Tabung Masa Depan ...

Friday, August 26, 2016

Bila KA Membebel !

Assalamualaikum... Salam Jumaat yang barakah hari ni...
Lama blog dibiar sunyi sepi. Walau ada juga KA titipkan N3 ala2 sendu sesekali.  Bukan tak rindu, aduhai kalau nak bercerita rasanya 365 1/4 hari pun tak habis lagi menulis N3.  Sesekali, bila ada masa terluang sikit ni, KA saja2 taip sepatah dua ayat, asah balik bakat menulis ni, takut nanti2 idea tepu terus kata Angah.  

Bercerita tentang anak2...... Hrmmm.... Adik di tahun 4 dah 2016 ni. Size dah makin tinggi menggalah, nak sama tinggi dengan Ummi dia ni yang memang x tinggi mana pun.  Cita2 masih terus nak jadi Navy Captain tu.  En Hubby kata dah boleh dah. Ciri2 keberanian tu dah nampak. Sebabnya. bila pacat melekat di kaki kenyang hisap darah Adik, dengan selamba badak aje Adik cabut tanpa sekelumit rasa geli berbanding KA, Ummi dia ni... Ha Ha Ha.... Adik di tahap Dua ni, segala2 nya kena digandakan usaha dan kesungguhaan tapi ada masa juga curi2 main game di handphone.  Bila KA sibuk tanya yang bukan2 dan usik dia macam2 cepat je Adik kata... "Ummi boleh tak Ummi jangan mengarut !" Ha Ha Ha.... Paling tak boleh blah, sibuk nak kejar cita2 sampingan dia nak jadi novelis kanak2 tu. Aduhai, ni semua kerja gila Angah yang bagi idea dan sokongan pada Adik.  KA yang jadi mangsa !!! Mencabar sungguh ...

Angah, macam biasa study memang x banyak masalah. Cuma masalahnya, bila dia balik je rumah bercuti, tidur lebih dari berjaga. Ha Ha Ha. Macam Along juga lah ceritanya sama.  Tapi biasalah anak lelaki bikin kita pening kepala lebih dari anak perempuan kadang2 kan !!

Banyak yang berlaku dalam hidup KA sepanjang tahun ni suka duka.  Kehilangan orang yang disayangi, masalah yang bertimpa dan dugaan tak terjangka. Belum lagi kena serangan sakit yang seksa sungguh rasanya.  Tapi, percayalah sebesar mana Allah swt menduga kita jauh lebih besar kurnia dan rezeki yang Allah swt berikan buat kita sebenarnya.  Alhamdulillah, satu lepas satu rezeki tak terduga. ....Menjalani liku-liku hidup sebagai seorang manusia, kita tidak akan dapat lari daripada diujikan, Ujian yang mendatang selalunya menjadikan diri kita lebih tegar dan kuat. Masakan tidak. Ujian mengajar seseorang untuk jadi lebih lasak dalam menggalas setiap bebanan kehidupan. Jadi KA harus redha.....
    "Dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai dugaan; dan kepada Kami-lah kamu semua akan dikembalikan.”[Al-Anbiyaa’: 35]
Al-Hafiz Ibn Katsir dalam memberikan penerangan terhadap ayat ini menyatakan bahawa Allah menguji hambanya dengan musibah pada satu waktu, dan kemudian dengan nikmat pada waktu yang lain, untuk melihat siapa yang bersyukur dan siapa yang kufur, siapa pula yang sabar, dan siapa yang putus harap "

Bercerita tentang blog, bak kata Angah dan Adik.  Kenapalah Ummi tak teruskan blog. Kawan2 Angah suka baca blog Ummi.  Adik pulak sibuk nak berkongsi cerita dia yang entah apa2 tu, di blog Ummi ni.. Entahlah, lama tak menulis ditambah bebanan kerja-kerja yang lain membuatkan masa untuk blog sangat2 terhad.  Jangan kata KA tak rindu apa lagi lupa pada kawan2 blogger yang selama ni memberikan sokongan pada KA.  Sekadar menulis beberapa nama yer. (Yang takde jangan kecik hati tau!)... Rindu sangat pada Mummydearie, KakZakie, Fiza, KakParidah, LyD, Anum, EyeNee, Rai, Knor, Puan Kutu, Nurbijen, Lyafrina, NurulIzwa, Lieya, ChicNa, CikDa, Ibu Amirul, Ibu Lala, Asyifa, AcikErna, Tihara, Kamsiah, Wantie, Raudzah, Bunda,CikMin, Atie,Yatie, Suri, Roha, Farah, MakDara, PokokManggis, KiraSakura, HainomOKje, KakCik, Bin Muhammad, Suka2, Deqla, Faezah, MsVelentine, Miza, UmmuAidan, ZazaNizam, Noe, Miza. Izan, MamaYana, Sari, KakNoor, Syani, ..... dannnnnnn ramai lagi yang KA tak sempat nak tuliskan di sini. Terlalu ramai!!  See, KA masih ingat lagi nama2 mereka semua. Masih tetap dalam ingatan dan sanubari, memang takkan lupa ! Itu tak masuk, cerita2 masyuk dari Nuffnang lagi. Seronoknya berblog tapi itulah.... tak semua yang kita rancang dan semua yang kita inginkan akan tercapai.  Kadang2 kita perlu membuat pilihan dan memilih serta mendahulukan apa yang dipanggil keperluan kan !! 

