Tabung Masa Depan ...

Thursday, May 24, 2012

Peribahasa ' Diuji Timbang Lebih Sesaga '

Punya 3 orang anak sahaja, bukan sesuatu yang kita boleh ambil mudah. Setiap seorang anak, punya perangai dan personaliti yang berbeza.  Sebagai ibu, kita tidak boleh membeza-bezakan kasih sayang antara anak2.  Baik yang besar mahupun yang kecil, hendaklah diberi apapun jua secara sama rata.  For me, anak yang sulung lebih independence, sukakan aktiviti luar dan bersukan tapi terkadang sedikit lalai, walau punya idea dan akal yang hebat. Yang kedua, agak susah nak bersosial kecuali apabila bersama kenalan dan saudara rapat, pembelajaran yang sederhana tapi bijak dan selalu come out dengan result yang wow dan tak terjangka!.  Persamaan kedua2nya adalah, mereka tidak suka dan tak mahu terlalu over "diexposedkan" di blog saya ni. Mungkin sebab dah bersekolah menengah. Hu Hu Hu.  Tapi yang paling kecil pulak, pantang ada citer semua nak buat untuk jadikan entry di blog saya.  Sampaikan balik dari birthday partypun, siap tunjuk goody bag yang dia dapat dan cakap 'ambil gambar cepat, masukkan dalam blog Umi!'.  Bijak betul dalam kenakalannya itu. That's the reason why,  saya lebih banyak bercerita tentang sibongsu berbanding yang lain.  Hope you all tak bosan ye!

Talking about putting their story in my blog .............
  Kalau yang sulung tu macam ni jawab dia :
A bit, a bit tu oklah Umi, but lebih2 tu no, no lah
Yang kedua macam ni pulak :
Pleaselah Umi... No, no, no, & no....
Yang bongsu macam biasa ler :
Apapun boleh Umi !

Walaupun begitu, perbezaan antara mereka tidaklah begitu banyak dari segi kebijaksanaan dan kecepatan dalam pembelajaran. Lebih kurang sama sahaja. (From my point of viewlah). bak kata orang " Diuji Timbang Lebih Sesaga " iaitu perbezaan yang sangat2 kecil antara mereka. So, fahamkan maksud peribahasa ini.  Maksudnyer, sesuatu perbezaan yang sangat kecil!

Yang kelakarnya, satu malam sebelum tidur yang bongsu kecik tu siap cakap macam ini;

( sleeping beauty fr . google )
She : Adik rasa adik ni dah takde rahsialah !
Me : Kenapa pulak ?
She :Yelah, semua Umi dah bongkarkan kat blog !
Me : Ha Ha Ha
She :  Tapi yang ni rahsia kita berdua tau !
Me : Apa dia.?.....
Me : Apa dia rahsia tu adik ?
She :  ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ
Me : Dah tidur rupanya He He He




2 comments:

kinara kinatara said...

singgah sini dan follow:)

Kesuma Angsana said...

ok.. tq follow u back

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...