Tabung Masa Depan ...

Thursday, August 14, 2014

Tips Memasak Untuk Open House/Rumah Terbuka

REPUBLISH N3

KA rasa, ramai yang dah berkira2 nak mengadakan rumah terbuka or Open House bahasa omputihnyer.  KA selalunya, kalau berkesempatan membuat sessi yang sama, akan berpandukan kepada tip2 macam kat bawah ni, sebagai garis panduan anggaran banyak mana, yang kita perlu buat dan masak untuk para tetamu.  Takut terkurang aje, kalau terlebih sikit takpelah, boleh tuan rumah kasi perabis kan lepas tu hehehe.  Share dengan kawan2 semua ye!
 
MEMASAK UNTUK RUMAH TERBUKA

Cara-cara untuk memasak dalam kuantiti yang banyak terutama jika kita hendak memasak nasi buat makan 50 orang. Ayam berapa ekor,daging berapa kilo. Jika memasak ayam atau daging okkah tidak memasak pada malamnya .sebelum majlis besoknya?

Secara amnya, terdapat beberapa faktor yg perlu diambilkira bila menyediakan jamuan yg melibatkan tetamu yg ramai. Biasanya orang-orang di kampung makan lebih banyak nasi dari orang-orang di bandar?
Contohnya, nasi utk orang kampung seramai 50 orang adalah 16 pot (tin susu beras yg kecil, lebihkurang 280 g = 1 pot) manakala utk orang bandar seramai 50 orang adalah 14 pot. Jika tetamu itu semuanya dewasa atau separuhnya kanak-kanak, puan perlu membuat perubahan yg perlu.
Jika purata 50 orang = 15 pot = 4.2 kg beras. Jika beras Basmathi (utk nasi beriani, nasi minyak, nasi tomato dll) perlu dilebihkan kerana berasnya tidak kembang seperti nasi biasa.
ANGGARAN UMUM 10 KILO BERASMATHI UNTUK 100 ORANG

Bagi ayam pula, bergantung pada saiznya. Lazimnya, utk membuat kari atau kurma, kita memotong seekor ayam menjadi 12 bahagian. Seandainya seorang mengambil satu bahagian, kita perlukan 4 1/2 atau 5 ekor. Perlu diperhatikan di sini, kari juga mempunyai kentang, tomato dll yg akan “menambah” lauk kari itu sendiri.
Untuk daging, terpulang pada berapa keping atau ketul yg dipotong. Selalunya, utk 50 orang, puan perlukan 3-4 kg daging. Untuk rendang, mungkin lebih sedikit. Dapatkan daging batang pinang yg mudah empuk. Jika memasak kurma atau kari, masukkan ubi kentang anggaran 2 kg.

Manakala bagi sayur, bergantung juga pada jenis resepinya. Selalunya, jikalau hendak membuat acar mentah (jelatah), gunakan 5 biji timun, 4 batang lobak merah dan 3 labu bawang besar. Semuanya adalah anggaran kerana sukar utk mendapatkan sukatan yg tepat (kecuali seseorang itu membuat perniagaan “catering”)
Jika ingin memasak ayam untuk Masak Merah, contohnya, adalah boleh menggorengnya terlebih dulu pada malamnya dan mengisar semua bahan yg diperlukan sebelum menumis keesokan paginya. Untuk kurma atau kari, boleh juga mengukus ayam yg dicampur sedikit garam dan diletak di dalam loyang (supaya airnya boleh terkumpul) pada malamnya sebelum dimasukkan ke dalam kuahnya (yg ditumis pagi hari). Daging untuk rendang lazimnya dimasak pada malamnya kerana ini akan membuat rendang itu lebih enak. Ini adalah sebagai panduan asas. Bila kita sudah seringkali menyediakan makanan utk tetamu yg ramai, dengan sendirinya akan menjadi lebih arif. 

Usah terlalu risau jika makanan tidak mencukupi ,di nasihatkan agar menyediakan bahan asas membuat Mee/Bihun Goreng, contohnya, kerana jika tetamu datang lebih dari jangkaan (nasi/lauk habis cepat), kita berupaya menghidangkan Mee/Bihun Goreng dalam “sekelip mata.”

Di anggarkan 1 paket mee (500 g) adalah utk 5-6 orang dewasa (100 g seorang). Sila ambil kira jikalau ada makanan lain yg turut dihidangkan. 

Oklah, boleh cuba ikut panduan ini macam yang KA selalu buat!.


( Pinjam google)
Rumah KA sentiasa terbuka untuk tetamu, tapi cuma tulah ,ade biskut jelah dengan kerepek yang penuh dalam balang tu ....hehehe.

" Kata ahli Sufi, masakan yang dibacakan “Bismilah” dan “Selawat” semasa dalam proses penyediaan , makanan itu akan mempunyai roh yang bagus. Apabila kita memakannya badan akan menjadi sihat."

UPDATE :   KA KEBUSYAN GILER2 SKANG NI ..... TAPI TENGAH BERKIRA2 NAK BUAT OPEN HOUSE SEPERTI YANG DIBUAT LAZIMNYA SABAN TAHUN, SEBAB BANYAK SANGAT YANG DAH BERTANYA NI... ADUHAI  !!!
 

41 comments:

MamaEma said...

tak pernah masak untuk ramai orang..huhuhuhu

Zura@Iwan said...

bagus tips ni...tp kita x penah msk utk ramai org,

kalau nak buat knduri pon, sll order kater je...hehe

che mid said...

Salam, bagus tips ni.. memang kena stand by menu emejency.. kadang2 tetamu tak dijangka ramai..