Sebenarnya, impian tu terkadang ada nak membukukan kisah2 Adik dalam blog KA ni.  Apatah lagi ,bila Adik dan Angah sibuk duk suruh KA buat novel.  Terutama Angah yang beria2 dan bersungguh2 sekali.  Kata Angah, Ummi kan ada bakat bab2 menulis ni, kalau menulis novel mesti best punya!..... Hello, Angah, kalau tulis novel tu boleh siap dalam 3 - 4 hari , la ni jugak Ummi buat tau ! Ha Ha Ha... Apapun, untuk Adik dan Angah, Ummi akan pertimbangkan yer, cuma sekarang ni kepala tengah pening memikir, ada ke orang nak baca apalagi nak beli novel dan buku Ummi tu nanti ?  Hangpa berdua habak kat Ummi syarikat mana nak ambil dan pasarkan buku produk Ummi ni.. Hangpa berdua cuba cerita sikit.!!!!.. Ha Ha Ha 

Wasssalam...
KESUMA ANGSANA


Tuesday, August 16, 2016

Terjatuh Cinta Sekali Lagi !

.... Bukan Dengan Sesiapa Tapi
Jatuh Hati Dengan Lagu Ini....



UPDATE : LYRIC SO SENANG NAK NYANYI SEKALI YER !
When you hold me in the street
And you kiss me on the dance floor
I wish that it could be like that
Why can't it be like that?
'Cause I'm yours

We keep behind closed doors
Every time I see you, I die a little more
Stolen moments that we steal as the curtain falls
It'll never be enough

It's obvious you're meant for me
Every piece of you, it just fits perfectly
Every second, every thought, I'm in so deep
But I'll never show it on my face

But we know this.
We got a love that is homeless

Why can't you hold me in the street?
Why can't I kiss you on the dance floor?
I wish that it could be like that
Why can't we be like that?
'Cause I'm yours

[Jason Derulo:]
When you're with him, do you call his name
Like you do when you're with me? Does it feel the same?
Would you leave if I was ready to settle down
Or would you play it safe and stay?

Girl, you know this.
We got a love that is hopeless

Why can't you hold me in the street?
Why can't I kiss you on the dance floor?
I wish that it could be like that
Why can't we be like that?
'Cause I'm yours

And nobody knows I'm in love with someone's baby
I don't wanna hide us away
Tell the world about the love we're making
I'm living for that day
Someday

Why can't I hold you in the street?
Why can't I kiss you on the dance floor?
I wish that we could be like that
Why can't we be like that?
'Cause I'm yours, I'm yours

Oh, why can't you hold me in the street?
Why can't I kiss you on the dance floor?
I wish that it could be like that
Why can't it be like that?
'Cause I'm yours

Why can't I say that I'm in love?
I wanna shout it from the rooftop
I wish that it could be like that
Why can't we be like that?
'Cause I'm yours

Why can't we be like that?
Wish we could be like that

HuHuHu

Monday, June 27, 2016

Salam Kemaafan Ramadhan & Syawal

Kadang2 kita lupa 
Dalam leka kata2 kita terkadar melarik luka
Selalu juga kita bicara
Tentang baik buruk insan yang digelar manusia
Dalam tak sedar kita mengata
Sesungguhnya
Dalam kita tertawa
Ada juga yang hidup bersedih duka
Kita hanya insan biasa 
Tak lari dari membuat khilaf dan dosa
Walau sekecil mana pun jua
Mohonlah kemaafan dan keampunan seikhlasnya

Salam kemaafan Ramadhan yang mulia
Moga2 ini bukan Ramadhan yang terakhir buat kita
Yang akan membawa kita ke Syawal nan bahagia
Tidak terlalu awal rasanya
Untuk menzahirkan rasa 
Di penghujung Ramadhan yang tersisa beberapa hari lagi saja
Andai ada tersilap kata & bicara
Ampun dan maaf jua dipinta
Ikhlas dari KA seisi keluarga ..

( GOOGLE IMAGE )


( Suka sangat iklan ni, jadi teringat2 kat Adik, Semoga Adik Suffiya juga akan jadi semulia ini  Insya Allah  !)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...