Tabung Masa Depan ...

Thursday, August 09, 2012

Kasut, Selipar, Sandal Or Capal For Raya ? Tips Memilih




TRADISI AIDILFITRI… Menjelang sambutan Aidilfitri, A Wahab Samaruddin, 45, sibuk menyiapkan tempahan capal di kedai miliknya di Keramat Mall di sini, Rabu. Capal untuk kanak-kanak dan dewasa dijual pada harga RM10 hingga RM70 sepasang dan mampu menyiapkan 30 pasang capal buatan tangan dalam sehari. -Foto BERNAMA.


KA terbaca berita ni tadi.  Kalau dah namanya raya, apa pown laku macam goreng pisang panaskan. Bukan nak promosikan  capal tu, tapi saja2 nak tanya kawan2 apa yang dibeli untuk disarungkan di kaki raya2 nanti.  Kasut tumit tinggi ke, Selipar simple je ke, atau mungkin Capal mahupun Sandal.  So, KA nak kongsikan yang ini !

Tips & Cara-Cara Memilih Kasut
  1. Beli kasut pada waktu petang atau malam sebab pada waktu ini seluruh otot kaki mengembang dan membesar sedikit.
  2. Sarungkan kasut pada kedua-dua belah kaki. Pastikan kasut tidak menghimpit kaki. Berdiri tegak dan cuba jalan. 
  3. Pilih kasut yang sesuai dengan aktiviti.
  4. Pilih kasut yang yang berkusyen tebal & diperbuat daripada bahan ringan bagi meminimumkan kecederaan. 
  5. Kalau nak cari kasut untuk aktiviti berjalan kaki atau jogging, pilih kasut yang berlapik tebal utk menahan hentakan tumit dengan tanah.
  6. Pastikan tumit kaki dan jari kaki tidak terkeluar daripada saiz asal kasut. 
  7. Jangan pilih kasut yg dirasakan ketat. Walaupun ada yang kata lama2 kaki akan biasa tetapi hakikatnya boleh menyebabkan kaki sakit dan melecet.
  8. Kasut yang selesa adalah kasut yang diperbuat dengan cermat dan kemas, tumit tak terlalu tinggi dan mampu menampung kaki dengan stabil. 
  9.  Jangan terpedaya dgn promosi dan tawaran kasut murah sehingga mengabaikan faktor keselesaan dan ciri2 kasut yg diingini. 
  10.  Ketahui materialnya. Pastikan material tu membenarkan kaki bernafas seperti kulit. 
  11.  Jangan jadi mangsa fesyen! 
 Credit Info :

Ok, selamat memilih kasut sesuai untuk Cik & Encik kaki ye kawan2 ! Dengar cerita Cik Puan Sue_Ria Qistina  pown nak gi shopping kasut hari ni. He He He.  Selamat bershopping kasut raya ye!

22 comments:

yusuflaili(Goku) said...

terimakasih kerana tip ni...rasanya raya ni aku guna sandal je..

adyna said...

cute je tengok capal..macam nak beli kat adib jer..tapi takut dia tak mo ler..asyik ben 10 angry bird ultraman jer.. uhuh

Suraya Baharun said...

gud tips..

:: Mrs.Eady :: said...

tak tukar kasut pun..pakai ape ade je :)

Che Rosliza Che mat said...

nice info dan juga tip...

are_lin@yu said...

yg no 1 tu prnh dgr..rasa btl..hehe

Sue-Rya Qistina said...

thanks for the tips kak. mmg bagus tips ni. hehehe. hrp dpt lah belikan kasut buat anak2. kalau kt pasaraya tu, harga sgt2 mahal. better cari kt uptown. murah tp berkualiti. :D

Anum said...

good tips

QueeN TerataI said...

gud info ni KA.. Queen pun nak cari kasut nie..

mamyharraz said...

kalau takde kasut raya mcm tak lengkap je raya :)
info yg bagus.tq for sharing KA :)

Afasz said...

tq for the tips :D

SURIA AMANDA said...

selesa ngan sandal je..

LydSunshine said...

Tips menarik. Mmg nak beli kasut pun nanti.

Dee said...

dee prefer pakai sandal je kalau berjalan raya..senang..hehehe..

Hans said...

terima kasih untuk tips nih
lepas nih nak kena beli kasut waktu malam la
:-)

Dylla Abas said...

tips no 1 tu mmg diamalkan sampai sekarang :)

wantie said...

yup... yang last tu saya setuju. JANGAN JADI MANGSA FESYEN!!!

MamaEma said...

thanks for this info KA

TiranaAduka said...

Assalamualaikum wbth...sis KA
terima kasih sudi berkongsi tips....
Teringat masa kecil dulu...atok selalu belikan capal tiap2 tahun...
masa tu capal murah sis.....

Cendol said...

nice tips!yg penting selesa kann..

Zie said...

alamk belum beli kasut raya... last beli masa pegnen pastu, beli kasut bertutup, pastu dah tak beli2 dah.. huhu

MulutPayau said...

terima kasih sudi brkongsi tips.....hari ni baru nak keluar soping....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...