Tabung Masa Depan ...

Tuesday, April 24, 2012

Pucuk Paku Goreng Pedas ... Sedap!

Ini antara my family favourite dish.  Tambah2 pulak, my En. Hubby yang selalu sangat buat visit ke kebun tu, sempat mengutip pucuk2 paku kat situ on the way back, so apalagi masak jelah!  It's really simple and mudah.  Macam yang saya cakap,  resepi yang saya letak kat sini semuanya jenis yang senang dan mudah untuk working mother  yang busy like me..(he he he). So share with you all !

Bawang besar 1 biji (hiris atau tumbuk)
Bawang putih   3 biji (hiris atau tumbuk)
Ikan Bilis or udang kering (ikut suka)
Cili Api - 15 biji (ikut pedas)
Garam 
Sedikit perasa atau gula ( ini ikut suka) (optional)
Pucuk Paku (seikat or agak2lah) disiang.
Minyak masak
Sedikit air

Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bawang putih sampai naik bau.  Masukkan cili api dan ikan bilis or udang kering.  Masukkan pucuk paku yang telah disiang tadi.  Kacau rata.  Letak air sedikit kalau agak kering. Bila agak2 dah nak masak letakkan garam, serbuk perasa atau gula ikut suka.  Tunggu sekejap.. Dah siap. (Kalau suka boleh letak sedikit serbuk kunyit juga - optional). Masak kering atau sedikit berkuah (ikut suka you all ye!)


Simple sangat kan! Yang penting sedap... makan lak dengan ikan masin goreng. Fuuuuuh berpeluh seh!

1 comment:

paridah said...

pucuk paku disayur simple gini pun sedap....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...