Tabung Masa Depan ...

Wednesday, March 28, 2012

Merapu 2 - Hikmah & Pengajaran, Sebab & Musabab

Assalamualaikum.........Dari petikan akhbar recently.

RM7.5 juta atasi banjir Hulu Langat



NAJIB menyampaikan sumbangan tilam dan dapur gas kepada seorang mangsa banjir pada Majlis Penyampaian Bantuan Mangsa Banjir Parlimen Hulu Langat dan Parlimen Ampang di Hulu Langat semalam.


HULU LANGAT – Sebanyak RM7.5 juta diperuntukkan kerajaan untuk mengatasi masalah banjir di kawasan Hulu Langat bagi tempoh jangka pendek.
Usaha tersebut akan dimulakan tahun ini dan membabitkan pembinaan sebuah jambatan laluan utama dengan kos RM3.5 juta, dua unit pembetung (RM1 juta) dan pengalihan utiliti (RM3 juta).
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, Jabatan Pengairan Saliran dan Jabatan Kerja Raya sudah memberi cadangan bagi melaksanakan langkah pencegahan banjir bagi tempoh jangka pendek dan panjang.
“Kita akan melaksanakan langkah jangka pendek tahun ini juga. Kalau boleh, mula dilaksanakan sebelum pilihan raya,” katanya pada majlis penyampaian bantuan mangsa banjir Parlimen Hulu Langat dan Ampang di Institut Kemahiran Belia Negara Dusun Tua di sini semalam.

Apapun for me, berapa teluskah cara pemberian sumbangan ini, bagaimana pula nasib mereka yang tercicir dari menerimanya.  Bagi saya sendiri yang dah kalis banjir mungkin perlu ada mekanisma terbaik dengan kadar segera untuk mengatasi masalah banjir ni.  It's really pain for me and the family bila every time hujan lebat pasti air akan melimpah masuk ke bahagian dapur, bilik air dan tandas kerana sistem perparitan dan saliran yang tidak diselenggara dengan baik dan sempurna. Bila sesuatu terjadi on and off macam ni, kita dah jadi kaliskan......."Katak Oh Katak kenapa panggil hujan " !
Boleh tgk video bawah ni on the recent flood, quality not that good sebab ambil suka2 je (neway Tq Mr.Hubby)  and few second later berlari ke dapur menyelamatkan barang-barang bila air tiba2 menerjah keras tanpa disangka!
video 

Setiap kejadian pasti ada sebab n hikmahnyer kan, so redha jelah!   Salam...................

1 comment:

Kesuma Angsana said...

Cerita sorang teman, ada mangsa banjir warga tua dan x sihat x dapat lg duit sumbangan banjir tu sebabnyer anak yg jd wakil waktu terima dah ambil dan pakai duit tu dulu tanpa pengetahuan. Hish, macam ni pun ade. No komenlah!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...