Tabung Masa Depan ...

Sunday, June 03, 2012

Penjagaan Mata Di Depan Komputer

Pernah alami masalah macam ini tak?. Bila pandangan kita seakan2 kabur. Apatah lagi setelah berjam2 mengadap screen komputer ataupun screen cik lappy tu!. Tengok papan keyboard pun nampak huruf dah cam blur2 je! (contoh blur2 macam kat bawah ini) kejap nampak kejap tak nampak!



Yang pastinya, bukan anda seorang saja. Ramai juga yang alami masaalah yang sama. So, jangan lupa rehatkan mata kita sekurang2nya 10 minit selepas mengadap screen tu.  Cuba pandang benda2 yang paling jauh boleh you all nampak.  Paling penting posisi duduk juga perlu diambil kira. Jarak antara kita dan screen tu kalau boleh biarlah di antara 50- 100 cm) ikut keselesaan kita lah.

Kalau ada kaca mata anti radiasi tu pun pakai2lah. Simpan pun buat apa ke kan!. Tapi paling2 penting bila berhenti sekejap tu, buatlah senaman ringkas untuk melonggarkan otot2 terutamanya bahagian pinggang dan punggung so kita akan rasa lebih relak dan selesa sebelum meneruskan lagi taipan jari jemari di keyboard tu.  Happy blogging you all ! ( saya masih lagi bercuti ni... see u!)

6 comments:

wantie said...

mata saya ni rosak sebab tengok komputer la. sampai sekarang kena pakai spek.

onlajer said...

50 - 100 macam dekat je,tapi kalau jauh sikit tak nampak pulak

Rinna said...

Bagus..nasihat yang baik.. iye laa lama2 tgk PC pun mmg akan kabur mata.. :)

Kesuma Angsana said...

tq semua comnents yer. so moral of the story kesihatan mata itu amat2 penting

petrasis1 said...

lagi satu pantang lah,, kalau mengadap itu komputer, tak bleh dok dalam gelap lah,, kena pasang lampu terang2 lah,, kalau tak, kepala jadi fening-fening lalat laaah... (baru lepas makan KFC foldover llaahh.. hehe)

Kesuma Angsana said...

eh... lupa lak betul tu,kena on kan lampu.. tq dik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...