Tabung Masa Depan ...

Tuesday, June 26, 2012

Kegunaan Asam Jawa Or Tamarind

Petua Di hari Selasa.  Yang mudah2 saja ye hari ini.

( Fr Google)
Antara kegunaan asam jawa :-

1.  Melegakan sakit tekak dan batuk. (Minum jus asam jawa yang dibuat sendiri).
2.  Menghilangkan hanyir ikan dengan mencuci menggunakan asam jawa. 
3.  Menampal kuali bocor.  Kalau kuali anda bocor (yg kecil ye). Ambil asam jawa. Pastikan tiada biji ye.  Kemudian sapu dan tampalkan pada bahagian belakang kuali atau tempat yang bocor tadi.  InsyaAllah, anda boleh memasak seperti biasa tanpa kebocoran selepas itu.
4.  Menghilangkan lebam benjol di kepala kalau anak2 terjatuh atau terhantuk sesuatu.  Sapu dan tampalkan asam jawa dan biarkan seketika. Kemudian boleh cuci dan bersihkan.  Cubalah! Asam jawa juga mudah didapati dan hargapun murah!

Petua2 dari pengalaman sendiri, kawan2 dan pembacaan.

58 comments:

Rai said...

kalau demam pun jelum dengan air asam jawa.. tapi saya suka minum..hehe..

:: Mrs.Eady :: said...

wahhh bagus nyer semua petua!

Nurul Husna Mohd Hassan said...

kadang2 air asam jawa ni saya letak masa masak sardin, ganti asam keping :)

Eyqa Carissa said...

wahhh..asam jawa..makan begitu saje pon bestt!

wantie said...

yang lain lain tu pernah la cuba. bila sakit tekak je minum air asam jawa. last cerry berry. tapi ok la panas badan leh keluar. pas tu sakit tekak ok ar

pizli said...

Saya suka air asam jawa yang dah commercialize tu.

dwaty said...

saya suka goreng ikan letak asam jawa...

nanieybarnieylurviey said...

masamnye... tgk gmbr da terasa masam..
petua no 3 tu best.. :)

Sari Yusa Ibrahim said...

menampal kuali bocor??? Ishhh!! Biar betul... kalau ada kuali bocor bolehlah saya cuba, hihi

Zie said...

selalu jelom kepala dan badan anak2 bila demam...

LydSunshine said...

Tampal kuali? Serius ke? Nanti tak cair lekang ke bila dah kena masak? *takjub ni.

Zurina Hj.Zainal said...

asam jawa boleh digunakan kalau tangan tu kena kunyit...haaa....lumurkan dgn asam jawa, sure hilangnyer...minum pun sedap tak...heheheh..

Kakzakie said...

Oh... boleh tampal kuali bocor tu yg kakak tak tahu...

Daddy Ziyyad said...

aik, tampal kuali bocor pun boleh? haha

anisalya said...

ubat demam pun ye jugak. utk sejukkan badan.

K.Nor said...

ASSALAMUALAIKUM

boleh tampal kuali bocor ye...tip yg bagus ni..

hari tu baru aje buang periuk yg dah bocor sikit..membazir sgguh saya ni,,

Rinna said...

Baru tau leh tampal periuk bocor ngan asam jawa.. curlast laa asam jawa nie..

TQ share info.. :)

Kesuma Angsana said...

Rai : betul tu.. tq tambah kan petua lg

Kesuma Angsana said...

Mrs Eady : info utk semua

Kesuma Angsana said...

NurulHusna : mmg boleh pun even dalm gulai or kari pun saya letak

Kesuma Angsana said...

Eyqa : leh mkn gitu je ke.. klu gula2 asam jawa bolehlah jugak

Kesuma Angsana said...

wantie : terlebih minum kot or perut x ngamm.. but asam jawa mmg bagus utk demam batuk n sakit tekak

Kesuma Angsana said...

Pizli : senang x jah nak wat terus beli minum jekan!

Kesuma Angsana said...

dwaty : macam mana tu?

Kesuma Angsana said...

mmg ler masam klu makan cenggitu hehehe

Kesuma Angsana said...

SariYusa : bocoy yg kecil2 biasa ade kat kuali tu

Kesuma Angsana said...

zie : mmeng betul en hubby plg suka wat mcm ni kat anak2

Kesuma Angsana said...

Lydsunshine : dia akan cam terbakar n melekat so x le bocor lg.. ni bocor yg kecil2 le

Kesuma Angsana said...

ZZ : tq menambahkan lagi koleksi petua

Kesuma Angsana said...

kakzakie : klu bocor kecik2 tu no hallah letak je asam jawa ni

Kesuma Angsana said...

DaddyZiyyad : ye leh cuba lah klu nak!

Kesuma Angsana said...

anisalya : betul tu

Kesuma Angsana said...

K.Nor : ler napa dibuang klu bocor sikit tu leh guna lag

Kesuma Angsana said...

Rinna : mcm guna asam jawa ni hehe

Masz Sidek said...

tampal kuali bocor dan Menghilangkan lebam benjol di kepala,
sy baru tahu 2 ni...
info yg bagus... :)

cendol said...

oh nice!! Cendol baru tahu lah asam jawa boleh tampal periuk bocor!! thanks!!

MizzTina said...

yg untuk benjol tu bru tau..nice info..


thx sudi follow blog saya.. :)

Prettywrite said...

salam kak..
macam shock jer baca asam jawa boleh tampal kuali..hehe..nice!banyak kegunaan asam jawa ni..yana mmg fevret la sampai goreng ayam pun nak goreng dgn asam..hehe

Lawa Collections✿ said...

hai...salam kenal... saya follow blog ni...^__^

byk info menarik kat sini...

KhaiRin : anies said...

guna asam jawa ni time nk msk asam pedas je hehee

IntaNBerliaN said...

oooo macam tu.. yg tampal kuali n benjol tu, baru tahu, sblm ni xtau pun...

thanks :-)

hajar said...

As salam... terima kasih... sudi singgah rumah buruk saya... salam ukhwah....

gadisBunga™ said...

yes. lepas ni periuk bocor takkan terkorban lagi!

Kazman / Sue said...

selalu minum air asam jawa bila time panas ni... sebab menghilangkan sakit tekak....

Anum said...

salam
thanks sudi follow anum
bagus blog nie

Aishah Jahirah said...

salam ukhwah...tq...
selalu asam jawa wat air asam jawa letak gula merah sedap.kalau demam jelum kepala dgn asam jawa yang dicampur dgn air,nak cari daun bunga raya xde.hehee

Kesuma Angsana said...

Masz : cubalah ye

Kesuma Angsana said...

cendol : sama2

Kesuma Angsana said...

MizzTina : sama2 follow ye

Kesuma Angsana said...

Prettywhite : salam dik .... camna tu grng aym ngan asam ?,, masak ayam asam pedas ke?

Kesuma Angsana said...

Lawa Collection : Tq dah follow awak balik ye

Kesuma Angsana said...

anie : ye ke ? masak len pun boleh letak asam jawa juga

Kesuma Angsana said...

IntanBerlian : ini yg nak bg tau ni hehe

Kesuma Angsana said...

hajar : tq .. moga dipanjang2kan ye

Kesuma Angsana said...

gadisBunga : he he

Kesuma Angsana said...

Kazman/sue : betul tu

Kesuma Angsana said...

Anum : tq ye

Kesuma Angsana said...

AishahJahirah : betul tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...