Tabung Masa Depan ...

Thursday, July 05, 2012

Bandar Mana Lebih Mahal Dari Kota London !

Cer teka, cer teka bandar mana ???.  Saya pun baru tahu bila baca artikel kat yahoo ni! He He He.  Kalau tak sebelum ni, sebut pasal London je, mesti dalam kepala dok kata, kota paling mahal ler gamaknyer kat dunia ni!.  Tapi kalau cakap tentang biskut Almond London, taklah berapa nak mahal. Buat sendiri boleh dapat banyak lagi. Apa dah melalut ni.  Ok, share yang ini dulu.

Luanda, N’Djamena and Libreville – Bandar Lebih Mahal Dari London

 

Life isn’t cheap in Britain, but it could be worse – new figures show 24 cities are even more expensive to live in than London.

 
                   The second most expensive city on Earth is Angola's capital Luanda

We all know prices are rising in Britain, the latest figures show the cost of living in the UK is 3.5% higher than last year, but while things here are bad, they could be a lot worse.

The latest international study shows there are some 24 cities where life is more expensive than in London (the UK’s most expensive city), 132 places more expensive than Birmingham, 160 places costlier than Glasgow and 164 major cities cheaper to live in than Belfast – the lowest-ranked UK city on the list.

Dublin was ranked as the 77th most-expensive place to live – making it more expensive than anywhere in the UK except London. However, the weak euro meant the Irish capital droped 14 places on the list compared to last year, making it cheaper to live in than Prague according to the latest figures.

That’s not to say things are cheap in Britain and Ireland, but thank goodness we don’t live in Luanda. Residents in the Angolan capital fork out more than twice as much as Londoners for a pint of milk, pay 40% more for a pair of jeans, more than four times as much for a burger and 47% more to rent a two-bedroom apartment, figures Mercer’s annual cost of living city rankings show.

In fact, only Tokyo costs more to live in than Luanda, the global consultancy calculates, with cities such as N’Djamena in Chad (8th most expensive), Libreville in Gabon (20th) and São Paulo in Brazil (12th) all rated as more expensive than London.

“Despite price increases on goods and services most UK cities moved down in the ranking this year, following the loss in value of the British pound,” explained Milan Taylor, Head of Mercer's data and product services in the UK and Ireland.

As well as the three African capitals, three Swiss cities (Geneva, Zurich and Bern), three Japanese cities (Tokyo, Osaka and Nagoya) and four Australian cities (Sydney, Perth, Canberra and Brisbane) were all more expensive than anywhere in the UK.


The 10 most expensive cities on Earth
Rank


City


Country



1


Tokyo


Japan





2


Luanda


Angola





3


Osaka


Japan





4


Moscow


Russia





5


Geneva


Switzerland





6


Zurich


Switzerland





7


Singapore


Singapore





8


N’Djamena


Chad





9


Hong Kong


Hong Kong




10


Nagoya


Japan







 
Mount Fuji rising up behind the skyscrapers of Tokyo.




(  Tak taupun tentang ini ! )


So where’s cheapest then?

As well as looking at the most expensive cities on the planet, Mercer also takes a look at the cheapest major cities to live in.

For the second year in a row Pakistan’s Karachi was the least expensive place to live, followed by the country’s capital Islamabad.

Mangua in Nicaragua was next cheapest, with Bishkek in Kyrgyzstan fourth and Bolivia’s La Paz fifth cheapest.

Mercer looks into the cost of living – covering everything from housing, to clothes, food and drink, newspapers and petrol – so that companies and governments can work out how much it would cost to base employees in different parts of the world. This year it studied 214 major cities globally.



































 
Karachi is the cheapest city to live in on the planet (Image:PA)













































39 comments:

Knor said...

ALMOND LONDON LAH YANG MURAH..

KALAU LONDON TU NAK KENA TERJAH DULULAH..HEHE

kakcik said...

Kakcik belum pernah sampai ke semua bandar yang disebutkan itu! :(

pizli said...

Wah Singapore pun.

Anum said...

good info

Mrs Velentine said...

malaysia xda ke..hahaha/...jan marah yea kak

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

Perhhh Tokyo 1st tu
Mmg mahai part sewa Umah parking etc...
3 citys kt jpn top ten la

Kakzakie said...

When S'pore listed as one of the most expensive country to stay just imagine those who stayed in JB - now wonder they (S'porean) when enter to our restaurants here they said "oh... so cheap". But for us "semua naik!"...

Mummy GreenyHouse said...

Ooo..ye ke? dari kecik2 dah set London je kan.. London pun lg famous..hiihi.. :p

ღ cik faye ღ said...

