Tabung Masa Depan ...

Tuesday, July 10, 2012

Kalau Senggugut Camne Nak Buat!

Macam biasalah hari Selasa, mesti kena letakkan N3 tentang petua kalau boleh !.  Selagi ada !.  Dah habis semua petua tu nanti, kena letak N3 tentang 'Ketua' la pulak ......hihihi!

Saya takde masalah ini.  Kalau ade pun, masa bendera merah berkibar2 tu cuma sakit2 pinggang dan moody2 sikit je!.  Itupun yang biasa2 aje.  So, nak berkongsi sedikit petua mudah pada yang kena senggugut teruk tu.  Kadang2 tu, kesian betul tengok kengkawan yang menderita senggugut ni!.

( FROM GOOGLE )
1 - Cuba ambil segengam halia.  Tumbuk lumat2.  Masukkan dalam air panas suam.  Kacaukan.  Bila halia tu dah mendap ke bawah, minum lah airnya itu. ( Pernah tengok kawan2 order minum air halia bila time2 period ni.).

2 -  Yang ini petua masa baca magazine kat rumah my sister hari tu (Majalah Wanita kot), katanya kalau senggugut, cuba bancuhkan secawan kopi panas dan minum.  Ini dapat membantu melega dan mengurangkan senggugut itu.  Wah ! senangnye, hanya dengan minum secawan kopi panas je!

3 -  Dan kalau dah tak larat sangat tu, telan jelah ubat tahan sakit untuk meredakan senggugut !

4 -  Kata orang, biasanyer penyakit senggugut kala kita masih anak dara, akan hilang bila sudah berkahwin dan berumahtangga. ( Betul ke !) Some say, betullah tu!

Neway, boleh cubalah!
 

70 comments:

Anum said...

good tips

Mama Gee said...

Dulu masa sekolah je ada masalah ni...tp mak bg kita makan evening primrose oil....lama2 dah takde sengugut lg.. alhamdulillah :)

Suraya Baharun said...

masa belum kahwin je ada sakit ni...lepas kahwin & bersalin hilang terus...hehehe...dulu telan panadol je kalau tak tahan sgt...gud tips...

Kesuma Angsana said...

anum : tq share utk semua!

Kesuma Angsana said...

mamaGee : betullah tq for yr tips too yek!

Siti Nursyuhada said...

thanks good tips...

MizzTina said...

sy klu senggugut, tdr je..

Kakzakie said...

Kakak rasa yg no. 4 itu betul. Kakak dulu masa anak dara kalau kena sampai boleh pitam, peluh-peluh, pucat last memang pitam. Tapi syukur selepas bersalin anak pertama terus hilang. Sikit-sikit tu adalah tapi taklah sampai mc gila...

Kesuma Angsana said...

Suraya : betulah tu! ramai yg kata mcm tu jugak hihi

Sue-Rya Qistina said...

huhuhu..part senggugut tu yg x tahan tu. kdg2 boleh berguling2 dibuatnya kan. skang ni wpun dh bersalin, senggugut tetap ada cuma kurang skit dari zaman anak dara dulu.

saya mengamalkan guna batu tungku moden utk legakan kesakitan senggugut tu dan minum air panas suam bnyk2, elakkan mknn pedas dan minuman berais. hehehehe. mudah sgt!

Rai said...

kawan saya pernah senggugut teruk sampai pengsan kat stesyen ketapi kat jepun..seb baik masa tu dia sempat call member dia.. tapi jepun tu tolong dia jugak la..

Saya Disini said...

tq info berguna

Mrs Velentine said...

bagus tips ni..ble share ngan kawan tp Mrs Velentine xda sengugut ni..syukur

Ummi Iman said...

Saya terbalik. Sblm kahwin takde, dah kahwin ada masa2 kena. Tp jarang. Yg saya perasan bila period minum ais mula lah nak sakit. Mmg kena minum panas2.

ღ cik faye ღ said...

biasanya kes saya, senggugut mesti sembelit-so awal2 sblm nak period saya banyakkan makan fiber (serat), mcm pisang, yogurt utk lancarkan buang air besar. tapi kalau kena jugak senggugut, sapu minyak panas atau tuam dgn botol isi air suam, telan panadol dan zzzzzzzzzzzzzzzzzz....

