Tabung Masa Depan ...

Tuesday, May 22, 2012

Buah Yang Tak Boleh Kita Makan

Bercerita tentang my bongsu daughter.  Dia ni ada sesuatu yang agak lain dari abang dan kakaknya.  Sedikit manja bebanding mereka tetapi punya akal dan kepintaran yang kadang2 kita sendiri pun tak terjangka. Ini antaranya!

Adik :  Tak bagus kalau kita selalu makan McD ke, KFC ke, ataupun Pizza Hut tu!
Me :  Siapa kata? 
Adik : Cikgulah..... semua tu kan makanan yang terproses, tak bagus kalau makan selalu tu!
Me :  Oh, kalau makan sesekali tu bolehlah!
Adik :  Bolehlah kalau Umi dah gaji!
Me :  Ha Ha, Pandai betul... abis apa yang elok dimakan...
Adik :  Buah-buahanlah. Banyak khasiat! 
Me:   Khasiat apa?
Adik :  Buah oren ke epal ke, Strawbery ke, banyak Vitamin C tu tau!
Me :  Yelah boleh makan tapi tak boleh makan banyak sangat. Buah2an pun ada yang manis. 
Adik...Nanti kena kencing manis lah macam Umi pulak! he he
Me :  ..... Pandai je !
Adik :   Semua buah bagus tapi ada juga buah yang tak boleh kita makan? Cuba teka buah apa?
Me :   ...Ada ke? Buah apa?
Adik : ...Mestilah ada....buah yang beracun
Me : Mana ada buah beracun..
Adik :  Adalah..... cuba tengok kat citer Snow White tu Epal beracun. Kalau makan terus pengsan tu!
Me :  Bijak betullah adik ni!
Adik :  Mestilah bijak, tengoklah anak sapa!
Me :  Ha Ha Ha

(  From google )


11 comments:

Azza Afdzal said...

pandainya hihi

wantie said...

pandainya dia buat ibu dia terkena. part KFC tu yang best. boleh makan selalu kalau ibu gaji. hahaha
so cute

Liza Razak said...

bijak betul adik ni :)

♥ NaurahBaiti ♥ said...

Nk kenakan adik, tapi diri sendiri yg kena. haaa, baru tahu adik tu bijak. haha jkjk :P

Kesuma Angsana said...

AA, Wantie, LR n NB, Tq commentnyer. She's only 6 but the way she talks n thinks cam dah sebaya me pulak huhuhu..

mayangsayang said...

so comel dan innocent aje adik ... hahahah.. anak sape kannn....

Kesuma Angsana said...

mayang.... tu lah pasal.. kekadang x terlayan

ღ cik faye ღ said...

kiutnya jawapan...budak2 sekarang memang pandai kenakan orang2 besar ni semula. mcm anak sedara, ada2 je jawapan dia nak twist semula hehe...

Kesuma Angsana said...

Cik Faye.. camtu lah bebudak skng lbh adv kdg2 dari kita.. ni ade kat sebelah saya tgh tnggu sya taip reply ni.. siap ckp len kali klu nak mkn buah tu chcklah betul2 dulu hehehe

Anonymous said...

pandai betul! jimat duit ibunya...huhuhu

Kesuma Angsana said...

Jimat apenyer,, tau aje bila kita gaji huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...