Tabung Masa Depan ...

Tuesday, May 01, 2012

Selamat Hari Pekerja

Hari ini 1 Mei 2012, hari cuti umum bagi semua pekerja di Malaysia ini. (Ada ke yang kerja hari ini.  Mesti ada .. siapa yang tak nak dibayar triple tu!).  Ini info untuk you all juga! 
Hari Pekerja atau Hari Buruh adalah satu nama untuk pelbagai cuti tahunan yang diraikan pada 1 Mei (atau dalam permulaan bulan Mei). Akan tetapi sebenarnya hari ini disebut juga sebagai Hari Pekerja Antarabangsa, yang mana ia merupakan peringatan tentang kejayaan ekonomi dan sosial bagi pergerakan pekerja. Tarikh 1 Mei digunakan kerana pada tahun 1884,Persekutuan Persatuan Pekerja dan Buruh, yang diinspirasikan oleh kejayaan Parti Labour 1872 di Kanada, meminta lapan-jam waktu berkerja di Amerika Syarikat, dikuatkuasakan pada 1 Mei, 1886. Ini mengakibatkan mogok umum dan Mogok Haymarket tahun 1886, tetapi beransur-ansur juga di pejabat selama lapan-jam waktu bekerja. Boleh cari info lanjut lagi kat cik google yer!

Kalau kat tempat2 lain ada juga yang panggil dengan nama Hari  "Mei".  Apapun panggilannyer,  just nak wish "Selamat bercuti semua"! 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...