Tabung Masa Depan ...

Wednesday, October 10, 2012

Resepi Sambal Pehek KA Style

Hari ni mood cerita
Semua ada kene mengena
Pasal makan2 aje
Dan yang ini pula

Senang sangat nak buat
Dan cukup buat KA terangkat !
Sedap walau pedasnyer kuat
Dan taste dia memang hebat!


Ok salin resepinyer
Tapi yang ini ikut KA punyer citarasa ye
1 biji tomato ye
10 biji cili padi atau lebih ikut suka juga
1 biji cili besar merah menyala
Sedikit ikan bilis digoreng/ atau apa2 isi ikan yang telah digoreng ye
Secubit gula
Secubit garam ikut suka
1/2 biji bawang besar jangan  lupa

Tomato direbus dulu kejap je
Bawang besar tu dibakar sekejap juga
Lepas tu x reti2 nak menumbuk ke
Or kalau malas campak je semua dalam blender
Tapi pastikan tomato lebih bawah sekali ye
Sebab x payah nak tambah air ke ape
Tara dah siap, mudah & simple je


Sangat2 sesuai pada orang2 yang x makan belacan macam KA !
Kalau sudi bolehlah cuba.......

83 comments:

Nieyl said...

wah...nmpk mcm pedas gler...

are_lin@yu said...

xpnh cuba lg ni..hihi

Rinna said...

Wahh sedapnyaa KA..

Boo said...

Assalamualaikum KA!
sheila suka ni! mak selalu buat!
sedapppp

Che Rosliza Che mat said...

emm sedapnya....meleleh air liur...

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

ni klu mkn dgn nasi bertambah la hehehe

:: Mrs.Eady :: said...

wowwwweeee..lagi pedas lagi sedappp!!

LydSunshine said...

Oo.. fungsi dia mcm sambal belacan la ye. Ada ikan bilis so, mesti sedap ni. KA, saya ni pun tak suka makan belacan. Tapi Sejak peknen ni, tetiba jadi suka sangat makan belacan. Hehehe.

Anum said...

nyum2

Aishah Jahirah said...

blh le try...mak saya xmkn smbl belacan...:)

Ratu Hatiku said...

Ermm...sedapnya KA...da terliur ni.
Nnt nak try buat la. Tq share resepi :)

Mrs Lurve said...

wah simple jer, nk amek la resepi nie nak try

lieyalatif said...

perghhhhh....lawan plak ngan petai...mmg terangkat la KA....

zulaiha megat said...

leleh air liur ni..dan dan rasa lapaq

Acik Erna said...

Assalam KA ingatkan sambal belacan tadi..rupanya sambal tomato..kalau yang makan belacan tambah lagi sedap ni kan KA..acik suka belacan tapi tak boleh makan..gatal seluruh muka

Saya Disini said...

sedpnye petai...peberet ni

eMMe said...

suka makan sambal belacan.. yg ni byk bahan dia, lain dari yg lain ni KA...InsyaAllah..kalo de kerajinan, mesti cuba punye, hehehe..

Noor said...

mcm sdap je..dan2 mendidih perut nih..nmpk cam pedas je.heheh..nk try buat gk nanti..

fiza said...

Perghhhh...kecur liur dibuatnya.

Suraya Baharun said...

makan ngan nasi panas2, sedap ni...terliur pulak..

m.u.l.a.n said...

thaaannkkk you... suka makan tapi tak tau buat..

Nor Zilla Sensei said...

tgk gambar pun da tertelan air liur ni..haha.
kira gantikn belacan tu ea. macam best..petai tu pun buat kita terliur jugak

wantie said...

ala KA, kalau org tak makan belacan sesuai. Sesuai jugak kot utk saya yang memang makan belacan.

kalau namanya sambal pencicah memang suka.. balik kang nak try lah. hehehe

♥ Wina ♥ said...

waahhh suke resipi ni!

Knor said...

siap ada petai lg...suka yg segar2 ni..

Mayang ABDUL RAZAK said...

wah cukup mengancam.... sedap kalau makan dengan nasi panasss..

Si Matatajam said...

Sesuai la untuk M ni sb M mmg tak makan belacan..

beta kupu said...

dah last baru prasan yg sambal nih xletak blacan...sya pun xbrape suka lau ade blacan...tenkiu KA bg resipi nih =)

Atia Adina said...

alamak....baca resepi pun dah terliur.....saya memang sangat suka pedas

Ujie said...

Tak penah tau nih. Mesti sdp sbb ada pds & masam tomato.

Saya suka mkn blcn, tapi tak suka bila msk bau dia punyala satu rmh lekat bau.

TiranaAduka said...

salam sis
Podeh tak tahan eden

ct rahani said...

nampak gambo nih terus rasa lapo.. sedapnya.. petai tuh paling menawan hatiku.. hehehe..

ct rahani said...

nampak gambo nih terus rasa lapo.. sedapnya.. petai tuh paling menawan hatiku.. hehehe..

yan's cottage said...

teliur....teliur....teliur meleleh air liur nie he heeeee......

zaza nizam said...

terbaik!! nti nak cuba..:)

Ema Blog said...

ema terliur petai...

eB said...

