Tabung Masa Depan ...

Monday, October 08, 2012

Tips Reda Stress & Tekanan

Salam Pagi Isnin semua!

Dua hari dah cuba merehatkan diri.  Hari Sabtu memang totally out, sampai terpaksa telan ubat tahan sakit, bila kepala berpusing2 bak gasing. Tak layankan sangat sakit, cuba juga keluar jalan2 petang ambil angin.  Balik rumah, sakit masih x hilang2.  Tapi hari Ahad terpaksa mengagahkan diri juga, sebab anak bongsu KA ada sukan di sekolah. Kena datang bagi sokongan.  So dengan 2 biji panadol actifast yang ditelan dan 2 keping stamp bertampal di kepala kiri & kanan, pergilah juga. Duduk tepi padang sambil menahan sakit kepala . ( Yang ini KA cerita di next N3 ye!). 
 
Hari ini nak share sedikit tips ini bersama. Antara 15 cara2 meredakan stress !

( google )
1. Cuba Redakan Ketegangan
Jika Anda sedang duduk, berdirilah dan lakukan perenggangan yang lembut yang Anda mampu. Gerakan tangan dan lengan Anda bergantian, lalu angkat bahu dan buat tubuh Anda merasa rileks. 
2. Ambil Masa
Saat Anda menyedari mulai merasakan tekanan, hentikan apapun yang sedang anda Anda lakukan dan katakan dalam hati pada diri Anda sendiri supaya ''tenang.'' 
3. Tarik Nafas Dalam2
Tarik nafas dalam-dalam dan hembuskan dengan perlahan, konsentrasikan pada gerakan diafragma Anda. Lakukan ini dua atau tiga kali hingga Anda mulai merasa lebih relaks.
4. Bergeraklah
Lakukan jalan cepat, meski itu hanya jalan-jalan di sekitar ruangan atau kamar mandi, hal ini berguna untuk membantu melancarkan aliran darah. Bergerak secara teratur ini dapat membantu membakar efek negatif dari hormon stress. 
5. Berpikirlah Positif
Pilih sesuatu sebuah pemikiran peribadi yang positif – seperti misalnya ''Aku merasakan tekanan positif, bukan stress yang negative'' – dan ulangi secara teratur pada diri Anda sendiri. 
6. Berteriak Dan Menjerit
Pergilah ke sebuah tempat yang peribadi dan menjerit atau berteriak sekeras yang anda mampu. Ini dapat juga dipakai untuk terapi pereda stress. Beberapa orang juga menagtakan memukul bantal sekeras mungkin dapat membantu. 
7. Terapi Esensial Bunga
Letakkan beberapa titis sari bunga, seperti Bach Rescue Remedy, Jan de Vries Emergency Essence atau Australian Bush Flower Emergency Essence, di lidah Anda. 
8. Santap Makanan Sihat
Jalani diet makanan sihat dan jangan tergoda untuk makan berlebih. Santap makanan kecil yang sihat, seperti buah kering, biscuit gandum untuk membantu memperbaiki kadar gula Anda. 
9. Dengarkan Muzik
Mendengarkan irama muzik yang lembut dapat membantu Anda lebih tenang. Suara alam seperti rakaman deburan ombak, kicau burung, atau suara air yang mengalir sangat ideal. 
10. Beri Pujian Pada Orang Lain
Buat sebuah point dengan memberi pujian secara tulus pada orang lain di sekitar Anda. Jika Anda mampu membuat mereka merasa tenang & gembira akan  memberi efek positif pada Anda juga. 
11. Pertegas Diri Anda
Belajarlah untuk bersikap lebih tegas. Berkata ''Tidak'' untuk permintaan yang tak masuk akal akan membantu Anda mengurangi tekanan.
12.  Atur (organize) masa
Mulai atur kehidupan dan waktu Anda secara efektif. Buat mana yang lebih perlu mengikut priority sehingga Anda dapat mengatasi tekanan dalam satu waktu. 
13. Tertawa
Tonton komedi, tertawalah bersama teman Anda, atau kunjungi website yang khusus menyediakan bahan lucu kerana ketawa merupakan penawar luar biasa bagi stress. 
14. Temukan Ketenangan Dari Dalam
Visualisasi atau meditasi dapat membantu Anda menemukan sebuah ketenangan dari dalam pada saat di sekeliling Anda dipenuhi tekanan dan ketegangan. 
15. Konsumsi Vitamin dan Suplemen
Anda mungkin perlu group vitamin B, dan antioksidan semacam vitamin C dan E pada saat-saat penuh tekanan. Suplemen probiotik dapat juga membantu Anda mengatasi stress. 


Apapun, paling penting kembali kepada yang satu Allah swt, mohon agar segala kekusutan hilang & terhapus. InsyaAllah!.


Nota kaki ; ( Sedang berusaha meredakan ketegangan sendiri)

48 comments:

Anum said...

good sharing

Rai Ourkizuna said...

tarik napas...hembusss...tarik napass..hembusss...

stress jugakk...hehehe..tq KA..

:: Mrs.Eady :: said...

good sharing :)

♥ Wina ♥ said...

hurmmm saya pun sgt² tertekan kebelakangan nie & I need sumthing to ease that

thanks for sharing!

