Tabung Masa Depan ...

Sunday, July 08, 2012

Citer Hari Minggu Ni Dan Makan Tempe Banyak2 Tau!

My bongsu daughter demam , batuk dan selesema dari semalam.  Nasib baik program Sukan sekolah ditunda ke tarikh lain.  Demam dah agak kebah ari ni.  Cuma batuk dan sakit tekak tu masih ada sikit2.  So, plan ari ni nak bawak dia jumpa En. Doktor sebelum pergi jalan2 ke Putrajaya.  Satu untuk aktiviti masak memasak gulai betik muda, (mungkin ada tempe goreng)  and kedua misi terjah Floria, Putrajaya tuh!

Ok, satu lagi nak bercerita tentang Tempe. Ada yang tak tahu rupa tempe ?.  Atau tak pernah makan tempe ?. 

( Google image )
Berbeza dengan En. Hubby yang tak berapa nak gemar, saya cukup suka makan tempe ni. Tak kisahlah samada digoreng begitu (makan cecah kicap pedas), or dibuat sambal atau dimasak bersama sayuran lain or masak gulai kuning.  Memang sedap!. Makan lontong lagi terangkat.

Selain dari itu, tempe punya banyak khasiat juga tau.  Ni, saya nak cerita. Kata orang lagi, makan tempe boleh buat kita awet muda dan akan dapat melambatkan proses penuaan. ( Ingat lagi tak, kata salah seorang pemimpin tanah air tentang rahsia wajah berseri beliau dulu! Sebab makan tempe. HeHeHe ).  Apapun selain dari itu, amalan makan tempe juga dapat mencegah terjadinya penyakit diabetes melitus, sakit jantung, kanser prostat dan juga kanser payudara kerana tempe ini mengandungi gene stein dan phytoestrogen.  Bagus kan!. So, mulai hari ini, jangan lupa makan tempe ye!. Lagipun ia mudah didapati dan harganya pun murahkan.

Maaf andai tak dapat jenguk semua laman kawan2.  Kalau cuti2 kat rumah ni guna berukband yang lembap dan slow macam siput camtu lah.  Kejap ada kejap xde.  Kalau kat office tu guna Unifi memang meletoplah.  Apapun akan cuba singgah semula and tq pada semua yang sudi singgah yek!

Salam....................

25 comments:

Zie said...

semoga anak2 cepat sihat yer..
suka tempe , tapi tempe buat sambal tumis dgn ikan bilis.

Alieza Dayasari said...

Tempe ni favourite leeza... haaaaaaaaaaaaaa

Alieza Dayasari said...

sedapnyer. macam benar2 teringin nk makan. dh beberapa minggu tak makan. haaaaaaa
dulu masa kecik, tak suka sgt.
skrg favoutie.

Wanieys said...

wani pun xmakan tempe hihii...alolo cian dia demam yer...moga cpt sembuh :)

Rafflesia™ said...

syieda mmg xreti mkan tempe ni... hihihihi

pizli said...

Sambal tempe kacang ikan bilis tu memang saya suka.

wani sc said...

saya pun suka makan tempe. lagi pulak sebab darah keturunan jawa, tempe dah jadi jajan sejak kecik. tapi saya minat yang digoreng je, yang masak dalam kuah saya kurang minat :p
elok makan tempe sebab kandungan protein dia tinggi, bagus untuk dapat rambut sihat bersinar juga :)

ღ cik faye ღ said...

tempe goreng sambal mmg salah satu my favourite food...selain awet muda, org kata cerdaskan otak.kecur pulak air liur bila ingat tempe hehe.

nn lylyn said...

sy suke mkn tempe =) tp xprnah tgk die jual kt pasar mcmne rupenye..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kesuma...Dulu xsuker mkn tempe,skrg mmg my poberet!

azievee said...

dulu x suka lepas tengok muka khair toyo licin sbb makan tempe terus suka...hahaha

Ietams said...

kami sekuarga penggemar tempe.
sedapnya.. tempe

ckLah @xiiinam said...

Semoga yang demam cepat pulih.

Anak anak ckLah memanh gemar tempe. Makan mentah pun mereka lalu. Anak Jawalah katakan...hehe.

Masha Meisters said...

hehe...sape org jawe comfirm makan tempe..goreng pastu makan gn sambal kicap...memg terangkat!

Uncle Jonni said...

feveret aku tu tempe... huhuhuhu

aReLaN said...

saya bedal je sume makanan.hahaha

keli menari said...

Kalau boleh hari2 makan ni.Hmm sedap !

Suraya Baharun said...

sama le kita suka makan tempe...tapi en suami tak berapa suka sgt...

Asmara said...

saya suka tempe goreng tepung cicah sambal cili kicap. nyummiee!!

Ummi Iman said...

Suka tempe. Paling suka goreng biasa dan bg garing sikit. Sedapnya..

maszmadi said...

suka tempe goreng cicah sambal kicap, sedap..., kalu yang masak2 lain tu berapa.. huhu

Mummy GreenyHouse said...

suka juga..tp ikut mood. :)

anisalya said...

hari tu husben mintak buatkan tempe goreng macam goreng pisang tu. sedap jugak makan.

izz iizza said...

sy pun suka tempe..:)

Kesuma Angsana said...

kawan2 sorry, komen one for all yek!. tq sudi singgah n tingglkan komen. really appreciate that

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...