Tabung Masa Depan ...

Monday, July 16, 2012

Petua Kenyang Lama Di Bulan Puasa, Cuba Makan Aiskrim


AISKRIM bukan sahaja sedap malah mengenyangkan.

Salam Pagi Isnin !

AISKRIM sering digambarkan sebagai makanan yang tidak sihat serta menggemukkan.

Bagaimanapun, penyelidikan oleh Majlis Tenusu Kebangsaan Amerika Syarikat mendapati makanan kegemaran kanak-kanak itu sebenarnya mampu membuatkan seseorang berasa kenyang lebih lama.


Malah, aiskrim seberat 75 gram cuma mengandungi 110 kalori berbanding 510 kalori yang terdapat dalam kek keju dengan berat yang sama.

Selain itu, aiskrim yang diperbuat daripada susu lembu kaya dengan vitamin A, vitamin B12, vitamin D dan vitamin K.

Ada juga dakwaan mengatakan, ia berpotensi menurunkan risiko penyakit jantung dan darah tinggi. Begitupun, lebih baik ia diambil dalam jumlah yang sederhana dan tidak berlebih.

Boleh lah cuba bagi aiskrim kat anak2 dalam bulan Puasa nanti kan!.

SUMBER @ KOSMO

(P/S. Tak sabar2 nak tunggu siapa bakal jadi MCSM yang pertama malam ini,  Tahniah buat Dato' Fazley yang akan mencabar Angah(tahniah juge) di final malam nanti.  Macam dah boleh agak siapa juara je! )

49 comments:

pizli said...

Tapi itulah nak bersahur dengan ice cream macam payahlah sikit kut. sejuk.. hehe..

Bazilah (^0^) said...

kena try sahur dgn eskrem lah lepas nih hehe

SYANI said...

Macam menarik je tips ni.. tapi nak makan eskrem time sahur macam takleh terima la pulak.

Rai said...

uhu..ngilu rasa nak makan aiskrim pepagi buta...hehehe

Knor said...

SALAM,
KAK BERSAHUR DGN 3 BIJI KURMA,BERBUKA JUGA TIGA BIJI..FAMILY ADA 6 ORG DARAB DENGAN 6 BIJI,SO SATU HARI KURMA TELAH DI MKAN OLEH KAMI SEKELURGA SEBANYAK 36 BIJI.HANYA 3 BIJI TAK BOLEH LEBIH..TAK TERASA LAPAR,HANYA MKAN 6 BIJI KURMA..ICE CREAM..SELEPAS TARAWIH SESEKALI ADA..

hairy said...

say xsuka mkn ace cream la..sobsob

TiranaAduka said...

kalau time sahur makan ice cream.....
mengigil.......... sejukkkkkk

Wanieys said...

patut wani buat aiskrim grg hari tu qalief makan seketoi pun dh kenyang....aiskrim yg buatkan jd kenyang rupanya

faraherda. razalan said...

Oh, yeke? Dulu ms bujang, sy amalkan minum kopi tongkat ali setiap kali sahur. Alhamdulillah. Mmg segar sepanjang hari.

=D

maszmadi said...

huish..... sejuknya nak makan eskrim pepagi... hukhuk

aNIe said...

Salam Kesuma... kalau anak akak tau ni mmglah dia tuntut utk makan eskrim hari2...hehehew

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA said...

kena beli stok aiskrim banyak2 utk bula puasa nnt lah mcm ni hehe

Mrs Velentine said...

wah ble try ni..hahaha...

Zurina Hj.Zainal said...

nk try la.....hehehehe.....

Zurina Hj.Zainal said...

nak try la....hehehehe..

Pn. Sheila@CC said...

menarik jg tips nie... blh cuba tuk anak2... :-)

Kazman / Sue said...

wah.... boleh cuba... patut anak2x ni suka aiskrim sebab boleh tahan kenyang lama yee.. heee3x

wantie said...

fuh.. petua yang best ni. leh la beli ais cream wat stock lam peties. tapi bila di siang hari buka peties mesti berliur pulak. ngeee

Che Rosliza Che mat said...

sahur nak melantap aiskrim hihihi sejuknya...