Jepun mahal tu, boleh terima sbb one of richest country...tapi Angola tu...surprised gak...tapi disebabkan inflation, make senselaahhh...kena bawak duit dlm guni kalau nak shopping hehe.

Wanieys said...

xpenah sampai lg kat semua bandar tu hahhaa...eh malaysia xder erk hikhik

:: Mrs.Eady :: said...

lagi tempat murah kat mane??hehehehe....

Sue-Rya Qistina said...

ketidakmampuan nak berada di negara2 itu. huhuhu. negara sendiri pun x abis jalan lagi..kihkih

Ietams said...

wahh.. negara jepun je ade 3 bandar.
dasat tul! patut la japanese very the workaholic

Rai said...

hehehe..masa nak klik kat entry ni da agak da tokyo paling mahal..belum masuk tokyo..sipi sipi 30 minit dari tokyo pun da mahal gila.. lagi la kalau kat tokyo..

tapi nak diikutkan makanan takde la mahal sangat kot kat tokyo..standard je biasanya kat sana..cuma harga rumah memang super duper triple kuririn mahalnya..

maszmadi said...

hurm, malaysia x tersenarai mana2 ker, the most expensive atau the most cheapest.... alhamdulillah, kita hidup dalam keserhanaan kan...

Rasp said...

memang surprise tul bila tgk Angola as no 2...
waaahhhhhh singapore pun listed top 10 tu....
zurich and geneva maintain ek hurmm....

hairy said...

wahh jum ke singpore akak ahad ni..haha

Deq's Qienz said...

wahh best arrr kalo dpt terjah bandar² nih semua..hehee

CikMai said...

mahal atau murah,dunia hentian sementara saja.cewahhh ayat insaf.

ehh mai tak pernah sampai ke luar negara.huhu...tak de bajet...

Tihara said...

bandar mahal n gaji mahal giler takpe..ni bandar mahal tp gaji muwah giler...duuu sakit nyer lahaii :)

Asmara said...

yup betul cakap Rai. Act. yg memahalkan kat Tokyo ni sewa rumahnya dan parking! tapi takat brg2 makan still ok lagi nak beli dan makan. parking tu kdg2 sama harga dengan sewa rumah. hehe..

Si Matatajam said...

Bagi M Bandar2 kat Malaysia pun dah cukup mahal ha ha..

wani sc said...

buat Almond London banyak-banyak sampai boleh pegi London! wuhuu. tingginya kos nak tinggal kat negara-negara tu, kat malaysia je pun kadang-kadang tercekik. huhu

wantie said...

walaupun karachi tu cheapest town, tapi mahai gak tuk kita sebab tambang nak pergi kesana tu bukannya murah. hehehehe

Cik Kay Jue said...

ckj baru tau.. huhu..

Yasmin Aris said...

fuyoo . patotle mahal . byk bngunan tinggi2 n lawa je tmpt tu . hehe

Hanif Idrus said...

Angola palaing mahal!! Pelik!!
Tak lama lagi Malaysia pun akan mahal..
Sekarang pecah RM50..tau-tau dah habis...heheheheh

LYAfrina said...

jepun mmg..emua maju kedepan..semuanya di no.1..

Tinta Lana said...

Assalammualaikum.. :)

Huhh..3 dari list tu, bandar2 kt jepun T___T hurmm..awat mahal benaw..hehehe.

Singapore pun ada? ishh3 (-_-)

ummiross said...

KA..Ummi pernah sampai ke Zurich, barangnya memang lebih mahal berbanding London hatta keychain sekali pun,window shopping je lah jawabnya..hhehe..

Haryati::Faizal said...

tak penah tau pun sebelum ni, tq ye sharing

Alieza Dayasari said...

Tak sangka Japan no 1st.

Citarasa Rinduan said...

wah...

kalau ayu tak singgah sini mmg tak tahu..
thanks berkongsi ya...

Ummi Iman said...

Kagum bila tgk singapore tersenarai.

Ummi Iman said...

Kagum bila tgk singapore tersenarai. Tp mmg singapore bandar popularkan? Bila lah nk sampai. Tunggu poket penuh ;)

Miss BaNu said...

tokyo tuh haha nasib msia x masuk senarai..

IntaNBerliaN said...

wwah.. tokyo plg mahal tu...

anisalya said...

i prefer to live in my own country. ngeee...

Kesuma Angsana said...

maaf kawan2 x berkesempatan menjawab komen. yg ni one for all lag yek! hrp2 mengerti... tq komen dan singgah menjebuk laman

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...