Tabung Masa Depan ...

Tuesday, August 14, 2012

Petua Kilatkan Garpu & Sudu

Petua kedua di Hari Selasa ni ye!
 
Dah 2 -3 hari ini, KA duk sibuk bersihkan sudu dan garpu yang banyak tersimpan dalam almari untuk diguna pakai waktu raya ini. Tapi almaklumlah bila dah simpan lama, dah agak pudar dan x bersinar, hilang seri kata orang.  Jadi kenalah buat cara ini.

Rendam je sudu dan garpu tu dalam bekas berisi air asam jawa atau asam gelugur (asam keping) selama lebih kurang satu jam. Kemudian lapkan dengan kain lembut hingga kering.  Lepas tu sapukan pulak dengan sedikit minyak masak. Jemur seketika dan kemudian lap semula dengan kain bersih.

Tara............ memancar2lah  nanti bila diguna di Aidilfitri, he he he


( Pinjam google )    

27 comments:

Anum said...

good

AnneRaini said...

bagus petua ni tp sy tak pernah amek kesahpun psl sudu berkilat ke tak.

Mrs Velentine said...

nak try nnt

Saleha said...

oh boleh buatni.. kalau mukapun boleh bersinar dengan cara mcmtu kan bagus.. hihi

thanks for sharing

SURIA AMANDA said...

thanks for sharing KA

Yana Aina said...

wah baru tahu .. TQ

Suraya Baharun said...

bagus ni...bleh try la balik ni..

kiera'sakura said...

tapi saya tak serajin KA huuuuuu

LydSunshine said...

Rendam je ke? Wah, ini sudah mudah.

maszmadi said...

ha, leh buat nieh... maklum la nak raya kan.. hehe

Ujie said...

Part rendam tu sng, step lps tu yg kurang rajin..

Bagus betul KA..rajin buat aktiviti kilat mengilat ya!

ieda said...

TQ KA ! ......... ;)

THE LEKAT LEKIT STORY said...

petua yg brguna menjelang raya ni

dwaty said...

Suka2.. Balik kang boleh ajar mak... Hehehe

Kasih Salina said...

salam kak..suka petua ni..nanti saya nak try buat la..

KY said...

wahhhh...KY pun nak buatlah..

FnF Simple Life said...

oh gitu je ye... takyah gosok2 dah... rendam dan lap... kira senang gak le... tinggal rajin atau tak je ;)

ummiarissa said...

banyakdah ni sudu garpu berkarat kat rumah ni...he he he..kena rajin polish balik ni...

Miss Uya said...

ish...bagusnya tips ni..

thanx KA...

sudu & garpu uya dah banyak berkarat...

Bicara Kak Noor said...

akak pun nk try macih KA ya bagi tipss yg menarikss

Ira said...

boleh la try ni.. tq KA for the info.. :)

Haryati Faizal said...

eh,eh...kreatifnye org ni...jd comel pulak telur tu pas di mekap hihihi

Cendol said...

nice info utk raye kan..mula la nak punggah sume pinggan mangkuk sudu garpu nak gunakan..

ALoNa CintamaniszLite said...

tak kilat takpe tp ada sudu jenis bercorak, bergaris kat batang dia tu...kena pastikan bersih dari sebarang 'daki', hehe..

Wanieys said...

owh mcm tu...boleh buat ni kan dekat nk raya mesti banyak nk pakai sudu garfu hihihi

Si Matatajam said...

Wah nice tips ni....bleh la Try nnt

izz iizza said...

tip yg bagus ni...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...