Tabung Masa Depan ...

Saturday, June 23, 2012

Peribahasa Pelanduk Dua Serupa - Bila Tersalah Tegur Malunya!!

Pernah tak Uols terserempak atau happen terjumpa somebody yang seakan2 sama paras wajah dengan salah seorang teman atau saudara mara kita.  Atau pernah tak, uols2 ade pengalaman menegur orang yang kita sangkakan kenalan kita.  Pernah ?  Saya pernah alami kedua2 pengalaman ini. Tertegur salah orang.  Malulah jugak masa tu. HeHeHe.  Sebabnya wajah mereka saling tak tumpah dah hampir2 sama dengan seseorang yang saya kenali.  Bak kata orang, Bagai Pelanduk Dua Serupa.  Maksudnyer, dua orang yang mempunyai wajah yang sama atau hampir sama.  Dan mereka bukan kembar serta bukan dari keturunan yang sama.

Contohnya macam artis kita yang satu ini, Ziana Zain and artis nun jauh kat  hollywood tu si J Lo.  Ramai yang kata mereka ini punya iras wajah hampir sama. Ye ke?.  Entahlah, tapi kata orang dalam dunia ini sebenarnya, ada 7 orang yang mempunyai wajah dan rupa yang sama. Katanye! Betul ke?

Cuba tengok yang ini...............

( DARI GOOGLE )

Dan gambar 2 yang ini pulak...............    Lepas tu Uols2 komen ye !

( PUN DARI GOOGLE )

18 comments:

aizamia3 said...

duluuuu pernah sekali.. sampai terpinga-pinga orang tu dibuatnya..

Mak Wardah said...

Salam kenal. tak perasan pulak persamaannya, kalau adapun pada mata saya iras2 tu adalah sikit2

kakcik said...

Jangan sampai ada yang terlalu obses hendak kelihatan sama sampai sanggup meniru, dahlah. :)

Ummi Iman said...

Muka saya ni ramai yg kata ada iras mcm org ni lah.. org itu lah. Alahai ramainya kembar

Daddy Ziyyad said...

ZZ dgn J-Lo tu mmg ada iras iras :)

Saya pernah hampir hampir menepuk bahu seorang perempuan dari belakang, yg saya sangkakan isteri saya.Nasib baik tak tepuk!

fadh leyanie said...

sis ziana dan j lo mmg seiras,sy tak pernah jumpa live muka serupa,yg igt pernah pegi kedai gambar dan nampk satu gambar besar family,salah sorg dari mereka wajah macam saya,.agak terkesima.:)

paridah said...

assalam...slmt brknaln..sy prnh alami situasi yg sama dgn yakin je tgur dia yg sy rasa kwn sy...rupanya adik dia...seiras sekali wajh mrka...

Kesuma Angsana said...

aizamia3 : ye ke hehehe

Kesuma Angsana said...

MakWardah : entahlah, tapi ramai yg kata mereka seiras.

Kesuma Angsana said...

Kakkcik : betul ngan komen kakcik ni!

Kesuma Angsana said...

Daddy Ziyyad : haha cam citer en hubby saya, siap leh pi cucuk2 pinggang.. seb baik x kena penampar !

Kesuma Angsana said...

Ummi Iman : ada x yg cakap ada iras2 datok siti hehehe

Kesuma Angsana said...

fadh leyanie : klu saya pun speechless klu jumpa org seiras saya!

Kesuma Angsana said...

paridah : waalaikumussalam dear, slam kenal juga! pernah alami juga ye. rasa termalu sendirikan!

anisalya said...

blm lagi kot. sbb selalu jugak teragak2 nak tegur tu. hehehe...

Kesuma Angsana said...

anisalya : tulah klu x tegur takut org ckp kita ni sombong lak kan

9n0L4 said...

ziana nmpk mcm jlo tapi jlo tak mcm ziana kot. hehehe

Kesuma Angsana said...

he he he..camtu pulak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...