Tabung Masa Depan ...

Tuesday, July 17, 2012

Petua Mudah Di Dapur

Hari Selasa memang x sah kalau xde N3 tentang petua.

FROM GOOGLE
Malas nak pikir2 sangat, hari ni KA berkongsi petua yang simple mimple je! (Ade ke perkataan ni !).  Cara mudah nak bersihkan pinggan atau piring dari kesan sisa krim kek.  Almaklumlah KA tengok ramai blogger2 yang sambut hari jadi sebelum pose ni!.  Kalau nak berbuka pose dengan kek pun, apa salahnyer kan.  Apalah yang KA dok membebel ni.  Apapun, memang susah jugak nak membersihkan sisa krim kek yang tertinggalkan. Betul tak ?

Ok, petuanya.  Mula2, bersihkan dulu sisa2 krim pada pinggan atau piring itu dengan menggunakan tisu. Kemudian siramkan dengan air panas.  Dan last sekali baru cuci dengan menggunakan sabun pencuci pinggan seperti biasa.  Pasti xdelah lagi kesan2 berminyak pada pinggan ataupun piring tu.  Mudahkan.

Satu lagi, kalau dah malas sangat nak cuci bagai, pakai ajelah piring pakai buang tu.  Lagi mudah kan! He He He.

68 comments:

~LoVE PiNk~ said...

betul3..

saya klu pas buat kek mesti jerang air panas bnyk2..

senang wt cuci pas wt n makan kek..
:) nice sharing

ieda said...

TQ KA ... gud tips ..
selalu ieda buat macam tuu cuma x pernah siram air panas lahh ekeke ;)
lp ngan tisuu aje ;)

Adylia Qarissa said...

suka petua yang pakai piring pakai buang hahaaa

Fahz said...

bagus petua nie.thanks 4 sharing :)

LydSunshine said...

Ooo camtu ek? Saya sampai fed up nak buat kek atau biskut sebab tak suka nak bergelumang dgn butter atau merjerin yg berminyak tepu tu. Pasni bleh la kot. Heheh.

Nurul Husna Mohd Hassan said...

baru saya tahu, mekasih info tu :)

:: Mrs.Eady :: said...

Nak n tak nak je buat..or rajin x tajin je....kan....

Kazman / Sue said...

pakai piring pakai buang tu yang best tu... tak yah basuh.. haaa3x... betul3x...

wantie said...

bukan krim kek je. kalau kat umah kenduri, lagi la berminyak pinggan tu. tapi kalau kat umah.. air panas la penghapus segala lemak & krim.

thanks for sharing

Kakzakie said...

KA ni kelakar tau dah bagi petua, ajar pulak pakai piring pakai buang pulak ye. Yg ini memang tak perlu cuci pun hihi...

Ikhwan Suhaimi said...

Oh kami satu family... kalau ade je makan kek, konfem2 pinggan plastik menjadi pilihan. sebab masaalah ni la..

*stok pinggan plastik ade satu plastik lagi,(lebih open house tahun lepas).. Mr Mak bising smpai skrang..buat nyemak rumah je.hahahha

Mama Gee said...

oooo senang je...hehe baru tau gak ni...tq ya :)

Yumida said...

air panas memang berkesan menanggalkan bende berminyak cam icing kek, lemah daging...
piring pakai buang..guna hari2 ..x lama lagi pokai la..hehe

Nizam.Ariff said...

kalaulah boleh cuci lemak-minyak yang di dalam perut guna petua tu, tak yah beli produk slimming...huhuhu

Wanieys said...

petua siram air panas wani selalu buat..betul tu KA guna jer pinggan pakai buan kan senang..mudah kerja hahhaa

hairy said...

hahaha pakai piring buang ja lah...

Che Rosliza Che mat said...

