Tabung Masa Depan ...

Thursday, August 16, 2012

Tips Untuk Perjalanan Jauh

Rasanya, ramai yang akan memulakan perjalanan balik kampung hari ini atau esok ataupun lusa termasuklah KA sekeluarga.  Yang akan merentas perjalanan yang tak tahu berapa lama masanya nanti, ke kampung En. Hubby nun di Negeri Cik Siti Wan Kembang.  Yang pasti, memang dijangka akan buat 'jam' lah nanti sepanjang jalan, bila cuti2 perayaan macam ni.

Jadi KA nak sharekan sedikit  tips bagi perjalanan jauh :-

1.  Rancang perjalanan - Yang ini paling penting.  Kita kena rancang laluan mana yang nak diikuti .

2.  Perlu berhenti untuk rehat -  Bila kita dah merancang menggunakan laluan yang mana, mudahlah bagi kita untuk memberhentikan kenderaan sebagai persediaan untuk berehat seketika, sebelum memulakan perjalanan seterusnya.  Macam KA, perjalanan yang berkemungkinan melebihi 6 jam, pasti lah lenguh duk dalam kereta tu.  Tak kiralah pemandu ke penumpang ke.  Kena berhenti rehat.  Paling bagus berehat di kawasan R &  R yang sedia ada dengan kelengkapan seperti tandas, surau, toilet dan kalau ada taman permainan untuk kanak2, lagi bagus untuk mana2 yang ada anak2 kecil tu. Kurang sikit stresskan!

3.  Jangan lupa bawa CD lagu2 kegemaran kita & anak2.  Yang pasti for KA, mesti ada CD rayalah sebagai halwa telinga sepanjang perjalanan ke kampung En. Hubby.  Apa pown, boleh juga kalau sesekali dengarkan pilihan muzik anak2, so perjalanan lebih enjoy bila semuanyer happy.

4.  Kena sediakan makanan & minuman juga.  Kalau travel waktu malamlah, waktu bulan ramadhan ini.  Tapi kalau waktu siang, just beli untuk standby kalau2 tersekat diperjalanan untuk waktu berbuka puasa nanti.  Kalau untuk perjalanan balik dari kampung nanti, jangan pulak lupa pack sedikit makanan & minuman tu siap2 ye!

5.  Ubat2an juga perlu disediakan. Ubat pening ke, sakit perut ke or minyak2 angin ataupown minyak sapu, in case jika diperlukan dalam perjalanan yang jauh nanti.

6.  Sediakan apa2 lain yang dirasakan perlu macam plastik muntah atau sebagainyer.  Wang saku kena bawaklah juga ye.  He He He.  Tapi jangan bawak cash terlalu banyak hokeyh.

7.  Dan bila nak memulakan perjalanan, langkah kaki kanan, baca bismillah dan kalau boleh bacalah doa naik kenderaan in


Maha Suci Tuhan yang telah memudahkan kenderaan ini untuk kami, sedang kami sebelum itu tidak terdaya menguasainya.
Dan sesungguhnya kepada Tuhan kamilah, kami akan kembali! 


Apapun semoga perjalanan kita semua akan dipermudahkan, selamat pulang ke kampung dan selamat jua kembali !. Selamat bercuti & selamat hari raya. ( Tahun pertama gamaknyer KA beraya sebagai blogger (kihkihkih) setelah hampir 5 bulan berblogging.  Mungkin terpaksa lupakan blog ini seketika, waktu cuti2 hari raya.  Kalau tak melompatlah En . Hubby kita! Xpe nanti KA buat N3 auto publish yek, InsyaAllah )

( google )

24 comments:

QueeN TerataI said...

KA.. Queen x balik kampung pun... hehehe tp tips ni mmg bagus.. kalau Queen berjalan jauh pun tips di atas mmg dah lama dipraktikkan...

fiza said...

Thanks for the tips KA.

rieda_ffya said...

thanks for the info

kakcik said...

Selamat Hari Raya KA.

Semoga bahagia di aidil fitri dan selamanya. :)

Sue-Rya Qistina said...

thanks for the good tips sis. (baru 5 bln berblog, dh ade 500+ followers. dahsyat sungguh!) hehehehe. semoga perjalanan kita dipermudahkan ye :D

Rai said...

thanks for the tips..

salam lebaran KA..

maaf kalau ada salah silap..

Afasz said...

terima kasih tips ye

wantie said...

terima kasih for the info & saling mengingati tu namanya. Nak balik kampung cuma 3 jam je. jauh gak kan...

Saleha said...

terima kasih atas perkongsianni

Selamat hari raya KA :)

Fahz said...

selamat menyambut hari raya aidilfitri buat KA dan famili.semoga perjalan pulang ke kpg dipermudahkan dan selamat.

mama aryan said...

salam aidilfitri KA,semoga selamat diperjalanan nanti..maaf andai ada tersalah kata & bahasa semasa membuat komen ye.

Mrs Lurve said...

selamat hari raya KA, semoga selamat smpai ke detinasi..maaf zahir batin

Sally Yatiey said...

Nice tips ;D
Selamat Hari Raya KA :D

ieda said...

setuju dgn tips2 dari KA nie ..
sgt2 berguna ;))
TW sharing KA

MamaEma said...

terima kasih kak...selamat hari raya untuk KA sekeluarga..mohon kemaafa jika terkasar bahasa

Leeza dayasari [santai leeza] said...

yer, mesti baca doa.....
hmmmmmmm
hati2 di jalan raya k.

Marya Yusof said...

As salam KA,

Selamat Hari Raya! Taqabbalallahu minna wa minkum, wa ja'alanallahu Minal aidin wal faizin... ;))

Sebahagian tips tu berguna juga dilain2 waktu kan :) terima kasih!

izzah said...

Good info...smua kena baca ni....

izz iizza said...

semoga selamat sampai ke destinasi..:)

Masha Meisters said...

hehe...baiklah! masha balik kg dekat je....sejam dah sampai...hehe...apepun mesti nak kne baca jugak doa tu...xkira jauh atau dekat kita xtahu ape yang berada di depan....

Ira said...

Bagus tips ni. Terima kasih sudi share.. :)
Nanti KA buat entry pasal raya plak ek.. hehe..

sal ya said...

husben saya hari tu dah nak sampai rumah dia kata mengantuk. saya nak drive dia tak bagi. dok layan dia je la kul 3 pagi tu.

sal ya said...

semoga setiap perjalanan kita diberkati.

Wanieys said...

info yg bagus ni KA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...