Tabung Masa Depan ...

Friday, August 03, 2012

BerSedekahlah di Bulan Ramadan

Setiap Hari Jumaat, KA pastikan akan berkongsi sesuatu yang baik2 !. Kali ini, tentang hikmah bersedekah di Bulan Ramadan.......

Allah telah mengistimewakan bulan Ramadan dari bulan lainnya. Bulan penuh berkat ini selalu dinanti oleh setiap mukmin. Bagaimana tidak, beribu keutamaan ditawarkan. Pahala dan keampunan Allah bertebaran memenuhi setiap ruang dan waktu.

Salah satu pintu yang dibuka oleh Allah untuk menjemput pahala dari bulan Ramadan iaitu melalui sedekah. Islam menganjurkan umatnya untuk banyak bersedekah dan pada bulan Ramadan, amalan ini menjadi lebih dianjurkan lagi.

Rasulullah saw adalah orang yang paling dermawan, dan kedermawanan beliau lebih dahsyat lagi di bulan Ramadan. Hal ini diceritakan oleh Ibnu Abbas r.a: "Rasulullah saw adalah orang yang paling dermawan. Dan beliau lebih dermawan lagi di bulan Ramadan saat beliau bertemu Jibril. Jibril menemuinya setiap malam untuk mengajarkan Al Quran. Dan kedermawanan Rasulullah saw melebihi angin yang berhembus." (HR. Bukhari, no.6).

 
Rasulullah saw memberi teladan untuk lebih bersemangat dalam bersedekah di bulan Ramadan, disebabkan bersedekah di bulan ini lebih dahsyat dibanding sedekah di bulan lainnya. Di antara keutamaan sedekah di bulan Ramadan adalah:

1) Jaminan surga bagi orang yang bersedekah.
Rasulullah saw bersabda: "Sesungguhnya di surga terdapat ruangan-ruangan yang bagian luarnya dapat dilihat dari dalam dan bagian dalamnya dapat dilihat dari luar. Allah menganugerahkannya kepada orang yang berkata baik, bersedekah makanan, berpuasa, dan salat di kala kebanyakan manusia tidur." (HR. At Tirmidzi no.1984, Ibnu Hibban di Al Majruhin 1/317, dihasankan Ibnu Hajar Al Asqalani di Hidayatur Ruwah, 2/47, dihasankan Al Albani di Shahih At Targhib, 946).

2) Mendapatkan tambahan pahala puasa dari orang lain.
Rasulullah saw bersabda: "Orang yang memberikan hidangan berbuka puasa kepada orang lain yang berpuasa, ia akan mendapatkan pahala orang tersebut tanpa sedikit pun mengurangi pahalanya." (HR. At Tirmidzi no 807).

3) Allah melipatgandakan pahala orang yang bersedekah.
Allah Ta'ala berfirman: "Perumpamaan (nafkah yang dikeluarkan oleh) orang-orang yang menafkahkan hartanya di jalan Allah [166] adalah serupa dengan sebutir benih yang menumbuhkan tujuh bulir, pada tiap-tiap bulir seratus biji. Allah melipat gandakan (ganjaran) bagi siapa yang Dia kehendaki. Dan Allah Maha Luas (karunia-Nya) lagi Maha mengetahui." (QS. Al Baqarah [2]: 261).

4) Sedekah dapat menghapus dosa.
Rasulullah saw bersabda:"Sedekah dapat menghapus dosa sebagaimana air memadamkan api." (HR. Tirmidzi, di shahihkan Al Albani dalam Shahih At Tirmidzi, 614).

5) Sedekah dapat membebaskan dari siksa kubur.
Rasulullah saw bersabda:"Sedekah akan memadamkan api siksaan di dalam kubur." (HR. Thabrani, di shahihkan Al Albani dalam Shahih At Targhib, 873).