Petua yg bagus...CR pun guna air panas....senang2 guna jer pinggan plastik yg pakai buang hihihi

ViviLim@Mrs.Nurulazmi said...

petua yang sangat berguna. vi selalu pening bila after buat kek bekas/pinggan masih melekit...Alhamdulillah jumpa petua ni. thanks for sharing :)

Shaiful Zaidi said...

bagus petua ni..boleh cuba nanti.tq

Sue-Rya Qistina said...

hehehe..slalu tenyeh dgn sabun je. malas pulak rasenye nk siram air panas klau dh bergelumang dgn pinggan mangkuk yg bnyk tu kan. apepun, tips yg pakai pinggan plastik tu yg terbaik! ngeee~

are_lin@yu said...

setuju!!sebab mak ayu buka kedai kek mmg krim tu nk ilang basuh dgn air panas then baru sabun ;-)

Daddy Ziyyad said...

hahaha...yg pakai buang tu paling praktikal!

izz iizza said...

rasa pakai pinggan kertas lagi senang la..hihi

malas eh nk membasuh kalau pakai pinggan kaca/plastik..

Arina Shamsul said...

oooo..macam tu..thanks sebab sharing tips ni dear :)

eB said...

oooo, kena jirus dulu yer?
eB lap trus cuci... tq :)

Misz J said...

kalau mangkuk isi kari sure payah nak cuci...next petua keh kak...hikkkk

Tihara said...

bese cuci je dgn glo terus..tp mmg leceh laa kan..temkiu :)

KhaiRin : anies said...

sy terus sental je hehehehe

Qhaifa Nur said...

jirus air panas terbaikkkk.....
kotoran pun hilang......

Ummi Iman said...

Biasa saya buang dulu krim tu, basuh je dgn sabun. Tp guna pakai buang lg senang. Jimat sabun ;)

Asmara said...

oh gitu. betul senang guna pingan kertas tu je. hehe..

maszmadi said...

ha!!! yang last tu petua yang sangat mujarab..... haha

wan nurul hezrina said...

pakailah sunlight..ilang segala minyak=)tapi tang pinggan kertas2 mmg setuju.hikhik

Kesuma Angsana said...

kena rajin lah kan

Kesuma Angsana said...

boleh juga but siram air panas terbaik tau

Kesuma Angsana said...

dkna ni nk yg senang je hehe

Kesuma Angsana said...

wlcm fahz

Kesuma Angsana said...

LyD boleh cuba lah!

Kesuma Angsana said...

wlcm husna

Kesuma Angsana said...

betul tu !

Kesuma Angsana said...

nk yg mudah je ye ! hehe

Kesuma Angsana said...

betul sgt2 wantie, wlcm !

Kesuma Angsana said...

kakzakie, sesekali bergurau senda kan!

Kesuma Angsana said...

tu yang malas tu kan!

Kesuma Angsana said...

wlcm Mama gee

Kesuma Angsana said...

tul tu Yumida

Kesuma Angsana said...

cer try buat tgk He He

Kesuma Angsana said...

he he he

Kesuma Angsana said...

hairy, tu plg senang !

Kesuma Angsana said...

he he

Kesuma Angsana said...

wlcm Vi!

Kesuma Angsana said...

u r wlcm

Kesuma Angsana said...

Sue-Rya, tulah pokok pangkalnyer kita samda malas or rajin hehehehe

Kesuma Angsana said...

betul kan Ayu!

Kesuma Angsana said...

tu nak senang jek!

Kesuma Angsana said...

terpulang masing2 lah kan !

Kesuma Angsana said...

wlcm Arina

Kesuma Angsana said...

boleh juga but dgn air panas tu terbaik

Saya Disini said...

TQ

Kesuma Angsana said...

masa cuci tu, campurkan perahan limau nipis dalam sabun tu kacau2, then cucilah mcm biasa okeh !

Kesuma Angsana said...

wlcm tihara

Kesuma Angsana said...

Anis boleh juga cuma takut x hilang kesan berminyak dan nk memudahkan kerja mencuci je

Kesuma Angsana said...

betul tu

Kesuma Angsana said...

amboi nak jugak jimat sabun tuh ! hehe

Kesuma Angsana said...

mmg pown ! tpi bila lak nak menayang pinggan mangkuk kita yg cantik dan mahal tu ! kihkihkih

Kesuma Angsana said...

mmg mujarab hehehe

anisalya said...

MIL dgn ayah saya buat macam ni kalau basuh pinggan ada kek. saya hentam je. hahaha...

9n0L4 said...

hehe. pakai buang mmg lah senang. takyah basuh. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...