Tabung Masa Depan ...

Thursday, June 14, 2012

Apa Nak Buat Kalau Terperangkap Lagi (Lagi ??) Dalam Lif

Sebelum ini takde pengalaman terperangkap dalam lif.  Ingatkan traffic jammed je, rupa2nyer lif pun boleh jammed.  Sebab takde pengalaman tu lah, tak tahu apa nak buat.  Cuma satu saja, saya tetap berpegang pada yang ini.  Iaitu dalam apa jua keadaan jangan sesekali kita panik.  Cuba bertenang dan tarik nafas panjang2. Dan lihat apa perkara yang pertama yang kita patut buat.  Tekan bell or interkom minta bantuan.

Ok, Untuk 15 mint yang pertama memang boleh relaks lagi.
Lepas tu 15 minit yang kedua, mulalah rasa resah sikit2.
Dan 15 minit yang ketiga, dah mula pikir macam2 pikir hubby and anak2 kat rumah.
.... 15 minit yang terakhir dengan peluh yang mula merembas, rasa nak jerit kuat2... Tolong!!!!!!!!!! ( Sebab ini melibatkan perkara hidup dan mati juga tau!)

So, lepas kejadian tempohari mulalah start google dan cari apa yang patut dibuat, if this happen again. (Minta2lah dijauhkan!).  Share with u olls juga!.

                                       ( Pagi ni tengok, lif tu masih "Under Maintenance" lagi )

Tips keselamatan jikalau benda ini terjadi dengan kita  
(credit to : apader.blogspot.com... TQ)

1. Jika lif berhenti dengan sendirinya. Cuba tekan butang keluar atau butang lain-lain dalam lif. Jika tiada respon sila tekan butang kecemasan dan berhubung dengan pengendali lif.

2. Cuba tenangkan fikiran, beritahu kedudukan lif anda. Lokasi dan tingkat dimana lif itu berhenti. Jikalau lif itu ada butang stop. Sila tekan butang itu.

3. Sila semak signal henpon anda (selalunya takde signal). Kalau ada signal sila hubungi rakan pejabat anda juga.

4. Jangan cuba menolak pintu lif dengan cara paksa. Apa yang anda perlu lakukan ialah bertenang. Seperti cuba duduk untuk rehat sebentar, bersembang dengan rakan-rakan terperangkap, bermain permainan dalam henpon, atau makan/minum sesuatu. Menyanyi jugak bagus, sekurang-kurang ada orang luar tahu yang kita terperangkap dalam lif tersebut.

5. Jangan hisap rokok dalam lif jika terperangkap.

6. Jangan cuba untuk memanjat dan membuka pintu kecemasan yang terletak dibahagian atas lif. Sila tunggu sehingga anda diselamatkan dan tunggu arahan selanjutnya dari pengendali lif.

Dulu2 pernah baca citer  artis Linda Rafar yang pernah terperangkap dalam lift dan dia really heavy trauma lepas incident itu.  Saya pulak nak buat macam manakan,  cari makan saja! Nak tak nak, terpaksa naik juga lah lif tu. Salam.....

41 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

x pernah kena lg
hope x akan kena la
takuttttt

Rai said...

uhh..scary..tak penah stuck lagi..tapi penah berlaku lif terbatuk..ngerii..

Adylia Qarissa said...

kalau kita sorang atau berdua atau bertiga boleh kawal lagi keadaan tenang tu..tapi kalau dah ada 5 6 7 8 orang, memang confirm tak tenang..mesti ada jer yang bikin gelabah kan..

Kakzakie said...

Kakak bayangkan kalau sendirian lagilah boleh pengsan agaknya. Mujur masa tu ada kawan kan dan siap ada yg buat joke...

List macamana pun suruh bertenang, kakak rasa kakak tak bolehlah

LydSunshine said...

Kalau terperangkap sensorang je dalam lif tu lagi la takut. Nak pulak bila lampu dalam lif pun padam. Seram gila. Ofis awak berapa tingkat? Yg terkandas tu kat tingkat berapa?

Cinta Misteri said...

Biasanya dlm lif tkda coverage. Klau ada line tenet, duk relax2 je buat BW

wantie said...

pernah sekali masa kat office lama. tiba tiba je lift tu stuck. kami kat tengah tengah lift. dah le tu ada 5 org dalam lift. berasak asak. 1/2 jam jugak kami kat dalam tu. Ntah guard wat cam ne pun tak tau . last kami leh keluaq. tapi bila pintu lift terbuka. baru kami tau yang kami dok kat tengah tengah. kena la lompat keluar.

kasihredha said...

semoga x jadi lagi..
dan kalau jadi juga...harap ada apek tu lagi
yg boleh ceriakan suasana :)

rasp said...

i tiap2 hari kena naik lif sis...
tawakal jer lah kan....
tapi i pernah tersangkut dlm lift....
masa tu 8 bulan preggy...
syukur alhamdulillah tak panik...
yg panik nya plak org luar lif sbb tau i preggy hehehehe...
kelakar lak tingat kisah tu...

