Tabung Masa Depan ...

Friday, July 06, 2012

* Penting - Berhati2 Jenayah Di Tempat Letak Kereta

Maaf andai N3 yang ini panjang lebar sikit.  Share citer ni dulu dari FB :-

From Nooralida (Ida):
Dear all, I've been assaulted by a Malay man weaponed with a knife in my car in alleged attempts of rape & possibly robbery too, at TESCO Ampang open–air car park at 2.50 p.m. on Tuesday, 3rd of July (yes, in broad daylight!).

He saw me going into my car, which was parked nearby the side entrance of TESCO Ampang, after taking a flyer off the windscreen. He ran to me from behind & pushed me in. He had his left arm on my throat & held his knife with his right hand & slashed my neck at 2 places & stabbed my neck which wound had caused non–stop bleeding & required 3 stitches to be done on it. I defiantly fought back & tried shouting. He pinned me down with all his weight on the right side of my body & warned me to be silent & not to be stupid. He weighed 75–80kg & was 165cm in height. So, he was quite bulky.

He picked the wrong woman as I'd fight till the end of my life. I sounded the horn of my car with either my right hand or knee continuously after he pinned me down as he was trying to shut the driver's car door.

After 2–3 minutes of struggling, a concerned Sabahan lady and her mid–twenties son took an interest in the non–stop honking & the man's aggressiveness though they couldn't spot me at all as I was forced to lay down on my left & couldn't push him off me. Their interest in the situation made the attacker panicked & fled the scene.

He wasn't caught & is still roaming freely. To all my family, friends & students, please be cautious wherever you're. Even men aren't safe nowadays.

I drove to the police station to lodge a report & then to Gleneagles Hospital to seek medical attention. I'd a CT scan & several X–rays done. They stitched the wound of my neck. I'd difficulties breathing, talking, swallowing, walking, sitting & laying down. The scan & X–ray showed that my right lung was punctured & had collapsed 60% & that the chest wall was filled up with fluid & blood compressing my right lung. If I didn't do the surgery to remove the fluid & blood, I'd lose the function of my right lung & instantaneously the left lung would press on my heart which could cause the heart to stop beating.

I'm currently at the ICU after the tube insertion surgery for close observation & so far, there's been 360ml of fluid & blood extracted. Alhamdulillah.

Thank you to my family & friends who have visited me, and especially my two Sabahan Guardian Angels – Aunty Surianie & her son, Rafi. Without them, things will only get worse as the attacker was relentless & adamant.

Please do not call me as I'm unfit to talk. Feel free to text or post comments here.


Update: According to Ina Adziz, Ida is given a medicine so that she is asleep after a major surgery to fix her oesophagus and chest wall. She is on a machine (for breathing according to the nurse). You can pay her a visit, but she can’t be disturbed or talk to as she won’t be awake. Tesco Malaysia is yet to reply to my private messages.
__________________________________________________________________________________

Membaca rencana ini pula dari akbar tempatan.  Sesuatu yang sangat2 merisaukan saya.  Apalagi sebagai seorang wanita. Even lelakipun x selamat sekarang ni. So berhati2 ye semua.

KES jenayah di kawasan letak kereta pusat beli-belah kini amat membimbangkan. Semakin ramai pengunjung berasa tidak selamat apabila berada di kawasan ini. Oleh itu, ia memerlukan sesuatu tindakan pantas dan berkesan bagi mengatasi masalah berkenaan.

Jenayah di tempat letak kereta membabitkan pecah kereta, mencuri, vandalisme, ragut, rompak, samun, culik, rogol dan pembunuhan. Kajian menunjukkan 80 peratus jenayah di pusat beli-belah berlaku di kawasan letak kereta, terutama di tempat tertutup. Adalah wajar pemilik pusat beli-belah peka dan mengambil berat keselamatan pengunjungnya dan memastikan mereka sentiasa dalam keadaan selamat, terutama apabila berada di kawasan tempat letak kereta.
Wanita adalah mangsa utama penjenayah di tempat letak kereta. Penjenayah memilih wanita kerana mereka selalunya tidak melawan dan risiko penjenayah ditangkap agak rendah. Penjenayah kini bijak memilih mangsa selain melihat risiko ditahan. Mereka mempelajari teknik dan taktik terkini menerusi internet atau di televisyen.
( gambar hiasan pinjam cik google )
INFO: Panduan elak jadi mangsa penjenayah

  • Letakkan kereta berhampiran pintu masuk pusat beli-belah, di tempat terang dan sentiasa patuhi arahan pihak penguat kuasa dan berhati-hati setiap masa.
  • Pengunjung perlu meminta bantuan rakan atau pengawal keselamatan untuk menemani ke tempat letak kereta sekiranya persekitaran gelap.
  • Sentiasa peka keadaan sekeliling dengan meletakkan kenderaan di petak jauh jika ia lebih selamat berbanding petak berdekatan, tetapi boleh mengundang bahaya.
  • Tinjau dulu keadaan di dalam kenderaan sebelum masuk. Pastikan kunci sudah berada di tangan sebelum menghampiri kenderaan. Elakkan dilihat tercari-cari sesuatu di dalam beg.
  • Kunci pintu selepas memasuki kenderaan sebelum menghidupkan enjin, selain elakkan melengahkan masa di tempat letak kereta.
 LANJUT LAGI  leh baca kat sini!

