Tabung Masa Depan ...

Saturday, May 19, 2012

Permainan Congkak


Ingat lagi tak permainan congkak ini.  Ala, macam yang ada kat dalam filem Congkak or Jangan Pandang Belakang Congkak tu.  Atas tu contoh gambarnyer!. Ia adalah salah satu permainan tradisional yang wajib main waktu saya kecil2 dulu. Main korek lubang atas tanah aje masa tu. Tapi seronok sangat2(kalau menanglah, kalau kalah tu siap tuduh lawan main tipu. Ha Ha Ha). Tapi sekarang ni, dah ada siap jual papan kayu berlubang untuk permainan ini cuma harganya berbeza2 mengikut jenis. Ini sedikit info untuk semua. Supaya kita takkan lupa salah satu warisan budaya melayu kita.

Congkak adalah sejenis permainan tradisional Melayu yang sering dimainkan sebagai aktiviti dalaman atau sebagai pertandingan. Lazimnya ia menggunakan papan kayu berlubang atau lubang di atas tanah dan kebiasaannya buah congkak menggunakan biji getah atau guli. ataupun kalau dalam bahasa "London"nyer cam gini.

Congkak (Jawi: چوڠكق ;Malay pronunciation: [ˈtʃɔŋkaʔ]) or Congklak is a mancala game of Malay origin played in Malaysia, Singapore, Brunei, Southern Thailand, and some parts of Sumatra and Borneo.
Close variants are Dakon or Dhakon (Java), Sungka (Philippines), Chongka' (Marianas), Jogklak (interior of Java); Dentuman Lamban (Lampung), Mokaotan, Maggaleceng, Aggalacang or Nogarata (Celebes), Chonka (Sri Lanka) and Naranj (Maldives).
Congkak, which is mostly played by girls, has simple rules that allow the boards to have different numbers of holes. Congkak boards are often made of teak or mahogany wood are often elaborately carved into various shapes such as naga or birds. 

Kalau dah lupa cara nak main leh tengok KAT SINI

( My son yang terror giler main congkak ! )




Bolehlah kalau nak main sama2 family cuti2 hujung minggu ni kan!

4 comments:

kasihredha said...

waktu kecik selalu bergaduh dgn abg akak..sebab dia main ngelat.

wantie said...

main congkak ni yang best nya masa time tikam. ha.. satu bekaih ibu tu penuh. kalau boleh kalahkan lawan sampai tinggal abu. hahaha...

tu la istilah the champion!. bila dapat kalahkan lawan. "KALAHKAN SAMPAI TINGGAL ABU"

Kesuma Angsana said...

KR & wantie.. betul3 sronok men chongkak + seronok gaduh waktu main ni dulu2

♥ Cik EylaDiLLa ♥ said...

rindu permainan congkak nie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...