Tabung Masa Depan ...

Tuesday, July 10, 2012

Cara Nak Pilih Lobak Merah Terbaik

Rasanya ramai yang suka makan lobak merah kan.  Selain dari ramai yang suka minum air carrot susu tu.  Memang baguspun dan banyak pulak khasiat lobak merah ini antaranya :-

( pinjam google )
-  Dapat mengurangkan  keletihan dan kelesuan badan;
-  Awet muda;
-  Bagus untuk mata dan minda;
-  Baik juga untuk kesihatan gigi.

Sebabnya, lobak merah mempunyai beta kerotene yang merupakan antioksida yang diubah menjadi Vitamin A bila berada dalam badan kita, dan seterusnya dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung dan beberapa jenis kanser.

So, kalau nak pilih lobak tu, carilah lobak yang berwarna lebih gelap kerana ada kajian yang dibuat mengatakan, lobak merah yang berwarna merah gelap mengandungi sehingga 50 peratus lebih beta kerotene dari lobak yang berwarna merah terang !.

Kalau my son, kemana2 pun carrot susu satu!  And yang lucunyer, my bongsu daughter waktu ke zoo Melaka baru2 ni siap cakap, kenapa rabbit tak tinggi2 pun  macam Giraffe tu. Kan diapun makan carrot juga!. Sebabnya di zoo hari tu, dia nampak Zirafah2 tu diberi makan lobak merah sama seperti rabbit2 ! He He He

46 comments:

Anum said...

good tips

Kesuma Angsana said...

tq anum

❤Kamsiah❤ said...

salam kenal
biasa nampak yg oren terang tu ja...

nanieybarnieylurviey said...

HEHEHE.. wonder if rabbit tinggi mcm zirafah.. :) hee..
dulu selalu makan.. seminggu sampai 7-8 btg and mkn mentah mcm tu and sampai la satu ketika muntah2. mungkin sebb over sgt kot.. :)
tp carrot ni healthy snacks utk those yg suke nguyah tu. dri mengunyah junk food baik tukar kepada carrot :)

Kesuma Angsana said...

salam kenal juga ye kamsiah ! tq sudi follow n jgk laman saya. Ada juga saya jumpa lobak yg color gelap sikit merahnyer tu !

~ yus ~ said...

hihi, lawaklah anak bongsu akak. Saya suka carrot susu juga, tp tak berapa suka makan sayur carrot..huhu

Kesuma Angsana said...

betul tu ! tp orng kata carrot ni tak leh bagi budak2 makn banyak sgt nnti dia jadi terlebih or hyperaktif tau!

Kesuma Angsana said...

budak2 gitulah Yus, apa yg dia nampak itu yg dia akan cakap hehe

Pn. Sheila@CC said...

hehe,... pandainyer anak awk... rabbit n giraffe sama2 mkn karot er, tp rabit kecik... hehe

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

ai suka buat juice or makan gituew jer
sini carrot semua sweet jer...rapuh plak tue

Rai said...

oo..kat pasaraya skang banyak lobak merah yang tak segar tapi direndam supaya nampak lebih segar..husband saya pandai la pilih lobak yg segar..saya tak reti sangat..hehehe..

anak2 memang hantu lobak..tapi diorang makan camtu je.. takde nak buat air ke apa..tak sempat pun..

kakcik said...

Kakcik suka makan lobak merah yang dimasak sebagai sayur campur, kalau mentah kakcik tak lalu nak makan. :)

pizli said...

Hahahahaha (ketawa pasal anak). Saya tak pernah pulak tau pasal lagi hitam lagi best tu. Thanks anyway.

sis intan said...

...akak pun suka minum carrot susu....best :)

cendol said...

nice info.tq share ni baru tau yg kale lbh gelap lbh baikk ye..rabbit Cendol suke carrot..berebut rebut diorang mkn carrot laju2 hihi

Wanieys said...

owh mcm tu rupanya nk pilih lobak merah...baru tahu ni

IntaNBerliaN said...

sy mmg sk lobak tp main ambik je..

skrg dh tau cr nk pilih...

thanks ;-)

saffiya_aleesya @ echa said...

yer lobak bagus untuk mata..mungkin saya kurang makan lobak merah sbb tu cepat rabun kot hahahah..btw salam kenal yer n saya follow sini..

faraherda. razalan said...

Sape kate lobak ni tak sedap. KDg2 sy buat ulam je.

=D

Sue-Rya Qistina said...

bagus tips ni. saya mmg sentiasa akan letak lobak merah dlm masakan. esp utk anak2. mmg bagus khasiatnya kan. :)

ALoNa CintamaniszLite said...

Suka ratah mentah aje karot jenis ni. Kalo dpt jenis manis tu..leh makan sebatang abes. Tp kalo dpt jenis tawar dan adakalanya rasa semacam...satu gigitan pun malas nk telan, hihi..

Kesuma Angsana said...

sheila : budak2 gitulah

Kesuma Angsana said...

ayu : mmg best kalau lobak rangup cam keropok tu!

Suraya Baharun said...

suka minum jus lobak merah...gud info..

Kesuma Angsana said...

rai : saya pun suka makan lobak merah ni sebagai kudapan je kadang2 tu!

Kesuma Angsana said...

kakcik : saya suka kedua2nyer hehe

ieda said...

Tq sharing ..
macam tu cara pilihnyee yee
huhuhu baru tau lahh

Kesuma Angsana said...

lagi gelap ler not hitam hihihi

Kesuma Angsana said...

feveret drinks anak2 tu

Kesuma Angsana said...

cendol : seronk ler ade rabbitkan!

Kesuma Angsana said...

yup.. sya pun xbrp ret, bab sayur n lauk pauk segar ni en hubby lebih terror memilih hehe

Kesuma Angsana said...

IB : so dah tau lah skang kan so pilih yg terbaik yek

Kesuma Angsana said...

tq dik sudi singgah n follow

Kesuma Angsana said...

betul tu!

Kesuma Angsana said...

mmg bagus pown!

wantie said...

Carrot ni kalau dapat kat Aleesya dia makan mentah gitu je.

good tips. thanks

Kesuma Angsana said...

klau tawar cecah mkn ngan mayonis or thousand island besh sgt2

Kesuma Angsana said...

ok suraya , minum2 selalu yek

Kesuma Angsana said...

wlcm ieda

Nurul Akmal said...

Tiem kasih Share.. Nurul pun suka minut carrot juice.. :)

qaseh johanna said...

sy xsuka carrot susu..cuma makan carrot yg dlm tomyam je.. hihi

Kesuma Angsana said...

wantie baguih la klau Aleesya suka, cuma jgn lebih2 sngat no.. kata orng lebih lobak bolih buat budak hyperaktif lak hihi

Kesuma Angsana said...

Wlcm nurul

Kesuma Angsana said...

klau buat minum tu rasa karot tu kurang lah sikit kan hihi

QueeN TerataI said...

sya mmg suka minum carrot susu... tp baru tau cara nk pilih carot yg bagus.. thank akak

Kesuma Angsana said...

yr r most wlcm queen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...