Tabung Masa Depan ...

Thursday, May 31, 2012

Cuti... Argghhhhhh Susahnya Pulak Nak Tidur!

Alhamdulillah dah selamat jejakkan kaki ke negeri Cik Siti Wan Kembang lepas Maghrib tadi.  Singgah menyinggah kat banyak sangat tempat.  Biasalah bawak 3 anak dengan feel masing2 macam bawak satu bala tentera!. (Ada juga citer lucu dalam perjalanan tadi, nanti saya post entry!) Bila bercuti2 ni, rindulah pulak pada sang bantal dan sang tilam kat rumah.  Mulalah, terkebil2 mata tu susah nak tidur. Pandang siling, pandang dinding pun tak leh nak lelap2 lagi. Hisssh!, tu yang malas nak bercuti ni. Mungkin ini masalah biasa bagi sesetengah orang.  Kadang tu dah tidur lama tapi masih rasa mengantuk.  Tidur tak sempurna la tu! Atau memang ada penyakit susah nak tidur !.

Ok, boleh ikut TIP2 ini (dari pembacaan)  :-
# Belajarlah cara atau teknik rehatkan mental dan fizikal;
# Sentiasa bertenang dan belajar menangani tekanan;
# Tetapkan waktu tidur . (Seboleh2nya pada waktu dan masa yang sama);
# Elakkan tidur waktu tengahari;
# Lakukan aktiviti senaman (Bila dah penat senanglah nak tidur!);
# Elakkan minum coffee or tea lewat petang atau lewat malam;
# Berhenti atau kurangkan merokok;
# Pastikan kita selesa dengan persekitaran bilik.  Letakkan apa2 yang kita suka di persekitaran bilik. Contohnya bau2an yang anda suka dan lampu tidur dengan cahaya minima; ataupun
# Membaca sebelum tidur.

Insya Allah boleh tidur lena macam ni >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

( fr google) 
Jangan pulak sebelum tidur tu, main tarik2 rambut macam ni alamatnyer ......................... ( opps ! lain cerita nanti)

( fr google)
Ok, last2 ni ye, lagi satu minum susu suam yang dicampurkan sedikit badam/serbuk badam.   Cuba jelah!. ....and Nite semua! ZZZZZZZZZZZZZZZZZZ (Tidur awal sebab dah penat & letih seharian!)

7 comments:

wantie said...

kalau say ale bila susuah nak tidur saya akak baca auzubillah himinasyaitaonirajjim. berkali kali. pas tu secara tak langsung saya akan tertidur.

tapi kalau letih, letak kepala je terus zzzzzz

Cinta Misteri said...

Yeahhh dh slamat smpai...
Cer tutup mata, gentel2 bntal smbil bygkn Jang Geun Suk

Tinta Lana said...

Salam..

arghh,hilang arah jap bila tgk gmbr, jang geun suk ngn park shin hye! hahahaha

biasanya lau sush nk tido, lana...tak buat apa2..keh3. Alhamdulillah..uat masa ni, takda masalah susah nak tido..salu ltk je kepala,mesti tertidor.. :)

petrasis1 said...

kalau saya kak, saya pasang lagu Sami Yusuf - Asma Allah,, bukak volume paling slow, ulang2 sampai terlena... :-)

Kesuma Angsana said...

wantie... akan cuba juga nanti tq

armouris said...

terjumpa info ni, pasal kurang tidur… sharing is caring :) - Kanser Angkara Kurang Tidur

Misz J said...

suker gambar2 entri nih...hihihihihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...