Tabung Masa Depan ...

Friday, July 13, 2012

Nak Jadi OKB, Jom Ke China Tangkap Piranhas

Wah, sapa2 nak cari duit segera, bolehlah cuba nasib pergi ke China, buat kerja tangkap menangkap ni.  Kalau satu ekor leh dapat 103 pounds tu, kalau 10 ekor sehari, kira sendirilah yek.  Ni semua gara2 kes piranhas yang telah menyerang dua orang di sana baru2 ini.


Chinese city declares war on piranhas

BEIJING (Reuters) - A southern Chinese city is on the alert for piranhas after two people were attacked in a river, and is offering a 1,000 yuan (103 pounds) reward for every fish caught, dead or alive, state media reported on Thursday.
The government of Guangxi region's Liuzhou is asking people to hunt the alien South American species, which badly bit two people earlier in the week who were paddling in the Liujiang River, the China Daily said.
"Fishing with nets is not allowed in the section of the river that flows through the city, but we have made an exemption. Five fishing boats with experienced fishermen have been deployed on the river since Monday," Liuzhou official Wei Yongwen told the newspaper.
"In addition, more than 40 other fishermen from the local fishing association have joined us as well. They all use small pieces of pork as bait."

Other people have taken up position along the river's banks with rods, it added.
"It's horrible to know that the river has such fish. I will not swim there anymore," resident Liu Junjie was quoted as saying. "I'll pray they catch them soon."

However, their days may be numbered anyway, as piranhas die when the water temperature drops below 15 degrees Celsius (59 degrees Fahrenheit), as it will do in Guangxi over the winter, the China Daily added.
Chinese media has said the piranhas may have been released by people who had bought them as ornamental fish, and that authorities are now stepping up patrols of markets to ensure no more are sold.

 (cik google image)
 Sumber Berita KA

25 comments:

nanieybarnieylurviey said...

masyuk $$ tapi bahaya..

mamyharraz said...

adoii tak kaya puntakpelah..bahaya!maut nnt sia2 je kan hehe

wantie said...

gadai nyawa utk jadi kaya. sampai cenggitu sekali ye.

kalau dorang tak settle in ikan punya problem. industri pelancungan dorang akan effect le.

Kesuma Angsana said...

he he

Kesuma Angsana said...

kihkihkih

Kesuma Angsana said...

wantie camner ada beran?

Rai said...

letak umpan tangan sendiri..tak payah pancing2...hahaha...

izz iizza said...

camner nk tangkap ikan ni nih..pakai jala pun mau dia ngap jala tu nnti..;)

onlajer said...

nak juga kalau tahu taktik dan gaya,heh

Sufia Mahzan said...

Tak berbaloi lah nak pegi China mcm ni.. up lg lah reward dia..hehe

~ yus ~ said...

kalau mcm ni tak kaya pun takpe, menempah bahaya aje...huhu

Haryati Hamzah said...

Takmo lah KA...sbb duit nak bahayakan diri..biarlah bersederhana kan?

Daddy Ziyyad said...

nak menangkap piranha tu yg susah..ekeke..kalau ikan kembung takpe..:P

paridah said...

dah nak romadan ni KA kita dok sini je beribadat xyah susah2 gi china...

Miss Uya said...

Takleh tbayang kalo sg negara kita pun ada pirana.. nasib byk sg mati..

Yumida said...

ganasnya piranha...gigi cam gergaji
letak umpan kaki palsu je...hehe

Zie said...

Silp hribuln piranha yg tangkp kita dulu.. Hehe

rafflesia said...

piranha punya pasai, dari nak jadi OKB, terus jadi OKU.. :(( ukhukhuk

Alieza Dayasari said...

errrr kena pk... hahaha tp jwpnya hiiii.. tak sanggup jew.

aNIe said...

Salam Kesuma Angsana... lumayan tu... boleh kaya...hehehe...tapi apa umpannya...hahahah

محمد شهريل القنيطري said...

wah boleh kaya ni..jom p beramai2...hehe

azievee said...

X de keje cari kerje...kena ngap ngan pirana baru tau...hehehe

ummiarissa said...

bukan ke ikan ni makan sekelip mata je mangsanya...he he he ..terpengaruh dengan filem,saya ni...

Ummi Iman said...

Bahaya..

anisalya said...

tak apa la. belum sempat sampai china dah kena hantar balik sebab tak ada passport.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...