Tabung Masa Depan ...

Tuesday, July 03, 2012

Tips & Petua Rawatan Bibir

Saya percaya semua orang, terutamanya kaum wanita mengidamkan bibir yang cantik, sihat dan menggiurkan. Betul tak?

google image

Ni antara tips2 nyer :-

-  Sebelum tidur pastikan bersihkan bibir dari sisa2 lipstik  yang mungkin masih melekat. Mesti buat ye!
-  Seelok2nya sebelum pakai lipstik tu, sapukan sedikit minyak bayi.  Bagus agar bibir tak kering dan menggelupas.
-  Kerap sapukan minyak zaitun atau vitamin yang sesuai untuk bibir sambil menekan2 bibir secara lembut dan perlahan.
-  Sapukan lip balm andai bibir kita kering atau pecah2.  Jangan biarkan saja begitu.  Lip balm yang mempunyai pelindung matahari sangat2 bagus untuk dipakaikan pada bibir yang bermasaalah begini.
-  Jangan kerap sangat menjilat bibir untuk membasahkan bibir, kerana ia sebenarnya menyebabkan bibir kita jadi lebih kering.
- Lepas tu, kalau pakai masker or krim muka tu, pastikan ia tak terkena pada bibir kita, sebab jika terdapat bahan kimia yang tidak bersesuaian dengan bibir kita, akan menyebabkan timbulnyer masalah lain pada bibir nanti.

Macam saya pulak, tak berapa gemar memakai lipstik, cuma selalu sapukan lips balm or minyak bayi saja.  Lebih mudah dan senang.  Cuma pastikan sahaja sebelum tidur, bibir kita dah dibersihkan!. Ok............

58 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

ok good tips!

wantie said...

sayalah orang yang suka jilat bibir tu. that why bila bulan puasa. lipstik di simpan tak boleh pakai nanti batal puasa.

Sue-Rya Qistina said...

saya pulak slalu guna Vaseline je. pastu sapu nipis lipstick atas lapisan Vaseline tu. alhamdulillah ok.

thanks for sharing tips! nice one!

Mrs Velentine said...

tq sharing petua ni..sukalah ngan akak byk petua...

Hanif Idrus said...

Kalau bibir hitam2 hisap rokok macam yek..hehehehe

kakcik said...

Kakcik kena pakai lipstik di pejabat bagi mengelakkan bibir jadi kering. Kakick tak suka pakai lip gloss tapi. :)

Rai said...

saya tak berapa nak rajin sapu apa pun kat bibir..padahnya bibir selalu kering..

KhaiRin : anies said...

Sy amalkan lps berus gigi, sy berus bibir skali esp sblm tido

DamiaZara said...

mesti bibir kamu cantik dan merah asli sebab kalau dah biasa pakai lipstik, lama-lama bibir jadi lebam.. dah tak berapa cantik dah :(

QueeN TerataI said...

kena rajin menjaga kalau nak cantik...

ღ cik faye ღ said...

lagi satu...buatlah senaman bibir hehehe, muncungkan mulut ke kiri, ke kanan, alat2 Marilyn Monroe tu hahaha...selamat mencuba!

Kesuma Angsana said...

tips untuk share sama2

Kesuma Angsana said...

wantie : he he he..

Kesuma Angsana said...

bagus juga tu! tq for yr tips too yek!

Kesuma Angsana said...

Mrsvelentine : apa salahnya kongsi sama2

Kesuma Angsana said...

ye lah tu kata orang , klu bibir hitam tu mmg sebab kuat hisap rokok ler

Kesuma Angsana said...

kakcik : pakai lipstik yang sesuai dengan bibir kitalah, xde masaalah

Kesuma Angsana said...

rai : takut kering n menggelupas je

Kesuma Angsana said...

Anies : tq for yr tips juga ye!

Kesuma Angsana said...

DamiaZara : x juga kena jaga sebab kerja bawah acon ni bibir cpt dry

Kesuma Angsana said...

