Tabung Masa Depan ...

Thursday, July 26, 2012

Kenal Rahsia Diri Dengan Pergerakan Jari

Waktu jalan2 cari info menarik di internet semalam, KA terjumpa dengan info ini.  Sangat2 menarik for KA.  Tidaklah kata, nak percaya 100% but boleh juga jadikan panduankan.

Gerak jari seharian anda memberi sedikit gambaran tentang personaliti diri anda. Bagaimanakah untuk kenali personaliti dari gerak jari? Ikutilah tulisan berikut:

Memicit atau memegang hidung
- Tidak mudah tertipu dan sangat berwaspada dalam apa juga tindakan yang dilakukan.
- Seorang yang pemalu dan sukar untuk berkongsi rahsia besar dengan orang lain kecuali orang yang benar-benar dipercayainya.

Meletak tangan pada bahu kawan
- Suka ikut kepala sendiri.
- Pentingkan diri sendiri.
- Teman yang sangat mengambil berat dan prihatin terhadap masalah yang dihadapi oleh teman-teman rapat.

Bermain dengan tangannya
- Mempunyai tahap humor yang tinggi.
- Pandai berjenaka.
- Bersikap terbuka dan dapat menerima kritikan atau pandangan orang lain tanpa ambil hati.
- Jenis 'open minded'.

Mematahkan jari jemarinya
- Seorang yang gugup dan kurang yakin untuk berbicara dengan orang lain.
- Baik hati dan sedia membantu sesiapa saja.

Menggigit kuku
- Gugup dan gementar bila berbicara.
- Agak tertutup dalam membicarakan rahsia hati.

Memintal hujung rambut
- Suka berkhayal.
- Sukar diperdayakan.
- Keras kepala.

Menongkat dagu
- Pendengar yang setia dan rahsia akan selamat ditangannya.
- Suka mendengar masalah teman-teman.
- Setia dalam persahabatan.

Suka letakkan tangan atas meja
- 'Happy go lucky' dan pandai menyesuaikan diri.
- Peramah.
- Suka bergantung pada orang lain.

Menggosok 2 telapak tangan
- Ramah dan berfikiran matang.
- Suka berterus terang dan tidak suka cakap berbelit-belit.
- Mudah memahami perasaan orang lain dan suka membantu.

Memutar cincin
- Sangat menepati janji.
- Berhati-hati dlm tutur kata.
- Gemar hidup yang teratur.

Jadi, bagaimanakah gerak jari anda? :)


Satu lagi, kata orang tua2, orang yang berjari lentik ni lebih kreatif dan suka kepada perkara2 seni.  Mungkin betul kot atau secara kebetulan. 

Sebab my second daughter yang Form 1 sekarang tu, jari jemari dia agak lentik dan kegemarannyer satu, Muzik & Gitar dan satu lagi suka sangat bab jahit menjahit manik ni.  Baju2 raya KA dia yang jahitkan manik2nyer dari tahun lepas lagi.  Sekarang dia tengah mula sibuk menjahit manik untuk baju raya my bongsu daughter. (Terpaksa ambik gambar ni senyap2, waktu dia xde sebab dia x berapa suka citer dia masuk kat blog KA). He He He



( Pst2.. KA ada keje nak wat sat, yang ni memang x boleh nak buat 2 -3 kerja satu masa, so mana2 laman  yg x sempat  KA nak BW pagi ni, KA akan terjah nanti2 ye! )

47 comments:

MizzTina said...

sy lebih byk ini =>
*Menongkat dagu
*Suka letakkan tangan atas meja
*Menggosok 2 telapak tangan

Zurina Hj.Zainal said...

untung dpt anak yg tau buat biding....:)

Sue-Rya Qistina said...

saya maybe yg no 1, 2, 4 dan 8 kot. tgk mane yg rase selesa. hehehe

cikeyrah said...

cantiknya ank KA jahit manik tue . . kalau keyrah biasa geget kuku hihi

Anum said...

ermmmmmmmmmmm
thanks for sharing

syiela said...

alamak kena hati2 lepas ni kang org dapat baca pula diri.. hehehe

Rinna said...

Info yang menarik laa KA :)

~ yus ~ said...

saya suka letak tangan atas meja....:)

Mama Gee said...

errr...tak psan plak habit kita apa...mungkin menongkat dagu kot..hehe

wantie said...

mm.. patut la saya tak kreatif. sebab jari saya tak lentik kot. hehehehe

Wanieys said...

pandai dia jahit manik yer

:: Mrs.Eady :: said...

okey..siapkan keje dulu ye :)

Kakzakie said...

KA kakak nak cakap pasal gigit kuku tu. Anak dara kakak suka gigit kuku sampai nak kena tepis selalu tapi alhamdulillah dia jenis tak gugup pulak. Bahkan dia juga pembahas, qariah, berbalas pantun, syarahan utk wakil sekolahnya...

