Tabung Masa Depan ...

Saturday, June 16, 2012

Menangani Masalah Suka Bertangguh

Salam Pagi Sabtu semua and happy weekend!.  Alhamdulillah masih diberikan kesempatan untuk bernafas lagi hari ini.  So, dahpun breakfast dengan beberapa slice buah mangga, nasi lemak dan air suam macam biasa dan telanlah pulak ubat gula2 sebijik (cam tu ler kalau ade penyakit).  Untuk yang lain2 dah preparekan satu teko air nescafe tu. Kasi perabis ye!. (Syukur atas rezeki ini!).

Macam biasa cuti2 hujung minggu ni nak kena settlekan semua kerja2 atau aktiviti2 yang tertangguh contoh basuh membasuh, kemas mengemas dan paling tak boleh blah kerja lipat melipat kain yang dah berbakul2 tu.  Tulah masalahnya, suka sangat bertangguh kalau part kena lipat2 kain ini.  Sudahnya naik lenguh ler kang nak settlekan 2 bakul tu.  Bukan tak boleh buat hari2 tapi dah jadi tabiat kot suka sangat bertangguh2.   Kalau kat office buat macam ni, alamatnyer En. Boss tu menyinga lah. He He He. 

Terbaca kat majalah wanita tentang tips2 untuk menangani masalah bertangguh ni.  Kongsi sama2 ye antaranye saya petik yang ini !.

1.  Sentiasa buat jadual harian sendiri;
2.  Tiap kali bangun tidur, rancang apa yang ingin dilakukan pada hari itu;
3.  Sentiasa disiplinkan diri dan ikut aktiviti dan masa yang telah kita tetapkan;
4.  Sentiasa lakukan aktiviti dengan tenang ; dan
5.  Sifat malas tu pasti akan menggoda, so be strong ye jangan lak kita mudah tergoda hihihi

Oklah, nak mulakan aktiviti pertama hari ini.  Tarik nafas panjang2, bertenang dan mula........ melipat. Hihihi

13 comments:

Nurmaisarah Azmi said...

sifat malas la pling susah nak lawan

Nurul Husna Mohd Hassan said...

berani sifat malas ni goda saya. hehe

Kesuma Angsana said...

NA : tau xpe ...

wantie said...

selalu je kan merungut tak cukup masa. tapi kan, saya ni kalau lepas subuh tu terus je wat kerja rumah mesti cukup masa punya.

kalau lepas subuh pi tidur semula, alamatnya semua kerja tak siap. thanks for the tips.

Adylia Qarissa said...

selamat hari minggu ;p

Kesuma Angsana said...

NHMH : dtg goda betul nnti hihihi

Kesuma Angsana said...

wantie : tulah psl tp lepas subuh sejuk2 tu sedap sambung tidur hihi

Kesuma Angsana said...

AQ : sdi singgah n komen ye!

Haryati::Faizal said...

samala ngan sy pon, basuh baju rajin tp bab melipat ni malaassshhh sket la..hehehe

jom join:l:
http://haryatifaizal.blogspot.com/2012/06/1st-giveaway-memori-terindah-by.html

Kesuma Angsana said...

HF : tq singgah. insyaallah akn join nnti

ecadwinkyasha said...

ada sikap suka bertangguh..bila da kelam kabut siapkan kerja,baru la muncul rasa xpuas hati..

Kesuma Angsana said...

Tq sudi singgah n berkongsi pendpat !

haz said...

memg sush nk hilagkn sikap suka bertangguh nie.. haiih.. haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...