Tabung Masa Depan ...

Monday, September 10, 2012

The Best City For Food On The Globe - 10 Yang Terbaik

Spanish city has best food on the globe.
San Sebastian in northern Spain named best place in the world for food lovers going on holiday abroad.

Panoramic views across San Sebastian in northern Spain © RexIt’s good news for food lovers today as consumer group Which? has named Spanish city San Sebastian the best place for foodies in the world – and it’s only two hours from the UK.
The city, which borders the south of France and overlooks the Atlantic Ocean, beat off stiff competition from other foodie cities in the world including Tokyo, Sydney, New York and Paris.
It received an expert score of 81 per cent by the Which? panel, which included food and travel writer Nina Caplan, restaurant critic Andy Hayler and food blogger and cookbook author Niamh Shields.

The team debated the quality of high-end, mid-range and budget eateries. They looked at street food, markets, delis, local food producers, tours and food festivals and they discussed local food culture, specialities and produce.
San Sebastian scored particularly highly for its exceptional eating experiences offered at all budgets, as well as the depth of its food culture and for the creativity of the city’s chefs.
“Many cities can provide you with a fantastic Michelin-starred meal, but to be able to walk into almost any eatery, order three dishes and be confident they’ll all be fantastic, is very rare,” said Nina.

Tokyo came in a close second with 78 per cent and in third place was Sydney with a respectable 77 per cent - beating favourites New York and Paris who were tied in fourth place.
San Sebastian is a city of just 200,000 people – but it has more Michelin stars per head than anywhere else in the world.
We’re certainly hoping to take a visit.

Top 10 holiday destination for food lovers
1. San Sebastian, Spain
2. Tokyo, Japan
3. Sydney, Australia
4 and 5. New York, USA and Paris, France (joint)
6. Emilia Romagna, Italy
7. Hong Kong
8. Melbourne, Australia
9. Sicily, Italy
10. Copenhagen, Denmark

Tak acilah macam ni, pesal nama MALAYSIA xde kat sini. Cuba suh orang luar makan sambal belacan tengok, sampai mati theyalls akan ingat kesedapannyer  kepedasannyer yang asli. HE HE HE

Credit Info SINI

25 comments:

Ietams said...

loorr memang tak aci malaysia takde dlm list tu..
malaysia penuh dgn makanan yg sedap & halal ape

:: Mrs.Eady :: said...

Malaysia tetap dihatiiii kannn :)

Cikgu Ma said...

bukan kesedapan..kebusukannya..hehe...tp busuk2 yg tau buat selera bangkit

wantie said...

fuh.. the best city for food untuk saya & familly sudah semestinya MALAYSIA yang tercinta. bior le org tak cakap the best city in the workd, tapi kita nak puji malaysia kita is the best.

sebab banyak makanan halal.

Anum said...

malaysia the best

Everything's Everythings said...

Aah baru je nk ckp..
kenapa nama Malaysia xde plak ni xD

Zura@Iwan said...

mknan oversea tu kita la x sure halal hrm dia kan..

neway....mknan msia yg the best!

Tihara said...

malaysia the best kan :)

Sue-Rya Qistina said...

sedihnya..negara kita pun antara yg terbaik jugak tau.
dtg sini, carilah apa saja makanan. semuanya ade :D

Leeza dayasari [santai leeza] said...

hmmm pergi oversea susah sikit. leeza yg pg bali pun susah cari makan.

ALoNa CintamaniszLite said...

Camne laa makanan malaysia nk dijadikan pilihan dunia kalo makanan thailand pun tak tersenarai, mm...

Herma Julianny said...

tapi saya tak dapat nak makan belacan la...T_T

~ yus ~ said...

mesti yang buat kajian ni tak pernah makan makanan malaysia kot...hihihi

Miss Uya said...

patut nama MALAYSIA ada kat top 10 tu sebab kat Malaysia je yang kebanyakkan orang leh makan..

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

nma malaysia patut ada!!!

gadisBunga™ said...

memang tak aci...mana boleh nama malaysia tak naik kan?

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kesuma..klu omputih tu cium bau belacan...sure pengsan.hikhik

ummiross said...

hehe..tu la, depa tak rasa lagi sambal belacan kita, kalau tidak tentu meleleh airliur, opps!! airmata, hikhik!!

eita said...

makanan negara lain rasanyer takleh masuk kot dalam tekak...

ღ cik faye ღ said...

makanan Msia exotic sangat...mcm durian tu kan, mana Mat Salleh suka hahah, rasanya top 10 sbb campur wine,champage etc etc etc...heheh dine & wine la katakan.

Mas Sani said...

Betu3x....skali mkn smbl blacan nnt mst nk lagi dan lagi.....letu

Cik Aini said...

a'ah kan..
cuba try makan mkanan msia tgk..mesti suka pnya lah..
kalo g obesi dlm seminggu pun dah rindu kat makanan msia dah tau,cemanalah msia x diiktiraf ni.hehehe
dah la suma top 10 tu x penah smp lg..huhu

adyna said...

belacan memang terbaik..tp en babah tak bley makan sebab resdung.. :(

sal ya said...

kita pun ada durian. sedap tu...

nur said...

a a.. takde lah Malaysia..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...