Tabung Masa Depan ...

Thursday, June 28, 2012

Sesuatu Yang Anda Perlu Tahu Tentang Autism!


Mungkin ada yang dah tahu, dan mungkin ramai juga yang masih tak tahukan tentang Autism ini. Info yang ingin dikongsikan dari salah seorang rakan di FB.
Autisme adalah suatu gangguan neurobiologis yang terjadi pada anak di bawah umur 3 tahun. Gejala yang   nyata adalah gangguan dalam bidang perkembangan: maksudnya perkembangan interaksi dua arah, serta perkembangan perilaku. Bagaimanapun perlu diingatkan  bahawa autisme BUKANLAH suatu penyakit mental.

Autisme boleh  terjadi kepada siapa saja, tidak mengenal keadaan sosial ekonomi serta latar belakang intelektual keluarga, budaya serta bangsa. Autisme lebih sering dialami oleh anak laki-laki daripada anak perempuan. Perbandingan antara anak laki-laki dan anak perempuan yang mengalami autisme adalah 4:1. Kecerdasan anak-anak autisme sangat bervariasi, dari yang sangat cerdas sampai yang sangat kurang cerdas dan beberapa diantaranya bahkan memiliki bakat khusus tertentu. Bahkan Albert Einstein juga salah seorang daripadanya!

So , just share info di atas untuk kita sama2 mengenal tanda2 awal Austism.

Info :   ( pembacaan internet & FB )

15 comments:

nanieybarnieylurviey said...

that so true.. bukan mental disorder.. tp utk this person kena ada special care utk help dorang punye development.

Rai said...

kesian..mungkin sebab kurang perhatian dan parents kurang aware dengan development anak kot kan..

Mrs Velentine said...

info bagus

Haryati::Faizal said...

tq coz share info ni kesuma...

Sue-Rya Qistina said...

"Autistik atau Autisme merupakan kecacatan seumur hidup yang berlaku terhadap kanak-kanak sejak kecil lagi. Masalah ini terlalu sukar dihadapi bukan sahaja kanak-kanak itu malah termasuk juga keluarga kanak-kanak itu sendiri malahan masyarakat pun turut terkena tempiasnya. Autisme merupakan masalah komunikasi yang tersekat laku. Maksud tersekat laku ialah kanak-kanak Autisme akan menunjukkan tingkah laku yang tidak sesuai dengan peringkat umur mereka malah melakukan pekara diluar jangkaan kita.." Sumber : http://thetole.org/MalayHerbalMedicine/AutismTreatmentCure.html

QueeN TerataI said...

ALhamdulillah anak sya bknlah dr golongan kanak2 begini..

Kesuma Angsana said...

yup, sgt2 bersetuju dgn u!

Kesuma Angsana said...

rai : yg sedihnya kkdg parents x leh terima yg anak mereka ni autism itu yg jd masalahnya!

Kesuma Angsana said...

info utk semua

Kesuma Angsana said...

wlcm

Kesuma Angsana said...

SueRyaQistina : tq tambah info... appreciate that!

Kesuma Angsana said...

QueenTeratai: alhamdullilah!

Nurul Husna Mohd Hassan said...

info yang bagus :)

Kesuma Angsana said...

NurulHusna : untk semua juga!

Cik Kay Jue said...

thnks for sharing.. ckj baru tau ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...