Tabung Masa Depan ...

Monday, October 15, 2012

Kisah Weekend - Part 1 Sabtu

Salam Pagi Isnin!.  Pagi2 dah hujankan,  so kena hantar si bongsu KA ke sekolah hari ni.  Alhamdullilah, selesema & running nose dia dah pulih.  Sabtu hari tu bukan demam apapun, tapi sibuk suruh KA masakkan lauk feveret dia dan paling penting sayur kacang mesti ada !.  Nak share with uols juga !

 SIAKAP GORENG PEDAS

RESEPI KA SUKA IKUT YANG INI BIASANYER !

Tapi uols kena adjustlah, sebab KA buat untuk 2 ekor ikan ye ! Dan KA tambah lagi cili padi 5 - 10 biji !

1 ekor ikan siakap sederhana besar
Serbuk kunyit dan garam
Minyak untuk menggoreng
5-7 biji lada besar (merah) dikisar
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
1 btg serai (dihiris)
1-2 helai daun limau purut
1 sudu bsr sos tiram
1 sudu besar sos cili
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
Cara:
Bersihkan ikan. Lumurkan garam dan serbuk kunyit. Goreng sehingga masak.

Untuk sos masak pedas:
Tumiskan bawang sehingga kuning. Masukkan lada merah yg telah dikisar tadi. Kemudian masukkan serai, sos tiram, sos cili, garam dan gula dan juga daun limau purut.

Tumiskan semua bahan sehingga naik minyak
Cadangan Hidangan:
Tuangkan bahan tumis tadi ke atas ikan. hidangkan bersama nasi putih....cubalah..

KACANG BUNCIS TUMIS IKAN BILIS 
( Abaikan kacang yang dipotong ikut suka by Kak Ngah  He He He)
KACANG BUNCIS TUMIS IKAN BILIS
( Resepi x payah tepeklah, ni semua orang pandai buat ni!)


 IKAN SALAI GORENG CILI PADI UNTUK EN HUBBY
( Resepi pown xyah tepek, style KA campak2 je ! ) 

Paling penting pencuci mulutnyer ..... TARA
 STRAWBERRY YANG DIBAWA BALIK KAK NGAH DARI CAMEROON HIGHLAND!

Uols layan ajeah dulu yek!






20 comments:

Nor Zilla Sensei said...

iskh.. banyaknye menu. makan besaran2 ni.a.de jamuan pape kah?

Rai Ourkizuna said...

ikan salai tu KA beli ikan salainya ke salai sendiri? menariklah bunyi salai menyalai ni..hehehe..

syiela said...

tertarik dengan ikan salai hehehe

Saya Disini said...

sedpnye...teringin ikan tu

Yana Aina said...

suka ikan salai .. heheh pg2 tgk perut pon dh berlagu nie..heheh

Mrs Velentine said...

ni makan keluarga ker>>>meriah menu..lapo pulak..

Sue-Rya Qistina said...

sedapnya sis!
nak sikit. hahahaha

Ikhwan Suhaimi said...

ikan salai tu nmpak sedap !! oh strawberry harus ade coklat disitu untuk dicelup--celup..hahahhaha ~

atty's said...

Terliur nengok semua menu sedap2

kay_are said...

tak suke sayur tapi ikan ngan strawberry tu memang tak kan tolak nye.. ^__^

Marsita yahya said...

sedap nya....

Zura@Iwan said...

mmg tliur la KA..nk p lunch ni..mn nk dpt menu mcm KA ni..hikss

Haryati Faizal said...

lapa pulak tgahri ni bila tengok lauk pauk KA ni... wah sedapnya!

Momo said...

boleh share ka itu resepi?;p

Kasih Salina said...

sedapnya ikan salai tu..makan dgn nasi panas mau menambah aje nasinya kan..

wan nurul hezrina said...

she she shedapppp KA.laporr

C'Jai said...

Amboi KA banyak nyeeeeeeeeee..... ;)

Mrs Lurve said...

siakap goreng pedas tue...bestnya...!! seyes suka huhuhuhu

mama aryan said...

wah..stoberi tu,kalu dapat kat adam abislah..dia suka stoberi

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

sedapnyer kak..nyummy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...