Ati Masrif said...

wah..ni mesti dah biasa masak banyak2
kita tak reti sgt :)

Mrs Lurve said...

tq utk info yg bagus nie, seyesly memg tingin nak wat open house nie, tp tuela mcm ckp,takut terlebih atau terkurang..kesudahannya kalo nak wat open house, jemput kwn2 ke umah mak..senang hihihihi ramai tukang masak

fiza said...

Mesti KA dah biasa buat kan. Thanks for the tips.

wantie said...

bagus tips ni. idak le membazirkan. maklumla kekadang bila setahun sekali masak dalam kuantiti yg banyak, budget tu mcm tak berapa nak pandai.

ckLah @xiiinam said...

Tips yg bagus ni...

CkLah dah buat dua kali raya ni. Satu untuk keluarga. 1 untuk anak murid. 2 kali tu ckLah bantai buat mi kari. Berbungkus bungkus jugalah...

Hari ni, mula sekolah dan mula puasa untuk rehatkan perut.

ckLah @xiiinam said...

Raya ni ckLah dah buat 2 kali. Untuk keluarga dn anak murid. Dua dua ckLh bantai buat mi kari je. Senang....hehe.
Hari ni start sekolah, start puasa untuk rehatkan perut. :-)

Ujie said...

saya mmg tak penah buat open hse ni..msk byk lagila tak reti.

kalau memasak, saya mmg bacakan bismillah & slwt..dan doa bior sdp & berkhasiat mknn tu. tips jiran bagi masa memula kawin dulu.

Pn. Sheila@CC said...

bgs tips ni, tp sy xpernah msk byk2.... boleh try nie... hehe

Rinna said...

TQ KA share tips yg sgt..bagus ini utk panduan.. :)

anamizu kaito said...

wahhhh bagusnye tips ni KA !
cik ana sllunye wat open
house mmg depends pd firasat
mak la.. buat kat umah mak je.
sbbnye blm kawen lg.. hehe







slm syawal,
cik ana

hajar said...

rumah saya sentiasa open... kalau bgtau sebelum dtg boleh le masak yg special sikit.... kalau x... makan kuih raye jer la ye...

dwaty said...

sabtu lalu buat open house... nasib baik cukup... tak leh buat anggaran... tak reti... thanx 4 the info... boleh cuba next time..

gadisBunga™ said...

thanks for the tips KA.. :)

Tihara said...

SERONOK BACA ENTRY NI..SELAMAT HARI RAYA KA :)

Asmara said...

saya selalu masak utk 20-30 org. tp budak2 lelaki yg makan mmg akan habis. hehe.. thanks infonya. InsyaAllah kalau balik Malaysia boleh praktiskan. :D

Ietams said...

masak utk open house dgn jemputan yg ramai
letih juga..
tapi bila tengok semuanya sold out
kepuasan berganda tuan rumah

wani sc said...

paling ramai yang pernah saya jamu kat rumah ni cuma 20 orang, tu pun dah kelam kabut macam nak tergolek dapur. haha. tips yang bagus ni, kadang2 tetamu nak datang ni inform last minute, tak sempat nak kira2. boleh check sini ;) tq

Zie said...

tips yg bagus ni KA, zie tak berani lg buat open house...penat tu sorang2 nak bersilat kat dapur.. cuma pernh buat mkn2 yg simple, seperti laksa, bihun sup, tomyam saja

inazamri said...

thanks KA.Boleh la dijadikan panduan.Kdang2 tu mmg susah nak agak nak masak byk mana

Miss Uya said...

Uya paling takut nak wat open house. takut masak xcukup!

thnx KA for the tips

Miss Uya said...

Uya paling takut nak wat open house. takut masak xcukup!

thnx KA for the tips

MulutPayau said...

Tips yg berguna utk masak dalam kuantiti yg banyak......terima kasih berkongsi,tak pernah lagi masak bnyak2, kalau buat open house, mak yg masak....hehehe

Ros said...

Assalamualaikum Kesuma Angsana,

Selamat hari raya maaf zahir batin....terima kasih kongsi tip yang sangat baik ni....

Orga said...

tips yang bagus...tapi, jarang buat nasi kalau open house, selalu menu berat berkaitan dengan mee or bihun jer...jimat katakan,hehe :)

pizli said...

Hahahah bagus ni.

Ummi Iman said...

Mmg tak larat lah nak masak byk2 ;) penat juga tu..
Tapi kalau nak buat mmg kena buat pengiraan mcm ni

Kancil 8349 said...

tips yang bagus...terima kasih

BERT said...

bagus tips ni.. nanti bila2 rasa2 nak masak bebanyak boleh pakai tips ni hehe

eLL said...

wah, sangat berguna panduan ini.
salam aidilfitri kak KA

rieda_ffya said...

nice info...tapi da lps wat open house la KA..xpe boleh guna utk next time mkn2 la..

Mak Wardah said...

Tqvm KA. Sharing is caring...Akak salute tips ni.

Wanieys said...

xpernah msk tuk ramai selalu g jer rumah terbuka org hahhaaa

hazwan hairy said...

tips bagus..dh lepas dah buat open house..salam lebaran akak KA

Si Matatajam said...

Nice tips KA...M biasa masak tak banyak sangat pun...

Rai Ourkizuna said...

ya allah.. lamanya tak singgah sini.. kenapa entah.. entry dari blog KA tak masuk dalam newsfeed saya..

Pn Sheila said...

bagus tips ni KA... rajinnya KA masak byk2...

jom singgah sini:
http://putributterflypunyablog.blogspot.com/2014/08/segmen-biar-saya-tolong-cik-farra.html

are_lin@yu said...

klu yg dh biasa msk dh blh agk klu mcm ayu ni mmg xtau la nk agak .hehe

Haslinda Hassan Ali said...

tips yg menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...