Tabung Masa Depan ...

Tuesday, April 24, 2012

PETUA SAKIT MATA

Antara sakit yang minta2 sangat dijauhkan.  Pernah kena sampai MC satu minggu you!.  Seksa betul dan one whole family lak kena. Aduhai... Lepas tu dah serik, cepat2 tanya orang tua2 pasal petua kalau sakit mata.  Ada dua tiga petua antaranya:

1.  Titiskan ke mata air embun (ambil atas daun keladi or apa daun2 make sure bersih ye) pada awal pagi.; or
2.  Titiskan ke mata air susu ibu ( payah nak cari ni) ; or
3.  Kalau berani nak cubalah, titiskan air kencing yang pertama pada awal pagi sedikit pada mata.  (Tapi mana yang pernah cuba cakap, memang berkesanlah!)

Ataupun kalau dah malas tu dan tak berani nak mencuba, pergi jelah jumpa En. Doktor ambik ubat dan lepas tu jangan lupa pakailah spek mata macam ni. Peace !.......He He He  

 





( P/S Ada juga orang kata, kalau jumpa orang sakit mata ni, jangan cakap sakit mata tapi cepat2 cakap.... Sakit Bontot!  Ha Ha Ha... Betul ke ?? )

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...