Tabung Masa Depan ...

Thursday, October 11, 2012

Belajar Erti Khamis Pulak Hari Ini

Salam Pagi Khamis semua. KA nak kongsikan info ini pula hari ni.  Moga sama2 kita dapat ilmukan!

Hari Khamis (Thursday dalam Bahasa Inggeris) merupakan hari ke-5 dalam seminggu dan terletak antara Rabu dan Jumaat. Perkataan Khamis itu berasal dari Bahasa Arab, yang bermakna lima, iaitu hari kelima dalam seminggu.

Di United Kingdom, pilihan raya biasanya diadakan pada hari Khamis. Ini adalah untuk memastikan kehadiran pengundi yang ramai, kerana gaji selalunya dibayar pada hari Jumaat. Jika dibuat pada hari lain, rakyatnya mungkin lebih berminat membeli-belah daripada mengundi.

( pinjam google )
Hari Khamis/Thursday
Hari Khamis adalah hari baik untuk menunaikan Hajat. Karena pada hari tersebut Allah memerintahkan memenuhi hajat. Maka barang siapa yang ingin berhajat, maka hendaklah ia memintanya pada hari Khamis.


Credit Info

35 comments:

Anum said...

good share

izan mama mia said...

salam hari khamis..baru tau tentang cerita nie..

BERT said...

khamis malam jumaat juga banyak fadhilatnya...

Kakzakie said...

Kita sebagai umat Islam juga sunat berpuasa hari Khamis. Tapi kakak tak puasa hari ini - baru kebah dari sakit perut.

:: Mrs.Eady :: said...

baik kak...izwa berhajat dgn doa supaya anak-anak izwa sihat sejahtera dan sentiasa dibwh lindunganNya..

Chic Na said...

nice info. :)

Ira said...

oo..baru tau. patut la bacaan yaasin selalu diadakan pada hari khamis mlm jumaat.. :)

Nizam.Ariff said...

hari khamis tu hari ni la kan...?
Ok... aku berhajat ni...

Yana Aina said...

suka ... sok dh jumaat ^^

Aishah Jahirah said...

salam pagi khamis KA..:)
jom sama2 doakn hjat dipenuhi...

Nieyl said...

info yg bgs...:) khamis...:)

aizu's life said...

khamsah = 5 dlm bahasa arab..
tetibe rs nk mengira.. wahid.. isnani.. salasa.. arba'a..khamsah.. sittah.. blablabla..
info ringkas yg best :)

Rai Ourkizuna said...

hahaha..siap ada hari khas semata mata sebab jumaat orang nak pi sopping..

kita? sabtu la sopping..sabtu la pilihanraya..

LydSunshine said...

Oo.. cerita pasal khamis ke? Kretif la KA ni. Tak terfikir pun nak cerita pasal hari.

Nor Zilla Sensei said...

mari buka kelas..hehe. bagus KA ni mengajar budak macm asy ni erti Khamis yg sebenarnyer.ehhe

ALoNa CintamaniszLite said...

Mak saya meninggal dunia pada hari Khamis...mmm

Zura@Iwan said...

thks sharing KA...

khamis mlm jumaat baik utk bc yassin...

Ietams said...

Terima kasih KA.. Sharekan info ni..

Baru tau khamis ni elok utk kite berhajat.
Setau saya kamis ni elok/sunat utk ketip kuku sekali dgn hari isnin&jumaat

Leeza dayasari [santai leeza] said...

0hhh... mekasih KA share perkara yg sgt bermanfaat ini.

ummuaidan said...

hari khamis...dah dekat dah jumaat tuh..dah dekat nak weekend tuh, hehehe...btw, thanks 4 da info...

mama aryan said...

bagus info ni,sebelum ni tak penah amik tahu pun..hehe

atty's said...

owh, baru tau kebaikan hari khamis.
tq KA..

kiera'sakura said...

dan khamis hari rajin pi keja. kedah khamis balik kul 3.30 and last day keja minggu tue ihihihi

wantie said...

ooo.... T selalunya akan baca yassin pada hari khamis mlm jumaat. so tak tau pulak hari ni hari yg sesuai tuk mohon hajat.

thanks KA

Mrs Velentine said...

nice share...

azievee said...

hajat nak g shopping tp bajet dah nipis...hahaha

Mira Adzlia said...

time ksh share...yg tau arini ley ptg kuku je..hihihi

aizamia3 said...

nice sharing.. ;)

NurSalihah Norman said...

nice sharing :) hari nie hari yg baik utk memohon hajat... InsyaAllah, saya cuba amalkan :))

Tihara said...

alhamdulillah, tq sharing KA :)

Ikhwan Suhaimi said...

bile akak sebut tentang khamsah terus teringat sekolah agama rakyat... wahid..isnani..salasa khamsah... * rindu plak dengan ustazah2 :)

Dunia Wilma said...

Info yang menarik ^_^
Thanks for sharing it Sis...

Kasih Salina said...

haha..cerdik depa no kena buat mengundi hari khamis..

kay_are said...

taktik mengundi r kire nye ni.. pilihan raye ari khamis ye.. rase khamis ni tau malam jumaat kliwon je.. hu

ayut said...

tu slalu khamis mlm jumaat bt mjlis tahlil..mudah-mudahan manfaatnya sampai kpda yg dituju. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...