Saya mendoakan agar kita semua sentiasa berada dibawah perlindungan Allah s.w.t ! Amin2
 

33 comments:

Zie said...

emm betullah bahaya.. nak masuk kereta pandang dulu kiri kanan depan belakang... pas masuk beringatlah terus lock kereta...

Rai said...

astaghfirullah alazim...nasib baik ada concern citizen tu..dan nasib baik dia bunyikan hon.. alhamdulillah..allah masih memelihara dia.. sekurang kurangnya dia masih lagi dapat bernafas untuk menceritakan pengalamannya supaya wanita lain boleh take extra caution..

scary jalan sorang2 skang ni..sebaiknya avoid..

ummiarissa said...

merbahayanya!penjenayah sekarang semakin berani...mana cctv di carpark tesco..takde ke?berhati-hatilah..bukan dengan warga asing sahaja,dengan orang kita pun kadang-kadang tidak boleh percaya...mujur mangsa ni selamat..

nanieybarnieylurviey said...

thanks for sharing.. nowdadays mmg x selamat.. scary.. even kt kg pun x selamat. kt tmpt terang pun x selamat. sigh**

Azee Hana said...

sebab kawasan tu gelap kan...jadi penjenayah pon berani la masuk..bahaya jalan sengsorang cenggini,,

wantie said...

bahaya la sekarang. kat tesco car park pun dorang berani. dasar penjenayah!!!!

Tapi kan pelik jugak. sebab ada alarm keta bunyi mcm horn. Then kalau horn kan keta pun org akan ignore sebab ingat tu bunyi alarm.

maszmadi said...

memacam kalau dah orang nak buat jenayah ni ka, boleh pulak belajar kat internet.. huhu

erm, memang kalu pi shopping kompleks, sesalalu suruh hubby cari parking dekat ngan pintu masuk, malas nak jalan jauh2.. hehe

Siti Nursyuhada said...

fuyoo takotnye... nasib xtahu bawa kete nak g mana ng en.suami jer hu3

Nyue said...

bermacam2 helah jenayah skang ni.....bertambah kita berhati2...mrk tetap mencari peluang/ruang utk mendekati kita bg mdptkan wang...

JunAina said...

Tiba2 meremang bulu roma. Subhanallah...semoga ALLAH melindungi kita semua.

Berhati-hatilah selalu.

Ummi Iman said...

Mmg sentiasa beringat ttg ni. Kenalah selalu berhati-hati. Jgn lupa amalkan ayat pen dinding diri. Jenayah tak kira di mana. Minta dijauhkan dari kita semua. Kesian mangsa semoga dia pulih sepenuhnya.

QueeN TerataI said...

sya mmg jenis masuk je kereta terus kunci kereta.. selalunya kalau g pusat beli belah ni mmg akan parking dekat dgn pintu masuk kalau g sorg2. keadaan skrg ni mmg kat mana2 pun boleh berlaku jenayah.

SURIA AMANDA said...

mcm2 la skrg.ni...sgt2 menakutkan....semoga mangsa pulih sepenuhnya..amin..

Kesuma Angsana said...

samalah ngan KA pun wat gitu jugak

Kesuma Angsana said...

rai.. tulah kita pun kena sentiasa alert benda2 cam ni

Kesuma Angsana said...

ada cctv pun kdg xde fungsi nyer.. so kena hati2 yek

Kesuma Angsana said...

tulah pasal.... takut jugakkan

Kesuma Angsana said...

klu boleh berteman lebih baik

Kesuma Angsana said...

wantie : betul sakang ni mcm2 nk kuar sorang2 pun naik risau kan

Kesuma Angsana said...

eloklah tu .. kat situ pun lebih selamat!

Kesuma Angsana said...

lebih baik p kemana2 ada teman

Kesuma Angsana said...

tulah Nyue, KA pun naik risau ngan citer2 yg mcm2 skang ni

Kesuma Angsana said...

JunAina : amin2

Kesuma Angsana said...

KA pun mmg tak lupa apa2 ayat utk mengelakkan perkar2 yg x baik terjadi

Kesuma Angsana said...

betul tu QT!

Kesuma Angsana said...

SA : doakan yg terbaik utk beliau yek!

SYANI said...

Takut je nak pegi mana la ni. Nak2 pulak kalau sorang2. Better pegi ramai2 untuk elakkan kejadian tak diingini.

Cindyrina (The Princess) said...

adoi...tak selamat nak pegi mana pun!!! semoga mangsa cepat sembuh

Sue-Rya Qistina said...

zaman skang ni mcm2 kan, dh x selamat lg nak ke mane2. risau jugak. nak2 klau si isteri yg bawa anak2 tanpa ditemani suami. gerun sungguhlah. pihak pengurusan kompleks mengambil tindakan yg sewajarnya bagi mengelakkan perkara sebegini berlaku. secara x langsung org dah tak mau pegi shopping mall tu lagi.

Kesuma Angsana said...

syani : sebaiknyer bertemanlah yek
Cindyrina : yup moga dia pulih kembali
Sue-Rya Qistina : betul tu sokong sgt2

Si Matatajam said...

Isu takutnya..siang2 pun dah berani depa dok rompak...kena ebih berhati-hati ni

Momo said...

manusia sekarang macam2 je perangai...huhuhu

Lynn said...

Salam Kesuma Angsana..

Saya baru terbaca en3 nie..Terasa seram sangat. Takut..Semoga allah melindungi kita kaum yg lemah nie..Hati2 tuk semua kawan2 yg lain..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...