Tabung Masa Depan ...

Friday, June 22, 2012

Lawaknyer Jawapan Teka Teki Main Tembak

Petang tadi, masa dok sedap mengadap minum petang cucur ikan bilis+bawang panas2 yang sempat saya buat untuk anak2 waktu hujan tu, tiba2 yang si kecil tu buat teka teki dan suruh saya jawab.

Adik :  Ummi jawab ye kalau pandai
Me : Ok...
Adik : Teka teki teka takok ular mati dalam mangkok... aaaa apa dia
Me : ( Terus jawab tanpa pikir lagi ) Ubat nyamuk
Adik : Salah lah Ummi
Me : Betullah! ubat nyamuk kan mati bila kita letak dalam mangkok
Adik :  Bukanlah Ummi, salah!
Me :  Abis apa?
Adik : Mee Maggilah, kan maggi tu cam bentuk ular
Me :  Eh, ye ke! Hihihi
Adik : Yelah....
Abang : Ubat nyamuk tu teka teki lainlah. Yang tu ular mati hisap rokoklah Ummi
Me :  He he ... betullah silap dengar soalan adik tadi!
Adik :  Tulah Ummi, len kali pikirlah dulu betul2 sebelum jawap tu
Me :  Bertuah punya anak!

So, moral of the story adalah, dengar soalan betul2 kemudian fikir betul2 sebelum jawab apa2 soalan, walau semudah manapun soalan itu. Aduhai saya pun dah pening ni!  HU HU HU

13 comments:

Wanieys said...

hihihi...umi salah dgr teka teki tu...

wani singgah sini balas kunjungan dan follow balik :))

salam kenal dr wani yer

~Sweet Honesty~ said...

bijak anak ummi tu yea..hihi

qemaishak said...

Pandai adik hehe

TQ singgah & follow blog qema:)

محمد شهريل القنيطري said...

haha..kadang-kadang budak-budak pon pandai...

keli menari said...

Huh.Adoi bertuahnya punya budak!

Kesuma Angsana said...

Tq wanie...

Kesuma Angsana said...

Sweet Honesty : Bijak dlam kenakalan!

Kesuma Angsana said...

qemaishak : mmg pandai kenakan org. Terimaksih kembali!

Kesuma Angsana said...

Dalca : btul tu kkdg lebih bijak dari kita orng dewasa ni

Kesuma Angsana said...

KeliMenari : mmg bertuah hehehe

Ietams said...

oren ni memang sedap dan bagus sangat utk digest system.
bila di makan, komfem makin lancar proses membuang saya. hahahaha..

Kesuma Angsana said...

ietams : cam lari tajuk je.. hang komen oren kat citer teka teki ni hihihi

Sue-Rya Qistina said...

hahaha..nakal sungguh anak umi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...