Tabung Masa Depan ...

Monday, July 09, 2012

Tangan Kosong Tangkap Kuda Liar !

Baca tajuk diatas sambil nak bertanya 'Ada berani' ??.  Kalau tanya saya, yang dengan kucing pun takut, apalagi nak tangkap kuda liar.  Memang pikir 1000 kali ler gamaknyer .  Macam2 kan!

Tapi lain ceritanya di MADRID, Sepanyol, dimana beratus-ratus ekor kuda liar ditangkap, dibersihkan dan bulu ekor haiwan tersebut dipotong dalam festival tradisional dikenali sebagai Rapa Das Bestas.


Acara berkenaan yang jatuh pada hujung minggu pertama setiap Julai, disambut oleh penduduk kampung di kawasan Galicia, barat daya Sepanyol.

Diraikan sejak lebih 400 tahun dahulu, Rapa Das Bestas atau "menjinakkan haiwan liar" menyaksikan pemuda-pemuda menangkap dan menjatuhkan kuda liar dengan tangan kosong.
 
Mereka kemudian akan membersihkan kuda itu dan memotong bulu haiwan tersebut.

Festival berkenaan yang menjadi tumpuan pelancong asing berlangsung selama tiga hari. - REUTERS

Sumber dan lanjut boleh baca KOSMO Online ni!

Ingat lagi my bongsu daughter dengan selambanyer cakap, kalau nak tangkap lembu senang je, pakai je kain merah pastu kibar2kan, nanti dia mesti datang, senang lah nak tangkap lembu tu macam kat TV tu.  Cepat2 En. Hubby jawab, jangan dibuat2 dik, nanti lembu tu datang terus sondol baru tau! . ( Kuatnyer pengaruh tv pada kanak2 kan!)

56 comments:

DamiaZara said...

macam-macam ragam kan?

Anum said...

takut la lembu sondol

Mama Gee said...

perghhh cayalah kalo dpt tangkap

wantie said...

citer ttg lembu ni, kita masa umur 6 thn dulu pernah di kejar lembu tau. larilah sekuat ati. kata orang kalau kena kerjar lembu sambil lari tu belok le kekanan ke kiri, lembu tu tak kan sempat brek, so dia akan lari secara terus.

masa kena kejar tu tetiba teringat nak belok ke rumah jiran. sib baik la lembu tak ikut belok. kalau idak habis punah segala pasu bunga jiran. hahaha...

onlajer said...

bukan kanak2 orang tua pun kekadang sama

KhaiRin : anies said...

hebat!

Deq's Qienz said...

tu diaaa jenuh lembu kenan gan kain merahh tuh..ahakzz

anisalya said...

terbaik. jangan tergolek dah la.

Knor said...

lembu sebenarnya buta warna..

Masz Sidek said...

pengaruh tv tu memang kuat... bukan setakat kanak2 terikut2... kita yg dah boleh berfikir ni pun kadang2 terikut2... huhuhu

Papa Mifz said...

hebat mereka yer...pernah tgk kat TV yg kuda liar nih bukan mudah utk ditangkap dan sgt susah utk dijinak kan...

maszmadi said...

memacam, festival gini pon ada jugak yerk.....

izz iizza said...

dasyat tu main depang tangan jer..:)

Zie said...

Tk beranilh... Hukhuk...

Maisarah Azmi said...

haha.. kecik2 dulu pun sarah ingat macam tu jugak..

IntaNBerliaN said...

wah beraninya.. kuda tu xganas ke ek.. kan tu kuda liar..

Tihara said...

orang kata susu kuda liar berkhasiat :)

~Sweet Honesty~ said...

kuda liar tu msti ganas erk..

Alieza Dayasari said...

isyhh.. dahsyatnyer... amboi.....

keli menari said...

Huh.Boleh eh camtu.Sungguh lain dari lain..

aReLaN said...

hahaha..power betul ngan tangan kosong je

MulutPayau said...

macam2 dia orang ni kan.......berani betul.....

cendol said...

dasatnyee..mcm mane diorang buat tu?mesti ade teknik2 awesome yg digunakan..
haha sama la cendol pn dulu ingtkan nk tangkap lembu guna kain merah..mmg kuat pngaruh tv..hihi perlukn pngawasn org dewasa

kaishin said...

hebat betul mereka2 nih, tangan kosong je tangkap kuda liar

eelobor said...

a'aah...ada gak terbaca dalam kosmo. masih dok terpikir2 gak lagi, mcm mana la agaknya tangkap tak guna apa2 peralatan pun. main tangan kosong jer....

Wanieys said...

hebakk sungguh tgkap kuda liar mcm tu jer...xsanggup la wani...hehee jgn main2 kibar kain merah nanti lembu dtg sondol naya jer

MizzTina said...

erkk, berani btl diorg..


kuat btl pengaruh tv kt anak².. hehe

bunga_rose said...

haahaha... masa kecik penah kena kejar lembut sebab bawak basikal sangkut tin kat seat belakng tu.. lembu bukan takat tak suka kain merah je, bunyi bising tin kosong pun dia tak suka agaknya hahahah

Kesuma Angsana said...

tulah manusia ni mcm2

Kesuma Angsana said...

ha ha ha

Kesuma Angsana said...

nak cuba ke mama gee . Ada beran?

Kesuma Angsana said...

ha ha ha , hang ni memang lawak lah wantie

Kesuma Angsana said...

betul tu

Kesuma Angsana said...

hebatkan anies

Kesuma Angsana said...

ha ha ha lucu betul

Kesuma Angsana said...

ha ha ha

Kesuma Angsana said...

knor pernah dgr juga pasal ini

Kesuma Angsana said...

tulah Masz kuatnyer pengaruh TV tu

Kesuma Angsana said...

PM : tak nak cuba ke

Kesuma Angsana said...

tulah pasal

Kesuma Angsana said...

he he he .. x nak cuba ka

Kesuma Angsana said...

ha ha ha

Kesuma Angsana said...

dah besar ni berani tak?

Kesuma Angsana said...

IB : mmg pun kuda liar tu..

Kesuma Angsana said...

mmg pernah dngr pun cam tu

Kesuma Angsana said...

yelah tu

Kesuma Angsana said...

leeza.. theyols tu seronok n happy je

Kesuma Angsana said...

dah jad satu festivl n acara tahunan pown

Kesuma Angsana said...

tulah tabik spring kat theyols tu

Kesuma Angsana said...

mmg berani sungguh

Kesuma Angsana said...

hehehe

Kesuma Angsana said...

kaishin apa kata ko cuba jugak!

Kesuma Angsana said...

keberanian mengatasi segalanyer !

Kesuma Angsana said...

ha ha ha

Kesuma Angsana said...

betul tu MizzTina

Kesuma Angsana said...

hahaha.. mesti ingat sampai skang ni kan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...