Che Rosliza Che mat said...

follow sini dear..

Zie said...

ye ker? patutlah anak2 kita kenyang bila makan aiskrim..
kelmarin baru try buat aiskrim sendiri.. heheh sedaplah pulak.

Daddy Ziyyad said...

okay..akn buat stok icecream utk bersahur nanti! ;)

saffiya_aleesya @ echa said...

wahhh bagus laa klu leh kenyang dgn lama..bagus info ni nanti leh beli aiskrim nak posa ni

syiela said...

boleh try.. suka je eskrim ni.. bukan kasi anak tapi kasi mak dia ^_^

*** Dato' Fazley hehehe

Arina Shamsul said...

Ooow...baru tahu..hihi.nak sahur aiskrim la ni nanti..hehehe

Qhaifa Nur said...

tak tahan asyik makan ais kerim, ngilu gigi..tapi tips yang berguna nih......

are_lin@yu said...

hihihi aiskrim mmg suka!!dear jomlah join segmen ayu..hehe

adyna said...

pagi2 dah kena makan aiskrim nie :)

Rinna said...

Petua yang amat menarik boleh dicuba nie.. TQ share info.. yer.. :)

N.Aima K said...

biar betul? x konfiden saya haha..nak makan nasi jugaa!!

dyabunga said...

nk cuba lh..hihih

cendol said...

oh nice info ye..baru tau..sblm ni pn mmg kitorang sahur mkn ais krim..kalo sahur mkn bnde lain rase tak lalu je..dpt aiskrim,laju je,cerah mata..hihi
rupe2nye ais krim ni dpt mengenyangkan ye..tq2 share.suke beno rasenye ^______^

QueeN TerataI said...

gud tip tp ank kecik lg so utk diri sendiri la nnt

Nizam.Ariff said...

pernah dengar gak benda-benda yang baik tentang aiskrim ni, terutamanya kalau sakit tonsil.

tapi kena ingat, kalau ada yang baik, ada juga yang buruknya. apa cerita dengan kandungan gulanya? sama seperti koko, ianya baik tetapi cokelat yang manis-manis tu belum tentu baik, kan? ataukah dia orang guna gula Stevia?... hahaha

kasihredha said...

gummbiralah anak2 bila kasi aiskrim
bulan puasa nanti.
Dah boleh agak dah kan sapa yg menang MCS

gadisBunga™ said...

petua yang sedap!

Kakzakie said...

oh... itulah agaknya anak-anak kakak tahan sebab memang mereka suka makan aiskrim. Sapu pada roti lagilah mereka suka..

izz iizza said...

boleh caya ker ni..bukan minum ais masa berbuka akan buatkan bertambah dahaga bila berpuasa esok harinya ker....

Maisarah Azmi said...

huhu.. aiskrim.. mane nak simpan nie..peti ais takde..hehe

Deq's Qienz said...

pestime dgar nihh..hehee takut dahaga plak la..hukhuk

kakcik said...

Jom kita cuba bersahur dengan aiskrim. :)

Kak Izan said...

anak2 mesti suka.. apa kira pagi2 ye dak?...:)

bunga_rose said...

suka kalau soo win si menang..*eh betul ke eja nama dia tu hahhah

Kesuma Angsana said...

komen one for all yek!.. apapun kena cubalah kan!. tepuk dada tanya selera uols!

anisalya said...

sejuk perut makan aiskrim waktu sahur. tengahari boleh tak? hahaha...

azievee said...

hahaha....nak buat stok aiskerim la dalam peti...

wan nurul hezrina said...

waaa kalau tang makan sekerim takdok masalah=)hikhik mmg sukeee

Kesuma Angsana said...

thari pown boleh klu bercuti pose yek tp jgn depan anak2 okey!

Kesuma Angsana said...

KA pown plan macam tu hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...