Ada petua nak buang sifat gigit kuku nie? risau kakak

Siti Nursyuhada said...

sue suka mutar2 cincin mmg habit .. heheh terus ensuami xbg pakai hari2 sbb bila wat camtue cinci ntn jatuh xsedar hu...


wahh rajin nye menjahit,,.

AnneRaini said...

bagusnye dah ada anak dara boleh diharap...cantik manik tu..

Nurul Husna Mohd Hassan said...

posto2. dapat kad raya ;)

http://nurulhusnamohdhassan.blogspot.com/2012/07/kad-raya-top-20-commentators.html

HanaNabihah said...

wah. pandai anak akak jahit manik. kalau diasah lagi besar nanti boleh cari pendapatan dengan jahit manik tu =)

Suraya Baharun said...

kreatif nye dia..bagus..

Mrs Velentine said...

mak ai..kak semua 2 ada kat sya...adui..hahaha..cntk manik2

Rai said...

err..entahla..saya tak pasti saya yg mana..hebat jugak orang yg buat kajian ni sampai boleh buat kesimpulan hanya dengan melihat kan..

Bazilah (^0^) said...

byk gerakan tgn yg ada kt bazi nih hehe. rajin nye anak akk menjahit manik. amik tempahan raya tak? hehee

Gumiho Princess said...

Cntknye....sye pn ske jht mnik...tp saya xkreatif...
dh follow KA back..

izzah said...

da 1st 1 tu mmg tepat...dh jumpa rmai yg mcm tu....

pizli said...

Saya takde satu pun yang kena.

Deq's Qienz said...

ahahaha..seronok jugak baca ekk..sy suka pegang idung, donggak dagu n patahkan jari kasi meletup..hukhuk

Kak Izan said...

waa.. yang mana ekk... bab lentik tu mmg xder.. hihihihi :)

LydSunshine said...

Saya ada semua kecuali memicit hidung, letak tangan atas bahu dan gosok tapak tangan. Tapi ada jugak picit hidung kalau ada jerawat halus.

lieyalatif said...

wahhh..tema tahun ni maroon yeak KA....cantik!!

Saleha said...

ada juga betulnya.. kebetulan..
jahit manik erk?

SURIA AMANDA said...

oh...thanks for sharing..nampak mcm i yg no satu tuh la..

Cik Rongoks said...

suka bermain dengan tangan :)

Sue PeLik said...

akakkk!!! semua tuh mcm sy jer..hukhukhuk tetiba sedar diri.

hairy said...

sejujurnya hery selalu patah2kan jari jemari..hahaha...dok xdok xde kja wat cmtu :p

nuyui a.k.a miss YUI said...

yg first tu kena dgn yui =)

Kazman / Sue said...

wah... bagus la info ni kan... gelagat tangan dan jari pun boleh jadi panduan.... org panggil "body language"....

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Kesuma.Emmm..mana satu gerakan jari ya...jari jemari xmo diam :D

lyza said...

Assalamualaikum dan salam perkenalan..

Ngeh ngeh ngeh ngeh..macam tak kena dengan saya je.. hehehehe...tapi tang jari lentik tu memang betul..cuma sayangnya saya tak miliki jari lentik tapi jari gebuss..hehehe...

singgah n follow ;)

maszmadi said...

ada betulnya jugak... boleh buat panduan...

hurm, dah lama x menjahit manik, maklum lah tangan x berapa nak lentik... huhu

lydzar said...

wahh pandainyaanak dara jahit manik..mmg berseni lahh dia..saya ni umur dh 30 pon tak terlintas nk jahit manik sndiri hhihih..btw tq sbb selalu singgah blog saya :)

Ikhwan Suhaimi said...

kebanyakan nye agak betul..

adibahfaizah said...

tataw la nak pilih yang mana satu ..hehe =="
tangan agak lentik jugak *perasan.

Haryati Hamzah said...

erm...tau dah maksud yg slalu sy buat...hehehe...

Sufia Mahzan said...

Saya pun tak perasan apa yg saya selalu buat..menongkat dagu kot..hehe

Rajinnya anak dara akak :)

azievee said...

Rajin nyer KA jahit manik...x tau yg mana satu...semua ada...hehehe

missha said...

tak perasan pulak diri sendiri yang mana..hhe

Marya Yusof said...

Dah mcm cite Lie to me lak! hehehe... Psikologi tu KA! Marya pun boleh baca org jugak tau... hahaha! Just kidding! Sbnrnye baca dr blog org tu kita pun boleh tahu orgnye mcmana... betul tak? Tak boleh nak elak... ;))

izz iizza said...

yang mana satu peel sy x tau..hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...