Tabung Masa Depan ...

Thursday, August 14, 2014

Tips Memasak Untuk Open House/Rumah Terbuka

REPUBLISH N3

KA rasa, ramai yang dah berkira2 nak mengadakan rumah terbuka or Open House bahasa omputihnyer.  KA selalunya, kalau berkesempatan membuat sessi yang sama, akan berpandukan kepada tip2 macam kat bawah ni, sebagai garis panduan anggaran banyak mana, yang kita perlu buat dan masak untuk para tetamu.  Takut terkurang aje, kalau terlebih sikit takpelah, boleh tuan rumah kasi perabis kan lepas tu hehehe.  Share dengan kawan2 semua ye!
 
MEMASAK UNTUK RUMAH TERBUKA

Cara-cara untuk memasak dalam kuantiti yang banyak terutama jika kita hendak memasak nasi buat makan 50 orang. Ayam berapa ekor,daging berapa kilo. Jika memasak ayam atau daging okkah tidak memasak pada malamnya .sebelum majlis besoknya?

Secara amnya, terdapat beberapa faktor yg perlu diambilkira bila menyediakan jamuan yg melibatkan tetamu yg ramai. Biasanya orang-orang di kampung makan lebih banyak nasi dari orang-orang di bandar?
Contohnya, nasi utk orang kampung seramai 50 orang adalah 16 pot (tin susu beras yg kecil, lebihkurang 280 g = 1 pot) manakala utk orang bandar seramai 50 orang adalah 14 pot. Jika tetamu itu semuanya dewasa atau separuhnya kanak-kanak, puan perlu membuat perubahan yg perlu.
Jika purata 50 orang = 15 pot = 4.2 kg beras. Jika beras Basmathi (utk nasi beriani, nasi minyak, nasi tomato dll) perlu dilebihkan kerana berasnya tidak kembang seperti nasi biasa.
ANGGARAN UMUM 10 KILO BERASMATHI UNTUK 100 ORANG

Bagi ayam pula, bergantung pada saiznya. Lazimnya, utk membuat kari atau kurma, kita memotong seekor ayam menjadi 12 bahagian. Seandainya seorang mengambil satu bahagian, kita perlukan 4 1/2 atau 5 ekor. Perlu diperhatikan di sini, kari juga mempunyai kentang, tomato dll yg akan “menambah” lauk kari itu sendiri.
Untuk daging, terpulang pada berapa keping atau ketul yg dipotong. Selalunya, utk 50 orang, puan perlukan 3-4 kg daging. Untuk rendang, mungkin lebih sedikit. Dapatkan daging batang pinang yg mudah empuk. Jika memasak kurma atau kari, masukkan ubi kentang anggaran 2 kg.

Manakala bagi sayur, bergantung juga pada jenis resepinya. Selalunya, jikalau hendak membuat acar mentah (jelatah), gunakan 5 biji timun, 4 batang lobak merah dan 3 labu bawang besar. Semuanya adalah anggaran kerana sukar utk mendapatkan sukatan yg tepat (kecuali seseorang itu membuat perniagaan “catering”)
Jika ingin memasak ayam untuk Masak Merah, contohnya, adalah boleh menggorengnya terlebih dulu pada malamnya dan mengisar semua bahan yg diperlukan sebelum menumis keesokan paginya. Untuk kurma atau kari, boleh juga mengukus ayam yg dicampur sedikit garam dan diletak di dalam loyang (supaya airnya boleh terkumpul) pada malamnya sebelum dimasukkan ke dalam kuahnya (yg ditumis pagi hari). Daging untuk rendang lazimnya dimasak pada malamnya kerana ini akan membuat rendang itu lebih enak. Ini adalah sebagai panduan asas. Bila kita sudah seringkali menyediakan makanan utk tetamu yg ramai, dengan sendirinya akan menjadi lebih arif. 

Usah terlalu risau jika makanan tidak mencukupi ,di nasihatkan agar menyediakan bahan asas membuat Mee/Bihun Goreng, contohnya, kerana jika tetamu datang lebih dari jangkaan (nasi/lauk habis cepat), kita berupaya menghidangkan Mee/Bihun Goreng dalam “sekelip mata.”

