Tabung Masa Depan ...

Tuesday, August 14, 2012

Petua Memutihkan Nangka Muda

( google )


Zaman sekarang ni, bukan setakat muka dan wajahnyer yang nak cantik dan putih bersih, even tang makanan pown ramai nak begitu jugakan. Nak putih bersih juga,  He He he , just joking je!

Bulan2 pose ni, mesti ramai yang bercadang dan berkira2 nak menyediakan juadah dan menu berbuka dengan nangka muda. Tapi kekadang getah hitam akan keluar waktu merebus atau memasakkan. So,caranya mudah aje. Kalau nak buat kerabu nangka ke or gulai nangka atau sebagainya, letakkan beberapa helai daun ubi kayu sewaktu merebus nangka muda itu.  Ini akan dapat membersihkan getah hitam yang biasanya keluar waktu merebus dan akan menyebabkan nangka nampak lebam  & tidak cantik.  Masaklah sampai empuk.

Dengan cara ini, nangka muda akan menjadi putih bersih, rasa juga lebih enak dan akan memudahkan kerja membasuh periuk kerana semua getahnya berkumpul ditepi.  Boleh cubalah ye!

Pagi2 Selasa yang mendung cam nak hujan ni, KA agak kebusyan sikit.  Nanti KA BW laman  kawan2 ye!


29 comments:

Mrs Lurve said...

gulai nangka dgn daging, memg sedap..

Mrs Velentine said...

tq utk petua ni

BERT said...

ooo cmtu ke... bgus tip ni.. sdp kalo ngnka msk dengan ayam buat lmk cili api

Leeza dayasari [santai leeza] said...

Ok.. Selalu beli dh siap jew di kedai.

Suraya Baharun said...

gud info..sedap nye gulai nangka..

eima said...

aku tak suka nangka tp aku leh bg tips ni kat mil aku...die suka masak gulai nangka

Anum said...

bagus2

JunAina said...

Buat gulai dengan ikan kering best ni tapi angin le pulak silap2 esoknya terpaksa mc...:)

:: Mrs.Eady :: said...

petua bagus nie..

Kakzakie said...

Semalam pukul 6:30 petang kakak tonton tv channel 5 (s'pore) ada masak sayur nangka pun dia bagi petua katanya masukkan asam keping. Hari ini dapat lagi petua baru. Kakak suka petua-petua nie KA..

kakcik said...

Sedapnya kalau dapat makan masak lemak nangka muda. :)

Wanieys said...

nangka buat gulai sedap ni....thanks untuk petua tu

Haryati Faizal said...

tq bg tips tu KA! akan dicuba nanti ye...

CikZaitul said...

bagus gak info ye.. :)

syiela said...

kerabu nangka.. nyum nyum

Rinna said...

Dolu suka sgt makan gulai nangka.. tapi skrg dah kureng takut berangin..

TQ ngan petua..:)

ALoNa CintamaniszLite said...

Owh, ye ke...baru tau ni. Bkn apa, selalu tu tgk gulai nangka dh siap terus nk makan aje, hehe.
Tak penah masak sndiri lagi gulai nangka ni, ngee..

wantie said...

ooo... cam ni rupanya. thanks ye. suka sangat makan gulai nangka dnegan ikan talang. dap dap

Daddy Ziyyad said...

sepanjang ramadan ni, tak makan pun lauk berasas nangka..:)

bagus petua ni...

Tihara said...

teringat gulai lemak nangka ni..fuhh, bahaya2 bila teringat makanan :)

Cinta Misteri said...

Feveret CiM, nangka masak lemak siput. Hurmmm nyam nyam

tirahzairi said...

info yg bagus...tenkiu KA...

sudipVSsenduk said...

tak suka bersihkan nangka.. banyak getah.
makan suka le.... hihihi

Sue PeLik said...

nangkaaaa ingtkan apa tadiii hihihi

ummiross said...

Petua bagus ni, memang ummi tak pernah dengar sebelum ni. Bestnya klu nangka masak gulai lemak KA...

lieyalatif said...

KA..info bagus nie...sebab suke gak mkn nangka muda ni....

Aishah Jahirah said...

dah lama xmkn gulai nangka...sedap mkn dgn nasi panas,ikan kering/pekasam.bgs petua ni....

Si Matatajam said...

Alahai M tak bleh nak makan nangka..hu hu..

izz iizza said...

oh gitu rupanya..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...