Tabung Masa Depan ...

Friday, June 29, 2012

Janganlah Bersedih Duhai Kawan! I'll Always Be There For You!

Kenapa hari ini ramai sangat yang bersedih.  Baca kat blog kawan2 pun ada yang tengah bersedih. Kalau tak pun, ada yang tulis tentang cerita2 sedih!  Hari ini hari sedih sedunia ke?

Lepas tu pulak, tengah2 lunch tadi, dapat call dari one of my old colleague.  She's a Chinese Sarawakian. Let me start the story about her first ye! Dia salah seorang rakan yang terpilih bersama2 saya, untuk working on one big tender yang bermillion2 valuenyer few years back.  We all bekerja bersama2 another few staffs, together with my immediate boss now dan juga few Ausie staffs from another partner that is based in AUS.

We have to spend time working on the tender preparation, work late most of the time , and standby for almost 24 hours to gather all the information for tender bidding. Kadang2 terpaksa korbankan cuti weekend juga. Again, kena  working so hard during tender clarification, sebab waktu M'sia and AUS yg berbeza terpaksalah kerja di office hingga ke subuh.  Tetapi semua pengorbanan itu benar2 berbaloi, when we won the tender.  She and me, together with few staffs and also few staff from the other partner performed a team to manage the project. I was then the Project Administrator.

Rasanya, on the 2 year during construction time, she resigned.  Reason why, she need to go back to her hometown in Sarawak to look after her old parents.  As a friend even I'll miss her then, I'll support her on whatever decision that she had made.  She'll try to get a job there in Sarawak, that is nearer to her parents home. That's what her plan is.
 
She called today, saying she's in KL now for a week and wanna see me. She told me this :
She :   I've resigned from my previous company.  So many politics there. I can't stand lah!
Me :   I think every office also sama leh!.  Sure got politic one, even a bit2!
She :  You know what, I really missed you when I'm working there.  There's nobody there that I can turn to when I've problem.
Me :   You dun hv any friend there ma?
She :   Most of them are so selfish.  You dun know who to trust and whom can be trusted also!
Me  :  Really ?
She :  You know I missed someone like you, who are really supportive, understanding, know how to differentiate between work and personal things, always willing to help each other and the best part is you always spare your shoulder for me to cry on ! ( She was almost cried at that them !)
Me :   Maybe you need some time.  You'll find one good friend, one day! 
She ;  No,lah, if there is an award for the best colleague I have ever had, I would like to give it to you!.  I really missed you and always hope you are here !
Me : ( I burst into tears already)... Your darling is there right! You can look for him!
She :  Yes, but it's not the same,  I really need someone like you!
Me :   (Speechless)................

(That's are part of the long telephone conversation hari ini.  Ada sikit2 kena alter kat part2 tertentulah ye!).

Menarik nafas panjang2 saya selepas talian dihentikan.  I got nothing to say now!.........Apa yang boleh saya katakan, for you my dear friend, saya akan sentiasa mendoakan yang terbaik dalam hidup awak! All the best dear !  And remember I will always be there for you!

Memori waktu bekerja bersama2 dulu -Jane & Me ( waktu tu saya preggie yg ke 3)


(Maaf, kalau bahasa2 saya dok berterabur sakan...... harap2 faham lah ye!

15 comments:

mayangsayang said...

KA QS ke? job scope cam QS aje ..

:: Mrs.Eady :: said...

alahai..semoga yang bersedih itu kembali ceria,amin ~

Mrs Velentine said...

terharu

LiYa HaNiF :: said...

hati ni pun tengah sedih gak tapi digagahkan untuk senyum demi insan2 yg tersyg.. huhu

Zie said...

Bagusnya dapt penghargaan mcm tu...
Tapi kesian kt dia nk kerja pun tk best klau begitu jdinya... Masa lalu jugk yg dikenng, bersama kawan terbaik...

Psss zie bru smpi blog akk tgk2 akk pun bru lepas komen blog zie... Hehe

maszmadi said...

wow!, jane sangat2 appreciate persahabatan kalian dulu kan.. bestnyer

Kesuma Angsana said...

mayangsayang : kerja kuli batak je hehe

Kesuma Angsana said...

Sayapun harap begitu juga. x suka lihat kawan2 sedih ni!

Kesuma Angsana said...

.. speechless lah!

Sue-Rya Qistina said...

semoga persahabatan itu berkekalan ye. dan semoga kesedihan itu x berpanjangan. senyum2 selalu! :D

Kesuma Angsana said...

liya : sayapun selalunya begitu ! x tunjukkan kesedihan itu walau kat dalm allah swt je yg tahu!

Kesuma Angsana said...

Zie : BFF ....kebetulan ye singgah menyinggah..tulah dikatakan jodoh hehe

Kesuma Angsana said...

tulah.. sampai hari ni pun saya msh miss waktu2 kerja bersama2 dulu ... dan jane adalah antara 2 sahabat saya yang sanggup bersusah payah hantar saya ke hospital waktu nk bersalin masa tu cause En hubby ada kat site kerja...

Ummi Iman said...

Kalau dah jumpa kawan yg serasi dan memahami mmg susah nak lupa :)

C'Jai said...

KA boleh jadi sahabat yang baik...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...