SYANI said...

Jarang kena senggugut. Tapi kalau kena selalunya minum air suam pastu isi air suam dalam botol pastu letak kat ari2.

Bazilah (^0^) said...

alhamdulillah saya xde senggugut ni.. Tapi akan btau kwn2 petua ni :)

miloais milo said...

thanks KA -
sokmo iols bila kena senggugut ni - minum air panas...
tak kira lah air apa pun - janji panas
lega rasa perut!

Kesuma Angsana said...

Su : wlcm

Kesuma Angsana said...

MizzTina : ok gak tu

Kesuma Angsana said...

kakzakie : mmg pown ramai yg kata begitu!

Kesuma Angsana said...

Sue-rya qistina : tq another gd tips from u

Kesuma Angsana said...

rai : senggugut smpai pengsan. sian lak! nasib bek ad org sudi tolong kan

Kesuma Angsana said...

sama2 berkongsikan

Dylla Abas said...

petua minum kopi panas tu macam mujarab kot..tapi sy gantikan dengan air kosong la..minum yg panas2 sikit tu..alhamdulillah..berkesan :)

Wanieys said...

sharing is caring...thanks kak atas petua ni :)

Atia Adina said...

saya dah tak kene senggugut lepas bersalinakan anak pertama....dulu kalo kane senggut....saya biasanya akan tido.....pas tido biasanya dia akan ok....

wantie said...

dulu masa anak dara bila senggut sampai sejuk kaki semua. mcm mcm mak buat. sampai jumpa mak bidan le, ustaz le. haishhh...

then ada suatu hari, ada makan buah Binjal. makan ngan kicap je. lepas tu rasa kat perut ni sakit & urat cekang. sakit gilerrr.

masa period bulan berikutnya terus tak sakait. sampai le sekarang. ntah le kan, penangan buah binjal ke apa ka saya pun tak tau. tapi yg pasti mas umur 18 dah tak de senggugut.

Haryati Hamzah said...

betul, masa blum kawen dulu selalu gak senggugut, pas kawen ok je hilang terus.. klu bley masa senggugut jan amalkan makan ubat tahan sakit sbb tak elok,sbb makcik yati dulu penah kene operate sbb asal sunggugut je dia telan ubat...darah tu jd ketulan.

QueeN TerataI said...

masa anak dara mmg sakit dia tak boleh tahan. kdg2 berguling-guling atas katil.. kalau sekolah confirm cuti, kalau keja confirm MC.. tp skrg Alhamdulillah slps bersalin sakit senggugut tu kdg2 je dtg tp sakitnya tidaklah seteruk masa anak dara kena amik mc bagai..

Knor said...

kak ok pulak..tak ada sengugut ni..

Kesuma Angsana said...

MrsVelentine : sya pown cuma berkongsi tuk kawan2

Kesuma Angsana said...

mmeng kena minum air yg panas2 sikitlah not ais

Kesuma Angsana said...

cik faye: saya pun mesti kena sembelit bila nk period tu!.. tuam or sapu minyak panas pun ok, cuma panadol tak leh kerap2 sgt ambillah

Kesuma Angsana said...

Syani : tq tambah lagi tips utk share

Kesuma Angsana said...

Bazilah : berkongsi sesuatu yg baik kan

Kesuma Angsana said...

wlcm . memng betullah cara tu!

Kesuma Angsana said...

Dylla : saya pun minum air panas kosong je!

maszmadi said...

hurm, setakat ni sengugut biasa2 jek n masih boleh bertahan...
nak kata hilang lepas kahwin tu x jugak, smapai sekarang masih terasa walau masz dah ada anak sorang.. berkurangan mungkin kut, tapi x hilang sepenuhnya...

Kesuma Angsana said...

wanieys : u r most wlcm dik!

Kesuma Angsana said...

AA : tpi kalu keje nak tido camnalah yek, jwbnyer kena amik mc le kan!