KA kejam tau. meleleh mak buyomg tgk sambal ngan petai tuh... huwaaaaaaaaaaaaaaa... kiter ckp kat mak kiter... srh watkan. hu3...
tapi mkn petai tuh.... camner eh? angen la.... :(

hazwan hairy said...

pehhh petai!!

Kella said...

ouhhh tidak!!!! terliur... mahu cuba lah!! wwwuuuussshhh ...

ieda said...

mak aihh akk ..
sambal nie ,... makan ngan nasi panasss ... ikan masinnn ! perghhhhhhhh
fengsan !

Lizzie Yasmin said...

Telan air liur dalam demam demam nie.

wan nurul hezrina said...

baikk nyer petai posing2 kat sambal2..hehe

sambal nie nampak sedap sangat kak.baru tgk blum rasa lagi

Sue PeLik said...

wahhhhh sedapnyaaaa huhuhu

mama aryan said...

sedapnya KA..dpt kat suami saya ni konpom 4pinggan nasik hehe..maklumla dia hantu petai

inche hlovate said...

teringin nak rse..anta kat umh syas sikit boleh?? nak mask pnyakit mals tu ade hihi

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

omg petaiiiiii
jelezzzz taw
sini mana ada petai hat fresh gini semua frozen jer
ai pedas tue terangkat sgt lagik la suker ngeeee

Marsita yahya said...

salam KA cayanggg...r u ok now? Cam sedap je sambal ni...mesti tak sedar mak mertua lalu kat blkg tadi kan?

Jna marcello said...

KA nape xtry masok master chef? next season plz pegi okay!

لين Si Pipi Merah said...

of cos kena cuba nie thanks ka!

Hanif Idrus said...

Ni pengganti belacan rupanya..
Aku nak sikit..aku tak makan belacan...kikiki

Chic Na said...

first time dgr ni. nampak cam sedap.

follow KA. 648. :)

shinji izac said...

elok sangat dah sebab saya mane leh makan belacan..resdung..hihi~

nnt suh mak wat kan la :P

Bitt (doubeIS) said...

saya tak boleh makan belacan..nanti gatal tapi selalu ingkar jugak...ehhehehe boleh try ni,
salam kenal :)

hainom OKje said...

Tengok gambar pun dah tau sedap... kecur dah Okje ni... Tomato tu kalau tak yah rebus boleh ke?

Ena's Palace said...

wah!!...mcm sedap je..
kalu makan mesti bertambah sebab pedasssss!!

Dunia Wilma said...

Terliur jugak la nampak...
Nanti nak balik kampung...
Wilma nak try buat...
Thanks for the resepi Sis ^_^

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Sedap nye..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Emmm..sedapnya1ada sambal....ada petai...mau nambah2 nasi camni.

Miss Uya said...

wow...uniknya. ni kategori sambal belacan jugak ke?

petrasis1 said...

Petai tu yang tak bleh tahan tu.. my feveret!! yum yum!

C'Jai said...

podeh2 pun sodap nampak gaya rupa nye...

Gieyana said...

sedapnyer petai..mmg suka gk nih..:-)

Mishter Izwän said...

smbal ni yang di makan dengan nasi ayam penyek erh? hehe. kalau bukan , tak penah rs la smbal jenis nie :)

kaishin said...

buleh hak ni mak mertua lalu belakang pun tak sedar dah..hehehe

adyna said...

petai tu en babah memang layan... :)

ummuaidan said...

sedap..sedap ...dah lama tak makan petai...rindunya

LiLy @ MaMaQiStInA said...

wah...memang terangkat tgk sambal ni...sedapnye..

CikZaitul said...

pedas sgt ke KA?

wah tengok pun berselera dah saya :)


Petai tuh buat saya terliur...

saya minah petai :)

Putra Putri Ummi.. said...

Terliur mokcik tengok..tambah2 ada petai posing elok je.hehe

Mrs Velentine said...

telan air liur dibuatnya

izan mama mia said...

owh..menyengat ni...

cikeyrah said...

nak try buat lah heheh

ALoNa CintamaniszLite said...

sambal dari negeri mana ni??

ALoNa CintamaniszLite said...

sambal dari negeri mana ni??

Zura@Iwan said...

owh..smbl pencicah x de belacan yer.....

tp petai tu..x mkn la..hehe

Ietams said...

Sedapnya...boleh try nanti ni

aizamia3 said...

terliur tengok.. ;)

QA's ~ mamapapa said...

alamak...tetiba mcm teringin plak..tgkla kalau2 weekend ni smpat buat :)

Nurul Husna Mohd Hassan said...

sedapnya. ada pulak petai, bertambah2 sedapnya :)

Tihara said...

dapnye makan dgn petai :)

Kasih Salina said...

saya tak makan petai la KA..rugi kan tak makan petai..pening kepala saya kalo mkn petai..

ayut said...

sape yg mnumbuk tu mmg terbek la kan KA...hihihi :)

BUNDA a.k.a KN said...

sedap nampak..dah terliur dah, nak cube nanti..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...