Betul tu Queen teratai

Kesuma Angsana said...

cik faye : nnti saya cuba yek! hihihi

eima said...

klu mls mmg huduh la jawabnye

faraherda. razalan said...

Mmmm....sy selalu abaikan bibir ni. Pttlah pucat je.

Kesuma Angsana said...

betul tu eima!

Kesuma Angsana said...

fara : kena jaga juga bibir kita ni

ummiarissa said...

tu lah surirumah cam saya tak pakai lipstik ke lip balm ke...tak sempat..tapi tu lah suka jilat bibir bila kering...tu yang bibir kering lagi tu..

Maisarah Azmi said...

dalam banyak2 bende, bibir la sy pling tak ambik kisah..tp thanks bagi info nie

Kesuma Angsana said...

nak senang sapu je minyak zaitun or bb oil tu nipis2

Kesuma Angsana said...

maisarah: biasalah tu.. cuma jgn biar bibir kering sgt ye.

hairy said...

bibir xjga sgt jga muka ja..haha

Yumida said...

sy biasa pakai lipstik yg kaler lembut...klo time tu ada masalah bibir kering..guna lips gloss..actually jarang ada masalah bibir kering/merekah...syukur...btw nice tips!

Haryati::Faizal said...

tq kesuma coz share info ni, tu la kdg2 bl dahde anak ni, kalut ngan anak je, lupe pulak ngan diri sendiri hehehe...

kasihredha said...

thanks infonya
akak x pakai lipstik...sempoiii

Masha Meisters said...

nice :) sejak akhir2 ni bibir masha kering je tau...sampai dah ada ulcer...huhu...

Zie said...

pertua ni berguna tuk saya.. huk huk coz bibir saya selalu menggelupas..

Ummi Iman said...

Kera kerap basah bibir buat kering ya. Baru tau. Saya pakai lip gloss je

ieda said...

gud sharing
kalau den lakk suke yg nipis2 aje kalernyeee ;0
janji x pucat muka ;)

miss yanie said...

ye sme..sy x ske pkai lipstick!!!kahkahkah..lip balm sudh la....:P

Marya Yusof said...

As salam Kesuma,

Saya mmg suka pakai lipstik klau pergi ke mana2...it's a must! :) Selain bibir yg penting bg saya kebersihan gigi! Sbb senyum yg sempurna selain bibir yg cantik, gigi juga perlu dititik beratkan :))

Salam perkenalan :)

wan nurul hezrina said...

nurul nyer bibir sensitip.kalau kat tmpt sejuk mcm nie lagilah kering

Wanieys said...

nice tips akak...thanks sharing :)

syiela said...

saya suka pakai lipstik.. huhuhu sekarang nampak cam lebam2 dan pucat je...

dah tu malas nak sapu myk ke.. balm ke huhuhu terukkan

Kesuma Angsana said...

kena jaga juga tu hehehe

Kesuma Angsana said...

oh oklah cam tu !

Kesuma Angsana said...

Haryati : standard lah tu dh jd mak budak hihihi

Kesuma Angsana said...

akak kasih : saya ppwn x pakai, cuma aply balm or olive oil cikit2 je kkadang

Kesuma Angsana said...

Masha : len kali jgn biar smpai kering. dh jadi ulser payah pulak nnti

Kesuma Angsana said...

zie : kena jaga juga bibir kita ni!

Kesuma Angsana said...

ummi iman: ok gak tu

Kesuma Angsana said...

ieda : pakai nipis2 pun kira orait lah tu senang nak bersihkan nanti

Kesuma Angsana said...

yanie : senang kan sapu je lip balm tu

Kesuma Angsana said...

waalaikumsalam... betul sgt2 n tq follow saya yek!

Kesuma Angsana said...

samalah saya.. keje bawan aircon cmtu lah

Kesuma Angsana said...

ok dik!

Kesuma Angsana said...

syiela : kena jaga lah hehehe

FaFa EhA said...

wahh thnks 4 the info :)
saya sangt suke jilat bibir ahhahaha

Kesuma Angsana said...

wwlcm dik. dh tau jgn ler selalu wat gitu yek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...