Tabung Masa Depan ...

Monday, June 27, 2016

Salam Kemaafan Ramadhan & Syawal

Kadang2 kita lupa 
Dalam leka kata2 kita terkadar melarik luka
Selalu juga kita bicara
Tentang baik buruk insan yang digelar manusia
Dalam tak sedar kita mengata
Sesungguhnya
Dalam kita tertawa
Ada juga yang hidup bersedih duka
Kita hanya insan biasa 
Tak lari dari membuat khilaf dan dosa
Walau sekecil mana pun jua
Mohonlah kemaafan dan keampunan seikhlasnya

Salam kemaafan Ramadhan yang mulia
Moga2 ini bukan Ramadhan yang terakhir buat kita
Yang akan membawa kita ke Syawal nan bahagia
Tidak terlalu awal rasanya
Untuk menzahirkan rasa 
Di penghujung Ramadhan yang tersisa beberapa hari lagi saja
Andai ada tersilap kata & bicara
Ampun dan maaf jua dipinta
Ikhlas dari KA seisi keluarga ..

( GOOGLE IMAGE )


( Suka sangat iklan ni, jadi teringat2 kat Adik, Semoga Adik Suffiya juga akan jadi semulia ini  Insya Allah  !)

Friday, May 27, 2016

Mencari Redha Ilahi

Hasil carian imej untuk bunga
( Ehsan Google Image )
Rasa hiba resah gelisah
Ku tahan rasa itu biar pasrah
Tapi bagai tak dapat menahan lelah
Yang makin hari makin dalam dan parah

Ku intai balik tirai malam
Yang ada cuma gelap dan kelam
Menambah rasa rawan hati dan suram
Mungkinkan semua ini takkan terpadam
Dan kekal menjadi sejarah hitam

Yang salah itu aku
Yang lalai itu juga aku
Yang terkadang lupa itu juga aku
Yang terkadang alpa itulah aku
Kelemasan tika menyelam dan mencari sesuatu

Terkadang menangis dek tertipu lakonan dunia yang rapuh
Terkadang berlari namun tersilap langkah dan jatuh
Ada masa cuba melarikan diri dari terus patuh
Ada ketika berdiri di tepi kapal dan memegang sauh
Namun dek kerana silap, tangan terluka dan mengaduh !

Ya Allah, Ya Tuhan
Tunjukkan hamba mu ini susur dan jalan kebenaran
Dan berikanlah aku pedoman
Agar aku takkan hilang dan kesesatan
Dan bertemu sinar di penghujung jalan !

Memandang ke langit biru tinggi
Melihat kembali ke bawah menilai diri sendiri
Aku selayaknya diuji
Dalam mencari redhamu Ilahi.....


NUKILAN:
KESUMA ANGSANA (Auto Publish N3)

Wednesday, May 25, 2016

From Penang With Love Untuk Adik !

Salam Semua....
Semalam one of my colleague hulur dua plastik
Satu buat KA, satu buat Adik
Bila bukak je plasktik tu, KA rasa nak menjerit2
Suka sangat sebab KA dapat Jeruk Pak Ali yang memang my feveret
All the way from Penang with love 
Dan Adik pulak dapat yang kat bawah ni...
Ole2 terbaik buat Adik....

Suka sangatlah Adik
Satu, sebab dapat buku2 nota yang klasik macam ni
Dua,sebab dapat key chain lagi  buat menambah koleksi Adik
Murah rezeki kepada yang memberi
Dan memang murah selalu rezeki Adik
Hilang sikit stress Adik yang tengah menghabiskan sisa2 ujian pertengahan tahun 
Di Sekolah Pagi & petang sekarang ni..
Tapi biasalah Adik, bila dah dapat buku2 nota yang cantik2 ni
Mesti laju je dier kata nanti macam ni
" Sayanglah Adik nak guna buku2 ni... !"

Apapun.... 
Thank you so much friend, yang mengerti minat dan hobi Adik !

With Luv,
KESUMA ANGSANA

( Aduhai, Masa Utk Berblog Sgat2 Terhad  ! )
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...