Riri Yoorin said...

nak cari tmpat nk jerit!!

syiela said...

tengok cerita komedi mmg salah satu ubatnya takpun cerita kartun yang best.. memang dapat lupakan kejap ketegangan tu...

*** KA stress sampai demam2 ke.. take care ye.. makan ubat dah tu jangan lupa ambil vit c sekali InsyaAllah cepat lega nanti...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

bab ketawa tu mmg betul2 buat reda sket kan?nice sharing dear

Dunia Wilma said...

Sharing is Caring ^_^
Thanks for the tips KA...

Pokok Manggis Depan Rumah said...

kasihan kat akak tak sihat..
banyakkan rehat akak yea.
semoga cepat sihat. terima kasih kongsi tips-tips ni.

Kakzakie said...

Kalau stress sangat nak tidur pun payah kan..

KY said...

eemmm...tips yg bagus, nanti blh cuba

Kakzakie said...

KA actually kakak been sent address kakak via email the moment kakak read your N3 on the day you publish. Will try again..

mummY daniSha said...

thanksss baru ok dr stress...mgu lepas memang stress sgt2 huuu

Bicara Kak Noor said...

thanks KA sharing2 ni boleh lah praktis mudah2an berjaya

Yana Aina said...

tak sihat jgk nie..tp terpaksa kerja :(

Mrs Velentine said...

good sharing

wantie said...

memang kena sabar betul tuk hadapi stress ni. kekadang boleh kawal. kekadang tu hancussss

Nor Zilla Sensei said...

think +ve tu penting... sibuk berkerja ni harusla jiwa kena tenang. :-)

Cik Saila said...

thx KA share tips berguna ni :) suka tips utk stess :))

Sue PeLik said...

tima kaseh ka! memang tengah stress pun leh try neh huhuhuhu

ayut said...

KA tensen smpi kna telan ubat kah?wahhh...take care yer,..BTW,nice share.KA try la praktik slh satu :)

Dylla Abas said...

sy kalau stress suka makan coklat ataupun minum air kosong...btw nice sharing sis :)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Nice Sharing..TQ...
Moga dapat meredakan ketenangan..

adyna said...

saya kalu stress tido je hehehe tapi jarang nak stress pun

Atia Adina said...

KA....tq for sharing

maszmadi said...

ha, yang nombor 13 tu selalu jugak buat kat opis ni, bila stress buat keje jerk, mula la cari kawan, kaco2 kawan then ajak borak then gelak2... tetiba ramai la pulak kengkawan opis yang join... haha so ilang stress kami.....

eMMe said...

Salam KA, bagus tips reda tekanan ni... tengs atas perkongsian ini...

Mira Adzlia said...

hihi..suke part yg ketawa tu...sbb slalu dok gelak je..hihi

Haryati Faizal said...

erm...yati pun dok sakit kepala arini, terpakse e.l, klu keje pun mungkin tak bley nak tumpukan perhatian, try takmo layan sakit ni...

are_lin@yu said...

good sharing ;-)

izan mama mia said...

insyaallah...mg hilang streesnyer..

hainom OKje said...

Sejak Okje dah jadi fulltime housewife ni kurang stress...he...he...

mama aryan said...

perkongsian yg menarik..kdg2 saya stress dgn keje..tarik naps..lepas..legaaa..

Sayyes5s said...

bagus jugak ni.. 2 3 menjak ni macam stress ja.. huhu

Zie said...

Salam KA tadi tu yang datang si ni dari Sayyes tu zie punya tau.. hehehe lupa nak sign out.. tak yah jejak kesana tau coz tu blog rasmi tuk 5s opis... depa suh zie design tu yang jadi lagu ni.. sorry baru perasan...

Norhaizan hakim said...

Kena settlekan jugak apa punca stress tu.

dhiashahida said...

terima kasih untuk perkongsian berguna ni KA :)

shinji izac said...

saya nie, kalo stress, cari benda yg leh dikunyah jela..
jajan ke, bege ke.. baru leh hilang stress.. pastu termenung :)

ckLah @xiiinam said...

Tip yg berharga ni. Terima kasih ya!

gadisBunga™ said...

saya makan vitamin c. harap2 boleh la berkurang stress nih. :D

maszull said...

assalamualaikum kesuma...menarik tip2 yg diberikan ini...:)

rieda_ffya said...

nice tips...tp time kene stress pyh nak ikut KA..

Zura@Iwan said...

thks KA..4 sharing...

smga KA cpt sembuh yer...

Si Matatajam said...

Nice tips KA Tq for sharing

ALoNa CintamaniszLite said...

Tekanan ni semua org ada cuma pandai tangani atau tidak aje.
Kalo tak pandai nk tangani tu yg payah sket tu..abes semua orang dia leh marah, tengking....huhu..

C'Jai said...

Semoga kesihatan KA lebih baik pada hari ini... sekarang ni cuaca tak menentu..kan...mungkin salah satu faktor agaknya..

sal ya said...

kesimpulannya jgn stress2. hehehe...

Nur-nba said...

Tq sebab berkongsi dengan kami..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...