Tabung Masa Depan ...

Wednesday, October 17, 2012

Cute Jugak Si Meerkat Ni Ye !

A group of adorable meerkats have fun in a pile of autumnal leaves at Blair Drummond Safari Park near Stirling, where staff have added foliage to the animals' enclosure

 Meerkat 
The meerkat or suricate, Suricata suricatta, is a small mammal belonging to the mongoose family. Meerkats live in all parts of the Kalahari Desert in Botswana, in much of the Namib Desert in Namibia and southwestern Angola, and in South Africa. A group of meerkats is called a "mob", "gang" or "clan". A meerkat clan often contains about 20 meerkats, but some super-families have 50 or more members. In captivity, meerkats have an average life span of 12–14 years, and about half this in the wild.

Nota kaki : ( Barulah tau cerita Meerkat ni. Kongsi sama2, saja2 tambah sedikit ilmu so, tak ler tepu sangat in case kalau2 next time anak2 tanya, nampak ler terror dan cerdik sikit KA ni bila nak jawab hehehe! Specially bila tengok Animal Planet, NGW ke aper2kan, budak2 sekarang ni kan terlebih bijak ! )

50 comments:

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

kena cam bebtul ni nama haiwan ni meerkat..mana tau nnt anak tny hehe

Prince of Noob said...

cutenya meerkat ni... done follow u dear - Noob

adyna said...

cute tu KA :)

boni kacak said...

hahahaha..yelah..comel la.hehehehe

Ratu Hatiku said...

Teringat pd MIL panggil binatang cangak-cangak..hehe...

mamyharraz said...

mcm spesis tikus rupa dia.

Izan Ishak said...

pernah tgk kat tv... ilmu baru ttg meerkat arini...

salam kenal dari izan juga~

zulaiha megat said...

mata pakai eyeshadow tebal kemain...hehe

Maiyah said...

mmg comel
tp lbih ska bela kucing ;)

Yana Aina said...

kiut ... mesti laju nie. heheh

Kak Izan said...

meerkat .. tahu lepas tengok cartoon ngn anak2.. sebab tempat kita nie ada spesis lotong jer... :D

syiela said...

cutenya.. selalu dok tgk ja tak pernah tau nama :)

Wak Gelas™ said...

wak pun sukak tengok meerkat kiut tuuu.. eeeeEe

leakedknowledge said...

err meerkat ni klu translate ke bhasa melayu, org panggil apa?

wantie said...

kalau pegang dia boleh geget tak?

Kesuma Angsana said...

Meerkat atau Suricate adalah mamalia dan kumpulan dari keluarga pulut. Meerkat memiliki habitat di Gurun Kalahari di Botswana dan Afrika Selatan. Kelompok Meerkat dipanggil "mob", "geng", atau "klan". Klan Meerkat selalu terdiri 20 meerkat dalam satu waktu, tapi dalam sejumlah klan besar terdapat 50 atau lebih. Usia hidup meerkat adalah pada usia 12 hingga 14 tahun.

Ira said...

comel... bulu dia cantik..

SURIA AMANDA said...

Meerkat ni dalam keluarga musang kan?

fiza said...

Cute sgt.

hazwan hairy said...

binatang apa ni?bru pnh dgr nma dia..haha

LydSunshine said...

Mmg comel la KA. Saya ada jugak tgk dlm NatGeo 'Meerkat Manor'. Kalo time dierang berdiri ramai-ramai pastu pandang ke satu hala tu lagi comel.

lizz said...

comelnyer... anak2 mesti suka...

♥ Wina ♥ said...

comel!

ieda said...

cute ..
geram tgk ..
x der pula org buat binatang peliharaan kan ;))

Suraya Baharun said...

kiut tapi geli la pulak tengok bulu dia..hehehehe...

gadisBunga™ said...

kiuts!

Bazilah (^0^) said...

kiut miut nye binatang nih. tp nk bazi bela, cm x berani jer hehehe

mama aryan said...

cumil jek meerkat ni ye..saya tak tau pun ada haiwan nama meerkat ni

Aishah Jahirah said...

ramainya meerkat....comel jugak depa ni..

Jna marcello said...

cuteeeeeeee sgt tapi mcm menakotkan jee ;p

yan's cottage said...

macam tupai pun ada tapi lagi comel he heeee......

azievee said...

First time tengok n dengar nama ....

Miss Uya said...

ni mcm dlm citer The Lion King : Timon & Pumba..

Orga said...

adakah ini King Julien and sekutunyer? hm~...

❤Kamsiah❤ said...

comeiiii...tp geli nak pegang hehe...

mama ju, said...

salam sejahtera,
salam kenal utk KA yg femes!

Hilmirda Daud said...

comelnya... bestnya kalau dapat bela sekor.

KY said...

betullah KA..comel

shaiful zaidi said...

macam Jebon saje rupa binatang ni. Satu family kut..

Scya Lollita said...

comeyyyyyyyyyyyyyyyyyy

Pokok Manggis Depan Rumah said...

cantik nye.. tupai apa ni yea?

kaishin said...

satu perkataan jer utk diorg ni..COMEL! hehe

Nurul Husna Mohd Hassan said...

nak 1. hehe

Khalilah MNor said...

buat nama org meerkat ni pun comey jugak kan KA? hehehe

Mrs Velentine said...

comel

kay_are said...

meerkat? baru tau name haiwan tu.. memang cute!! ^^

Haryati Faizal said...

comelnye....! geram tgk cam nak picit2 je...

sal ya said...

tengok kat National Geographic. memang comel2.

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

a'a cute juga..baru tau nama haiwan ni hehe

C'Jai said...

suka tengok animal planet ngn national geografi..banyak infi dan ilmu tentang alam di situ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...