6) Orang yang bersedekah merasakan dada yang lapang dan hati yang bahagia.
Rasulullah saw memberikan permisalan tentang orang yang dermawan dengan orang yang pelit: "Perumpamaan orang yang pelit dengan orang yang bersedekah seperti dua orang yang memiliki baju besi, yang bila dipakai menutupi dada hingga selangkangannya. Orang yang bersedekah, dikarenakan sedekahnya ia merasa bajunya lapang dan longgar di kulitnya. Sampai-sampai ujung jarinya tidak terlihat dan baju besinya tidak meninggalkan bekas pada kulitnya. Sedangkan orang yang pelit, dikarenakan pelitnya ia merasakan setiap lingkar baju besinya merekat erat di kulitnya. Ia berusaha melonggarkannya namun tidak bisa." (HR. Bukhari no. 1443).

Sungguh dengan bersedekah kekayaan akan bertambah dan berlipat. Ibarat orang mendapat mangga, maka yang dimakan cukup isinya, sedangkan bijinya harus disisihkan, ditanam hingga kelak akan menjadi pohon yang berlipat-lipat buahnya.

Banyak keutamaan yang terkumpul dalam satu amalan ini, iaitu sedekah. Maka sangat menghairankan bagi orang-orang yang mengetahui dalil-dalil tersebut dan ia tidak terpanggil hatinya serta tidak tergerak tangannya untuk banyak bersedekah. 


Jadi marilah kita sama2 bersedekah walau hanya dengan sekadar senyuman ! Bukan hanya di bulan Ramadan saja, tapi pada bulan2 yang lain juga.

23 comments:

cikeyrah said...

Nice info :))

Kancil 8349 said...

Alhamdulillah...nice info

MizzTina said...

tgn yg memberi adalah lbh baik dri tgn yg menerima.. buat dgn seikhlas hati.. =)

trm ksh ye..

mayangsayang said...

insyaallah akan cuba praktik kan ...

ummiarissa said...

hanya orang yang mengetahui akan kelebihan bersedekah akan berlumba-lumba bersedekah..semoga saya juga tergolong dalam orang yang suka bersedekah..Amin!!

BERT said...

byk phala bersedekah... smoga kita jadikn satu amalan :))

QasehnyaRania said...

mornink kA = )
org yg memberi lebih baik dari org yg menerima ;)
mudah-mudahan

Mrs Velentine said...

nice entry

Sue-Rya Qistina said...

insyaAllah..semoga ibadah kita diterima. thanks for info sharing! :D

kakcik said...

Ada antara kita yang 'takut' untuk memberi hatta secebis senyuman!

Kak Izan said...

emmm... selalu bila nak beri ..fikir aku pun x cukup..(kurang sungguh kesedaran).. :X

Pecinta pink^^ said...

insyaallah:) banyak manfaat dgn bersedekah

ayut said...

mekaseh KA berkongsi...selamat beramal! :)

Leeza dayasari [santai leeza] said...

hmmmm.... nice info...
pernah dgr ceramah berkaitan ni.

ALoNa CintamaniszLite said...

Alhamdulillah..bersedekah ngan hati yg ikhlas insyaallah byk keberkatannya.

Suraya Baharun said...

yang penting ikhlas...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam KA..perbykkan sedekah trutama di bulan Ramadhan yg mulia ini.

wantie said...

tu la kan, mak mak kita train masa kecik dulu utk bersedekah kuih muih di bulan puasa. walaupun benda tu nampak simple tapi sebenarnya besar pahala.

Dorang tak de la bertazkirah bagaiu tuk anak anak, tapi bila dah praktik secara langsung anak anak akan faham bila dewasa kelak.

QueeN TerataI said...

X RUGI KALAU BERSEDEKAH NI BAIK BULAN RAMADAN ATAU BI DULAN BIASA JUGA

Wanieys said...

nice entry KA...banyak ganjaran bila bersedekah :)

Kakzakie said...

Kakak senyum dululah KA.
Betapa besar ganjaran yg dijanjikan utk kita..

izz iizza said...

info yg baik..InsyaAllah akan cuba bersedekah..

9n0L4 said...

sebaik baik sedekah adalah sedekah di bulan ramadhan. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...