Kesuma Angsana said...

wantie: citer hang selalunye mesti len dri orng len.. boleh pakai tak petua buah binjal hang ni hehehe

Kesuma Angsana said...

Haryati : betul tu mmg x boleh diamalkan sgt, cuma kalu x boleh tahan sagt dan car len x berkesan kena lah telan jua pain killer tu!

Kesuma Angsana said...

betullah Queen, ramai cakap lepas kahwin sakit tu mcm kurang or xde lagi! nak berterimakasih kepada en hubby ke kihkihkih

Princess Nusy said...

kdg2 je sakit..huhu..yeke lpas kawen dah kurang?hehe..kne kawen nyh.. =P

onlajer said...

bagus sekali petua buat suami untuk ister hehe, tapi sekarangkan dah ada sebuk halia

Yana Shaiful said...

Salam kenal KA..tq sudi singgah blog yana..

Yana dh 3 tahun kawin tp sengugut x ilang jgk..dh mcm cara & petua cuba tp kecewa..hmm..skg tgh preggy yg ke 2..hope lps ni ilang lah sengugut tuu..mmg x tahan sgt ^^

bunga_rose said...

betullah kot.. sebab ada kawan ni, before kawin normal je, lepas kawin terus kena senggugut teruk sampai guling2.. memang kecian laa..

eB said...

eB xpernah senggugut.
sbb tuh ms nk bersalin dolo, nurse n dr sebok ckp cam senggugut... hu3... x tau la...

eelobor said...

hehehe....terbaca lak entry yg bukan utk saya. tapi bagus gak untuk pengetahuan.....

Kesuma Angsana said...

knor : saya pun cenggitu jugak

Kesuma Angsana said...

mungkin x hilang sepenuhnya bagi setengah2 org!

Kesuma Angsana said...

Princes Nusy : ramai kata gitu ler

Kesuma Angsana said...

betul skang lagi mudah! dah ade ready made serbuk halia tuang air panas n dh siap kan!

Kesuma Angsana said...

yana : tahniah preggy yg ke 2 moga dipermudahkan ye

Kesuma Angsana said...

rose ; terbaliklah pulak tu

Kesuma Angsana said...

eB : tulah x pernah rasa senggugut tu camne but kesian kat kawan yg mengalami nyer

Kesuma Angsana said...

eelobor : betul tu x rugi ambil tahu untuk pengetahuan kita juga kan

Cik Jajika said...

petua berguna ni...hehe..


jemput join GA ye... =)

http://princessofhemp.blogspot.com/2012/07/giveaway-ramadhan-cik-jajika.html

cendol said...

tq for sharing..baguih petua ni..baru tau..Cendol pn selalu je kene mcm ni smpe tak larat bangun..uhh seggugut ni dasat btoi tak tau nk ckp camne..ade plak yg ckp tak elok mkn ubat thn sakit senggugut..em maybe care semulajdi yg oke kot mcm halia tu.tenkiu ye share..baru tau :)

IntaNBerliaN said...

dulu sblm kawen ada gak kne tp dh kawen, ilang sndiri... :-)

Anis Salmizan said...

ermm bagus petua yang best..tapi saya tak pernah kena senggugut..Orang cakap jangan minum air ais..saya pun bukan peminum air ais..so alhamdulillah tak kena senggugut

ALoNa CintamaniszLite said...

Dh lama tak alami. Tp terkadang ada jgk cuma bknlah hari pertama atau sehari sebelum nk dtg haid. Dia dtg dh dekat2 nk abes pulak, huhu..

Kesuma Angsana said...

ok cik jajika dah join yek

Kesuma Angsana said...

cendol.. sian nyer! membantu sekadar berkongsi sedikit petua yek!

Kesuma Angsana said...

IB : betul lah tu

Kesuma Angsana said...

lebih baik minum air panas suam

Kesuma Angsana said...

AC : yag ni kes lain pulak yek!

Liza Razak said...

saya selalu kena tiap2 bulan..selalunya saya minum air panas untuk redakan sakit..jarang telan ubat melainkan terpaksa :)

Kesuma Angsana said...

Betul tu liza, ubat tu pilihan terakhir kalu dh x mampu nk tahan !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...