Di anggarkan 1 paket mee (500 g) adalah utk 5-6 orang dewasa (100 g seorang). Sila ambil kira jikalau ada makanan lain yg turut dihidangkan. 

Oklah, boleh cuba ikut panduan ini macam yang KA selalu buat!.


( Pinjam google)
Rumah KA sentiasa terbuka untuk tetamu, tapi cuma tulah ,ade biskut jelah dengan kerepek yang penuh dalam balang tu ....hehehe.

" Kata ahli Sufi, masakan yang dibacakan “Bismilah” dan “Selawat” semasa dalam proses penyediaan , makanan itu akan mempunyai roh yang bagus. Apabila kita memakannya badan akan menjadi sihat."

UPDATE :   KA KEBUSYAN GILER2 SKANG NI ..... TAPI TENGAH BERKIRA2 NAK BUAT OPEN HOUSE SEPERTI YANG DIBUAT LAZIMNYA SABAN TAHUN, SEBAB BANYAK SANGAT YANG DAH BERTANYA NI... ADUHAI  !!!
 

Wednesday, July 23, 2014

Bila Rindu Bertandang & Ucap Salam Aidilfitri In Advance

ASSALAMULAIKUM WBT....

Alhamdulillah, dah pun 25 hari menunaikan ibadat puasa
Walau on off diserang sakit gastrik yang menggila
Anak2 pun begitulah juga
Terutamanya Adik yang masuk tahun ke 3 misi puasa penuhnya!

 Lama menyepi sambil2 muhasabah diri
Dalam diam2 mencari2 erti
Dugaan yang ditimpakan selama ini
Buatkan KA lebih kuat dan belajar menghargai
Takde apa pun cerita menarik nak dikongsi
Walau dalam hati rindu nak mencoret2 cerita kat blog ini
Cuma benarlah bila Allah menguji
Pasti ada hikmah sebaliknya nanti
Dan kegembiraan yang pasti akan hadir kemudian hari
ANGAH tengah sibuk dengan PT3
ALONG pulak dengan semester baru dan modul baru yang perlu dipelajari
Dan Adik lah yang paling2 happy
Sebab akhirnya berjaya dapat no.1 dalam ujian keseluruhan darjah dua tahun ini
Setelah tahun lepas tahun 1 dikedudukan ke  2 sebanyak 2 kali
Sibuk aje Adik kata macam ni
" Betullah kata Ummi, kalau kita yakin boleh mesti bolehkan Ummi !,
Terima kasih Ummi doakan Adik....!"
Sebelum terlupa, cuma berkongsi lagi berita kejayaan Adik
Bila menang 1 dari 4 hadiah utama yang diberi
Dalam Pertandingan Mewarna di Putrajaya tempoh hari
Habuan duit 3 angka jugalah yang Adik menangi
Siap dengan langganan majalah kuntum setahun dan hadiah2 iringan lain lagi !
Rezeki2.... Allah swt jualah yang memberi!

KA dinasihatkan untuk berehat untuk kurangkan stress
Jadi aktiviti blog memang terpaksa dilupakan buat sementara waktu
Kebetulan pula sekarang kena handle projek baru
Yang perlukan perhatian KA sepenuhnya
Lagilah x banyak masa .....
Nak BW memang payah sangat sekarang ni
In Shaa Allah ada rezeki, umur panjang
Akan KA kongsi2 cerita di blog ini
Terima kasih kerana terus sudi datang bertandang ke blog KA ini

Di kesempatan ini KA Sekeluarga
Ingin memohon maaf andai ada salah & silap
Dan perkataan atau kata2 yang mengguris rasa
Terkadang tanpa kita sedar kan...
SELAMAT HARI RAYA 
MAAF ZAHIR & BATIN
Dan paling penting hati2 dalam perjalanan balik ke kampung nanti !

 ( Ehsan google )

PRAY FOR GAZA & MH17
MUDAH2AN ALLAH SWT PERMUDAHKAN JALAN BUAT MEREKA...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...