Tabung Masa Depan ...

Friday, September 28, 2012

Si Bongsu Dengan Jawapan 3S Nyer........

Mesti ada yang bertanya2, kenapa KA jarang bercerita tentang anak2 KA yang sulong dan yang tengah.  Sebabnyer, ini selalunyer jawab diaorang berdua tu...... Tak payahlah nak bagi publisiti free2 kat kitaorang ni Umi!. Terima kasih ajelah. He He He. Tapi kalau si bongsu tu pulak mesti melompat gembira, bila tunjuk2kan cerita2 dia di blog KA.  

Apa itu 3S...... Bukan 3S jawap soalan periksa. Tapi 3S, bila dia menjawap.  Spontan, Sempoi & Selamba. Tak sepadan dengan umur dia yang baru 6 tahun tu kadang2. Ini antara contoh2nyer.

Situasai 1

Angah :    Nasib baik hari ini Angah dapat solat Zohor awal sikit.
Adik ;      Baguslah, kenapa selalu lambat ke!
Angah :    Yelah.. biasala tu!
Adik :       Lambat2 tak bagus tau, orang panggil lembap ?
Angah :     Apa ?
Adik :       Si lembap tau !
Angah :     Hek eleh

Situasi  2

Abah :    Adik bagi Ummi je, tak bagi Abah pown
Adik :     Tak pelah
Abah ;    Tak acilah adik ni!
Adik :     Apa pulak tak aci.  Tak aci tu orang India, Adik orang melayu!
Abah ;    Abis kalau orang melayu kata apa ?
Adik :     Tak adil lah baru betul!
Abah :     Memang bijak betullah Adik ni

Situasi 3

Adik :     Ummi, best tak, ada blog ni
Me ;       Bestlah juga, boleh jumpa ramai kawan2 baru yang follow kita
Adik :     Ooooo... Nanti adik nak buat blog jugalah
Me ;       Boleh... nanti Ummi buat blog tuk adik . Bubuh KesumaAngsanaJr.blogspot.com !
Adik :     Ok2, tapi Ummi jangan lupa pulak
Me :       Apa dia ?
Adik :     Suruh semua follower Ummi tu follow Adik juga tau!
Me :        Bertuah punyer budak!

Tapi yang ini so touch for KA.

Selalunyer Nek Wan dia akan tunggu depan pintu sebelum sibongsu KA pergi sekolah. Bila bersalam, time cium tangan tu biasalah, Nek Wan dia akan pesan macam2, jangan lari2 kat sekolah, baik2 kat sekolah etc.  So one day, Nek Wan dia pulak demam dan x berapa sihat.  Dan bila bersalam sebelum ke sekolah dia boleh cakap macam ni pulak.

Adik :   Ok Wan, Adik pergi dulu ye, Wan jangan buat kerja berat2 sangat.  Wan tu demam.  Hati2 ye Wan! Wan rehat ye!............

Anak2 kecil ini tak mengerti apa2.  Apa saja yang terlafaz, diungkap dan diucapkan, terzahir dan lahir dari hati mereka yang bersih & suci.  Moga anak2 kita semua menjadi anak2 terbaik di dunia mahupun di akhirat ye!

                                 Kenangan waktu celebrate birthday ke 6 tahun ni last few months back !
 

36 comments:

wantie said...

petahnya dia. kekadang tu kita terkantoi kan.

yup. setuju sangat yang last tu so touching.

cikeyrah said...

bijak betul ank ka ;)

AnneRaini said...

hehe sweetnye die..budak2 skrg memang advancekan cara percakapan diorg..

Cendol said...

comel2 sumenye.bijak sungguh adik berkata kata.haha

Yana Aina said...

petahnya dia berkata2 ^^

Chekgu Azrine said...

chomel n sweet jek

Jna marcello said...

alehh kiuttt jerkk ;p

ALoNa CintamaniszLite said...

KA pun petah berkata2, kan...hehe. Petah berkata2 dgn penciptaan seloka yg ada citer tp ujung setiap ayat kena ngan ritma bunyinya...

Mira Adzlia said...

alahai..cumil jer :)

NurSalihah Norman said...

comeyy nye ank2 akak ^-^

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

haha kelakar laa adik nie...

kalau adik ada blog... nnt cikmoon jadi follower yerk.. hehehe

Nazayiena said...

betahnya adik nie.....

LiYa HaNiF :: said...

pandainya bebudak ni jawab nya.. kekadang apa yg keluar dr mulut diaorg ni mmg kita tak sangka3kan... hehehe

Chic Na said...

huhu.. comel je kalo dgr budak2 bersembang.

Rai Ourkizuna said...

kecik kecik da pandai bercakap..da besar sikit lagi jenuh la mak ayahnya nak menjawab nanti..hehehe..

ummiross said...

petahnya dia, cerdik tu KA. comel2 anak KA...

Zura@Iwan said...

bijaknya ank bongsu KA...petah bkata2....

bdk2 baya ni..mmg scara spontan mgeluarkan kata2 kan...

#hrp2 irfan bijak juga mcm anak KA..hehe

inazamri said...

apa saja yg keluar dr mulut sikecil mmg lahir dari hati yg ikhlas kan.mmg cute la sume jawapan adik tu.

nur anis said...

comelnya keletah anak bongsu akak ni..:)

ieda said...

macam biasa .. yg adik nie memang petah bercakap kann
lucu lakk apa yg KA ceritakan nie ;)

Kak Izan said...

bijak..bijak... :D

careno said...

kehkehkeh... tak sabar tunggu Akiff pandai cakap jugek...

Mrs Velentine said...

mmg pintar s adik ni

fiza said...

Bijak...bijak...>_<.

hainom OKje said...

Si bongsu memang selalu jadi bantal busyuk mama kan!!!! walaupun dah besau.... tapi mama mesti anggap dia masih baby ...betul tak KA...

are_lin@yu said...

mula2 bca ingt dh bsar bdk ni..tgk umur bru 6 thun..hihi..petah bkta2 anak akak ya ;-)

Cikgu Ma said...

selamberr nye dia..kehkeh...

*nanti suh follower ummi tu follow adik..aduh, memang bertuah..hikhik

boni kacak said...

wah..bijaknya dia..hehehehehehe.. nampak comel je bila tgk situasi2 tu

Knor said...

jujur dan bijak..kan

mama aryan said...

lucu je si adik ni ye..tp dialog last tu mmg sweet sgt & sgt2 menyentuh hati

yan's cottage said...

comelnya....anak 2 KA pandai berjenaka pula tu ......

mama aini said...

assalam kanak2 skrg bijak berkata2..kadang2 `terlebih` bijaknya.. :)

Ema Blog said...

seronok melayan anak-anak yg tengah petah nak bercakap... good girl

ayut said...

:) nnt KAjr dh ada...ayut follow yer..hihihihi.
budak2 mmg ckp ap yg dy rsa n pk..kdg2 bek jer..kdg2 tu lebih2 la pulak.. :D

QA's ~ mamapapa said...

ngehehehe!!!comel n petah!!mmg trhibur layan bicara anak2kn :)

Si Matatajam said...

Bijaknya Si Adik ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...