Tabung Masa Depan ...

Thursday, June 07, 2012

Pernah Makan Buah Durian Belanda? Banyak Khasiat Tu


Buah ni dipetik dari halaman rumah my FIL masa balik ke sana baru2 ini. Durian Belanda punya rasa yang berbeza dari durian2 biasa. Rupa kulit dan isinya juga tak sama. Sayapun, tak berapa makan buah ni tapi menurut kata orang, buah Durian Belanda sangat2 berkhasiat dan  hampir 10,000 kali lebih baik dari kemoterapi untuk penyakit kanser.  Wallahualam. (Mengikut kajian lah)

Yang saya tahu dan nak sharekan kat sini, adalah kegunaan Daun Durian Belanda ni.  Kalau kat rumah tu ada kaum kerabat Cik2 Siti, ambil aje daunnyer dan letakkan di tempat2 yang anda suspek menjadi tempat Keluarga Cik Siti beriadah tu.  Insyallah, tak de lah lagi Cik2 Siti sekeluarga berkeliaran di dapur or kawasan rumah anda.  Cubalah!

Opps... lupa  lak, lagi satu kata one my blogger friend <lydsunshine.blogspot.com> Daun Durian Belanda juga boleh digunakan untuk meredakan demam panas sepertimana daun limau purut dan daun bunga raya.  Apapun, kalau nak cuba, silakan!

8 comments:

Pink Lavender said...

sedap tau buah durian belanda nih
dl kecik xsuka..sejak mak wana ada kanser payudara,wana pon suka maakan buah durian belanda nih
tapi susah nak dpt

sweetsourlife said...

suka makan durian belanda.tapi kalo jus or airnya kurang gemar sikit. air dia kat pasar malam pun ada jual. kecik-kecik dulu balik kampung atok selalu dapat makan.sekarang agak susah dah nak jumpa

Kesuma Angsana said...

PL: sedap ke... tp saya x brp nak gemar lak.. kena mkn jugak lah since its good for kanser tu

Kesuma Angsana said...

SSL : ada jual kat Psar Mlm ye, tak pernah jumpa lg.. mmg susah nak dapt lah skang ni

Bui Junaidi said...

MULA2 INGATKAN SIAPALAH 'CIK SITI' TU..HAHAHA

Kesuma Angsana said...

BJ : Cik SITIKUS Ler hihihi

kaishin said...

sedap ni..dulu ada sekarang dah takde..dah kena tebang
;)

Kesuma Angsana said...

betullah Kaishin, mmg susah nak jumpa skang ni. Nipun kat rumah My FIL masa ada lg ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...