Tabung Masa Depan ...

Tuesday, August 28, 2012

Petua Hilangkan Bau Pada Bekas Plastik

Raya2 hari tu, dok sibuk kalut cari bekas2 plastik nak bubuh biskut raya untuk My MIL. Aduhai, pening bila nak cari bekas plastik ni. Bukan takde,  tapi sebab dah dok perap simpan lama tak guna, bau dia faham2 ajaleh.  Apalagi, kalau bekas tu kita guna bubuh makanan, mesti ada bau yang tak sedap bila tak digunakan lama. So, terpaksalah buat macam ni dulu.

Rendamkan beberapa helai kertas suratkhabar di dalam bekas tersebut.  Lepas tu, kena biarkan selama beberapa jam.  InsyaAllah,  bau tersebut akan diserap oleh kertas suratkhabar dan bekas itu tak lagi berbau.

( google )


NOTA KAKI :  Sehari dua  ni tak tau apa dah jadi kat blogspot.com ni, poning kepala KA, bukak laman ni, x boleh, laman tu x boleh, asyik2 try again, try again, berapa banyak kali nak cuba, kalau x dapat nak terjah laman kawan2 tu, harap maklum ajelah! Naik feed up lah bila kena cuba banyak kali, error je memanjang!!!!!!!!!! Mood : GERAM

36 comments:

Aishah Jahirah said...

mmg bau mcm2 dah bekas tupperware..bgus cara ni..dulu kt kg boleh la nak rendam daun pandan bagai...hehee.
blogspot demam raya le tu kot...adeh

Acik Erna said...

assalam KA..acik pun menghadapi masaalah..dah la jadi yang baru tu.kadang2 nak komen pun tak dapat..

DekNie said...

sabar yer KA... jgn marah2...dugaan je tu...hehehe... internet lembab kot KA..

:: Mrs.Eady :: said...

rasa mcm blogspot prob la..

ღ cik faye ღ said...

bagus gak petua ni...kalau tak memang abis sabun sental bekas plastik tu...kemudian bau sabun lak yg lekat...x blh bkk blogspot? virus kot kak? anyway Selamat Hari Raya!!! seronok dpt berkenalan dgn KA di alam maya hehehe...ada rezeki nnt sambung di alam realiti plak...

Noor said...

bgus ptua ni..sori KA,sy lmbat terjah balik.blog KA ni yg xleh nak tengok..xtau npe,slalu ok je..hehe..singgah sini.

Yana Aina said...

thnx info ... yana selalu guna bekal. mcm2 bau campur. heheh

AnneRaini said...

bagus petua ni...byk juga bekas2 yg lama tak guna

Anum said...

good

Rinna said...

Petua yg sgt menarik nie KA.. :) TQ share..

izan mama mia said...

insyaallah..boleh cuba nnt

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

gud tips lepaih ni blh try buat
byk gak bekas plastic kat umah ni

wantie said...

petua ni la yg di tunggu tungu. thanks ya.

problem yg KA alami tu, kat sini suka snagat jadi pagi pagi. traffic jam kot. bila dah petang ok dah line tenet dia. laju jerk.

Mak Wardah said...

Tq KA, dulu mak ndak pernah letak jering tua dalam tupperware akak, dgn bodohnya akak bunag tupperware tu. Kalau tahu petua tu selamat budget akak...hehehe tu maknaya cerdik tak boleh diikut, bodoh tak boleh di ajar tapi yang salahnya mak ndak jugak...sian mak ndak

ALoNa CintamaniszLite said...

Bgus petua ni terutama hari raya atau waktu ada kenduri ni, kan..hehe.
Tp tu lah..kalo on the spot nk guna..leceh jgk laa, kan..

LydSunshine said...

menarik petua ni.

bujal X said...

tq kak~~kebetulan tengah cari petua ni~~~bekas air bau milo masam sebab terperap lama dalam kereta~~

ayut said...

wah..praktikal ni.sng aje cara yer :)

fiza said...

Petua yg sgt berguna, mekasih KA.

Blogspot tgh sengal lah tu.

Dylla Abas said...

oh, bagusnya petua ni!! nice sharing kak...mekasih :)

IntaNBerliaN said...

tips yg bagus ni.. selalu tupperware ada bau..

eB said...

boleh try nih...
tq yer :)

Si Matatajam said...

Memang nk kena cuba petua ni...

haz said...

wahh.. nice info! thanks for sharing.. hee ^^

ieda said...

tQ petua nie KA ..
pening kepala ieda jugak
nie ari nie x leh nak tgk pic yg kita upload dlm post ..
entah kenapa ngan blogspot nie huhuhu

QueeN TerataI said...

baru tau petua nie...

blogspot pun ngah beraya gak tu.. tu yg jem! hehehe

izz iizza said...

wah senang rupanya nak hilangkan bau yg x menyenangkan kt tupperware..pasni boleh cuba..:)

paridah said...

pandai KA beri petua mmg bermenafaat diikuti..

ckLah @xiiinam said...

Selalu dapat petua dan tips berguna bila datang ke sini. TK ya KA!

Samalah...selalu error.

wani sc said...

oo camtu caranya. banyak juga kegunaan surat khabar lama ni ye. tq utk info :)

azievee said...

Selamat Hari Raya KA....baguih betoi petua tersebut...guna untuk taun depan la ...taun nie kuih raya dah selamat dah...khik3

Dkna Abza said...

a'aa la..kalau bekas yang lama tak pakai mesti baunya semacam jer kan ..

Mama Gee said...

owhh mcm tu...br tau..hehe

BERT said...

nk ikot la petua ni.. tq KA

aizamia3 said...

boleh try pas ni.. ;)

Wanieys said...

tips yg bgs ni KA..nk buat la hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...