Tabung Masa Depan ...

Sunday, October 14, 2012

Uniknyer Hari Ahad .........

Kejap je rasanyer kan, pejam celik pejam celik, dah hari Ahad. Esok dah nak kena kerja balik Huwaaaaaaaaaaaaaa!

( pinjam dari google )
HARI AHAD......
Ahad (bahasa Inggeris: Sunday) adalah hari pertama dalam seminggu. Nama hari Ahad berasal dari Bahasa Arab, yang mana Ahad itu bermakna satu, iaitu hari yang pertama dalam seminggu. Ia merupakan hari kelepasan am pada kebanyakkan negeri di Malaysia kecuali Kelantan, Terengganu, dan Kedah.

Kebanyakan orang yang beragama Kristian pergi ke gereja pada hari ni. Salah satu perayaan utama orang Kristian juga disambut pada hari Ahad iaitu Hari Ahad Easter.

Dan kebanyakan suratkhabar di Malaysia juga akan  menerbitkan naskhah yang lebih besar pada hari Ahad. Ini kerana selalunya naskhah pada hari itu memasukkan bahagian kartun, hiburan dan iklan yang lebih.

DAN JUGA............
Hari Minggu/Ahad/Sunday
Sebahagian Ulama mengatakan bahwa sesungguhnya Allah telah menciptakan langit dan bumi pada hari ahad/Minggu. Maka barang siapa yang hendak membangun sesuatu atau menanam, maka hendaklah dilaksanakan pada hari Minggu.

Wallahualam...................

Kredit Info & DAN INI 

(N3 AUTO PUBLISH NI )

36 comments:

Encik H said...

err..second!!

selamat hari ahad..:D

Ismi Iman said...

tapi ahad iman xcuti keje..beselah membantu masyarkat if sakit

Ena's Palace said...

gud info..tq KA
saya suka kata2 yg last tu...membangun sesuatu pada hari minggu...

ieda said...

suke ahad sbb cuti
x suke ahad sbb esok dah kena kerja lagi huhuhuh

Cikgu Ma said...

takrif hari ahad pulak yea..haru jumahat..hehe..
thanx kak ^^

♥MAMASYAZA♥ said...

kat kedah hari ahad, first day keja,sungguh byk keja, tak suka

Chekgu Azrine said...

Good info..:-)

Happy Sunday then..

MulutPayau said...

saya kerja pada hari ahad...

baby comel said...

selamat hari ahad juga.. semoga hari ni ceria2

C'Jai said...

thank's infonya..

Sue-Rya Qistina said...

happy sunday sis!
x pernah2 saya on9, hari ni ngah rajin. hehehehehe

zulaiha megat said...

saya mmg tertunggu tunggu hari ahad sbb boleh merehat dari memasak.biasa nya hari ahad makan kat luar,belek2 surat khabar.nonton tv dan jenguk anak kat hostel..santai jer hari tu..

adyna said...

hari ahad public holiday .. heheh tingat cite p.ramlee

kiera'sakura said...

ye hari Ahad hari permulaaan saya bekerja :D

Anonymous said...

Sorry for my bad english. Thank you so much for your good post. Your post helped me in my college assignment, If you can provide me more details please email me.

KY said...

ye ke KA, memang unik

NoEn said...

hr ni sy dh keje...hehe

Tihara said...

as salam,

nice entry, suka baca, tq untuk nfo ini :)

Sue PeLik said...

hri ahd leh duduk senang lenang hihihihi :)

kasihredha said...

akak cuma cuti sehari saja di hari ahad...so hari ahad adalah segala2nya :)

Cik Kay Jue said...

owh begitu.. thanks for your info.. :)

Papa Mifz said...

PM biasa nyer bekerja hari ahad...hari dengan keluarga ialah pado hari weekday...:)

boni kacak said...

rupanya ada juga cerita di sebalik hari ni ye..

mama aini said...

Thanks atas perkongsian info ni..

eita said...

ita kalau masuk hari sabtu mesti boring punyer ...sebab ahad keje ..huhuhu

shaiful zaidi said...

salam... nice info.kat sini keja pd hari Ahad..

Maisarah Azmi said...

owh..kawin bagus ari jumaat ke ahad?

Pokok Manggis Depan Rumah said...

huhuhu.. esok dah keje balik..

hainom OKje said...

Ohh ye ke KA.....boleh le tanan pokok mangga ke ..... he..he... ye..ye... aje OKje ni... tanah pun bukannya ada kat area rumah ni...

rieda_ffya said...

ahad juga memberikan mood yg agak suam kuku utk aku keja KA

MizzTina said...

hr ahad sy adalah membosankan sbb duk terperap kt umah.. btw, nice sharing KA..



pssst, dh nk private blog.. blh bg emel x? klu xkeberatan la.. :)

syiela said...

ahad saya keja... kat sini cuti jmt dan sabtu

Mrs Velentine said...

wah nice entry lah kak

kay_are said...

ahad r mase yang paling di tunggu.. aari nak rilek tapi bile malam rase tak best sebab esoknye isnin dah.. huu

Yana Aina said...

terasa sekejeap jerk sunday .. heheh cubit2 nuff KA ^^

Kasih Salina said...

kena ingat petua ni..tanam pokok hari ahad ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...