Kesuma Angsana said...

ladyAyu : ye hope x kan jadi lg

Kesuma Angsana said...

Rai : lif terbatuk tu tanda2 nak stuck ler tu hihihi

Kesuma Angsana said...

tulah dalm 7 orng tu ada sorng yg memang cemas n takut habis! buat yg len pun menggelabah

Kesuma Angsana said...

Kakzie : betul kkdang ada yg boleh pitam juga.. kena praktis lah bertenang dari skang hehe

Kesuma Angsana said...

LS : Off t 16 sngkut kat t 4 .. takut lif terhempas n naik balik je ! minta dijauhkan lgi

Kesuma Angsana said...

CIM : betul tu

Kesuma Angsana said...

Wantie : mesti cemaskan masa tu.. lucu pulak nak kena lompat kuar hihihi

Kesuma Angsana said...

KR : minta2lah x jd lg... doa byk2.. apek tu huhuhu.. nnti saya buat entry tentang lawak dia tu .. tunggu ye

Kesuma Angsana said...

Rasp : pengalaman tu dan kita akan belajar sesuatu darinya kan!

Kesuma Angsana said...

KR : baca reply saya kat bawah.. silap tekan lah pulak sorry hehehe

Nyue said...

kat ofis nyue selalu berkalu..nasab xpernah terperangkap ag..huhu

Nur Alyaa Ibrahim said...

I xkn naik lif kalau sorg2...takot sgttttt...n x penah naik lif sorg2..hehe..

Alieza Dayasari said...

hONESTLY... pernah kena teperangkap dlm lif kat tmpat belajar. nasib masa tu 2 org. mau tak kawan saya tu cuak. saya boleh tergelak. haaaaaaa.. alek2 kena ketuk dgn kawan. haaa

eB said...

eB pernah gaks ms studi dolo...
berpeluh2 gaks la sbb kipas dlm tuh mati... kwn eB siap terpaksa mintak pad kat kwn kat luar (pintu leh bkk skit jerk nk bagi angen msk)... sbb x terkencing sgt. bygkan? lamer agks la eB phobia nk nek lift. kalo gi maner2, jgn mimpi eB nk nek lift sekali pn tingkat 5... ishhhhh

dwaty said...

saya paling takut kalau lif tu jatuh... errr jauhkan... tapi kena guna juga coz rumah tinggi sangat...

Kesuma Angsana said...

Nyue : tu lagi haru klu dah selalu

Kesuma Angsana said...

Yup, lpas ni kena pastikan ada orng baru naik lif tu

Kesuma Angsana said...

AD : hehehe lucu jugak.. seb baik x ape2 kan

Kesuma Angsana said...

eB ; ni lagi serius ni hehehe

Kesuma Angsana said...

dwaty : itulah pasal... nak buek camno ! tawakal jelah

Blog Suka-Suka said...

Kalau sudah terperangkap masih hisap rokok ya bisa mabok lah hehehee..

syiela said...

mesti sangat takut dan teramat gabra.. dapat saya bayangkan keadannya.. alhamdulillah dapat keluar dgn selamat

saya tak pernah terkena lg.. minta di jauhkan

ღ cik faye ღ said...

scary juga kan kalau jadi mcm tu...dah buat report ke so next time tak jadik semula...lepas ni KA kena NAIK TANGGA laaa...mengah takpeee...at least boleh exercise :-)

Miss BaNu said...

fobiaa juga..sy x pernah alaminya..mintang simpang laa..tpi dulu kt umah sewa sy suka naik lif walaupun umah cuma kt tingkat 2 jer..hehe..tpi lau dh alami nya maybe fobia juga sy pastu hehe..

Kesuma Angsana said...

BSS ; Luculah !

Kesuma Angsana said...

Syiela : takut gabra x payah cakaplah!

Kesuma Angsana said...

Cikfaye : dah byk wat report (orng len) tapi sama je! naik tangga takut gak.. sunyi dan tertutup lagi tgk 16 tu!

Kesuma Angsana said...

MissBanu : entahlah tgk lif masih menggigil lagi ni hehe

cinnamon.com said...

tak naklah kalau boleh...kak mmg tak suka naik lif ni..

::NureeN:: said...

klau nureen mau cuak jgk klau tersekat dlm lif kan.. mmm pengalaman blum ada tp mintak smpg 44 laaaa..... mesti takot, muka suami & anak2 la terbayang masa tue huhu

Nur-nba said...

Belum ada pengalaman seperti ni.. Tapi kalau pengalaman kena samun dalam kereta sendiri pernahlah.. Fobia sampai sekarang.. :(

Leeza dayasari [santai leeza] said...

leeza pernah kena terperangkap dlm lif dgn lecture.. masa tu leeza jadi heroin.. leeza buka pintu lif tu.. serius rasa mcm wa wa awa. tapi masa tu dh rs mcm nk pengsan sbb tak boleh bernafas dh. hooo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...