Tabung Masa Depan ...

Tuesday, June 26, 2012

Rose Tu Kan Warna Merah ! Lucu2

Santai2 petang Selasa tapi yang ni bukan pasal petua ye!. Cerita ni ringkas aje. Cerita waktu balik bercuti ke kampung En Hubby, school holiday hari tu.

My MIL baru dapat menantu baru. Nama dia Che Rose. Untuk pengetahuan semua yang tak tau lagi, my hubby asal from Pantai Timur, Negeri Cik Siti Wan Kembang.

Saya : Eh, kenapa Mek panggil menantu baru tu Meroh (merah), bukan ke nama dia Rose. Kenapa tak panggil Mek Rose je?
En. Hubby : (Dengan selambanya) Entah,  rose tu kan warna dia merah, so Mek panggillah dia Merah !
Saya : Oh! camtu ke.. (Masih Tak puas hati)

Beberapa hari kemudian  saya tanya pula pada my SIL.

Saya :  Eh, kenapa Mek panggil Menantu baru tu Meroh (merah) , bukan ke nama dia Rose.  panggil jelah Mek Rose!
My SIL :  Ha Ha Ha bukan Meroh (merah) lah. Mek panggil dia Mek Rose.  Tapi dah dalam slang Kelantan, tu yang jadi Meroh, Meroh tu! Bukan Merah......................
Saya :   La, ye ke! Ha Ha Ha


( GOOGLE )
Moral of the story, kena lebih belajar lagi part dialek2 orang2 belah Pantai Timur ni.  Yang peliknya, En. Hubby sendiripun tak berapa nak reti, camner. Siap boleh cakap lagi, Rose itu kan warna merah, sebab tulah panggil Meroh!.  Ha Ha Ha

34 comments:

~Sweet Honesty~ said...

hahaha..memandai jek hbby tu kan..hihi

LELAKI INI said...

owh im am kelantanise..
tapi saya rasa sebab ia merah
hehehe

kasihredha said...

okhhh alohh laaa...en.suami pong kasi jawapan yg salah ye....hahahahh gelak guling2
sian mekroh...hahahahha

ERYZA said...

Lucu sungguh cerita nie. Memang kena byk belajar sama ler saya

~ yus ~ said...

hihi, suka dengar oghe kelate bercakap, tp kalau lebih2 mmg tak faham...huhu

LYAfrina said...

hehhe....
tp ade gop rose putih.kuning,,

Kesuma Angsana said...

SweetHOnesty : tulah pasal ! dia sendiri pun x brpa nak reti hehehe

Kesuma Angsana said...

LELAKI INI : saya orng selangor.. betul ke merah? hehehe

Kesuma Angsana said...

KasihRedha : betul tu ! pronounce yg betul tu Mekroh hahahaha... dh 15 tahun kwin pun x khatam2 lg bahasa kelate ni

Kesuma Angsana said...

Eryza : camne nok belaja , kalu en hubby diri dok kecek bahaso sini jah hehe

Kesuma Angsana said...

Yus : saya pulak part ngajuk cakap oghe2 kelate ni no.1 beress..... hehe

Tihara said...

sedap gak nama tu...saya tau nk sebut caner tp nak kecek tak lancar :)

rahman said...

lucu juga bila sesekali belajar cara orang pantai timur bertutur :)

aizamia3 said...

oo.. itu ke maksudnya..
kalau area pantai Timur confirm akak fail loghat sana..

eB said...

janji rose tuh sinonim ngan wangi :)

Mama Gee said...

heeh ni dh berapa tahun kahwin ni..tak pandai2 lg kecek kelate ni....hehehe...

buat kamus siap2 bahasa/dialek kelantan yg pelik2 tu...senang nk rujuk....lama2 nnti biasalah lidah tu....

Kesuma Angsana said...

LYafrina : tu lah en hubby tu main jawab je!

Kesuma Angsana said...

Tihara : jarang benar saya kecek kelate ni

Kesuma Angsana said...

Rahman : lucukan !

Kesuma Angsana said...

aizamia3 : he he he saya boleh lagi

Kesuma Angsana said...

eB : betul3

Kesuma Angsana said...

MamaGee : kawin dh 15 tahun doh, pah tuk laki pong dok kecek kelate nok buak lagu mano hehehe (dgr en hubby ni habis saya!) tapi kalu nok kecek bulih jah

Suraya Baharun said...

saya pun dah kahwin dekat 5 tahun, tapi masih tak paham telo org kelantan...huuhuuu

Sue-Rya Qistina said...

mula2 x faham sgt. tp bila baca 2-3 kali, baru faham. maklumlah, bkn org kelate. pekat loghatnya. pttnye mekroh la kan..hahaha..lawak sungguh!

LydSunshine said...

oooo... mekroh la maknanya. Mesti hurup 'k' tu tak berapa dengar kan?

Kesuma Angsana said...

Suraya : tu lah pasal.. en hubby pun duk ckp style orng KL je camne

Kesuma Angsana said...

Sue-RyaQistina : betul2 mekroh hehehe

Kesuma Angsana said...

LydSunshine : bijak2 ...

ViviLim@Mrs.Nurulazmi said...

hehehehe...kelakar...kalau vi ditempat akak pun mesti rasa pelik jugak...dialek berbeza mmg unik n menjadi daya tarikan. even dialek bahasa vi n husband pun x sama walaupun kami sama negeri. vi boleh faham dialek hubby, tapi once vi membebel dalam dialek kampung vi, dia tak faham. dialek kawasan daerah vi lagi pekat.

jedi said...

orang rumah saya pun selalu slaah paham...hahahah

daddydee said...

Hahhaa...Konfuse...sabau je la.

Kesuma Angsana said...

VVLIm@MNA : Tulah pasal... kdg satu tempat pun dialek berbezakan

Kesuma Angsana said...

Jedi : tu lah pasal en hubby pun cakp in BM je mudah nak faham sikit hehe

ALoNa CintamaniszLite said...

Hehe....nasib..nasib..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...