Tabung Masa Depan ...

Sunday, June 10, 2012

Senyum Pagi Ahad ! Syahid.....

Aduyai, bak kata Johan, memang aduyai BB still lembab terr berr... he he he.  So sorry lah kalau x sempat nak reply n komen2 sehari dua ini.  So so soli ye!. Tq pada yang singgah dan follow. When BB back to normal, pasti saya akan singgah dan follow balik ye. Tapi nak story citer ni je dulu.

Waktu balik kampung dan bercuti hari tu, macam biasalah my bongsu daughter tanya macam2 waktu dalam kereta.  Sampai kekadang tak larat nak jawab dah!. Terus pas baton pada my son and second daughter tuk layan dia.

Si kakak mulalah bercerita tentang pahlawan2 Islam dulu2 dan kisah Mashitah yang mati syahid waktu zaman Firaun.

Kakak :  Mati syahid tu mati kalau kita mempertahankan agama, mempertahankan maruah ke, atau untuk jalan kebenaranlah.. Kang cakap lebih2 bukannyer faham !

Adik :  Oh, adik taulah dah mati syahid tu !

Kakak :  Lepas tu kalau mati syahid kita kebumikan dengan baju2 yang berdarah tulah, macam panglima2 perang Islam dulu-dulu !

Adik :  Tu, kita panggil mati syahidlah ye !

Abang :  Yelah !

Adik :  Abis untunglah kawan Along tu ?

Abang : Kenapa pulak ?

Adik :  Yelah, nama dia syahid, kalau mati nanti orang cakap Mati Syahid !

All :   Ha Ha Ha

Me :  Bukanlah, mati syahid bukan pada nama, tapi cara bagaimana kita meninggal tu!

Adik : Oh, adik ingatkan kawan Along tu nanti meninggal mati syahidlah sebab nama diakan syahid !

Me :  Kalau macam tu ramailah bubuh nama syahid nak dapatkan mati syahid ! 

Adik :  AaAa lah.............


HA HA HA HA HA

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...