dan bila KA jenguk blog kejap hari ni
Baru perasan dalam tempoh seminggu dua ni 
Ramai yang datang membaca dan mencari info di n3 KA yang ini
Mungkin selepas PT3 ni, ramai pelajar2 yang berminat
Tak pun ibu bapa sendiri yang mahu anak2 sambung belajar dalam bidang teknikal ni
Tak salah pun, kalau betul2 berminat
Macam Along dulu2 lah, sebab dier minatlah KA hantar Along belajar di sini
Dan rasanya memang tak sia2 lah Along pilih bidang ini
Faham2 sajelah, anak2 lelaki kadang sedikit nakalkan mereka ni
Tapi, KA cukup2 bangga bila result semester Along hampir2 mencapai 4.00 flat
Itulah dimana2 jua kita boleh berjaya kalau ada minat & usaha
Moga Along dapat kekalkan pencapaian yang baik ini berterusan.
Oh yer
Sama2 yang berminat boleh buat permohonan masuk ke aliran teknikal ni
Permohonan masik dibuka hingga 26 Disember, 2014 ni
Sekali lagi KA kongsikan link nyer 

Kat sini  http://apps5.moe.gov.my/sptv/kvsmt_2015/

Cubalah yer ! Mana tau ada rezeki ke sana
Jangan risau SVM tu setaraf dengan SPM
Dan diploma di sini di iktiraf dan boleh sambung belajar lagi
Selepas tu di Universiti2 teknikal seluruh Malaysia

Angah pulak tengah berkira2 nak sambung belajar kat mana
Sebab dia dapat tawaran sambung belajar Aliran Sains di Tingkatan 4 nanti
Berikan sedikit masa untuk Angah fikir2kan sendiri
Again as a parent selain daripada kita bagi nasihat dan dorongan 
Semestinya, kita doakan yang baik2 untuk anak2 kita semua kan !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...