Tabung Masa Depan ...

Monday, November 05, 2012

Kisah Zoo & Satu Hari Di Taman Haiwan Alleycats

Saja2 buat N3 tentang Zoo ni.  Minggu ini kan dah mula cuti sekolah.  Bila musim cuti2 sekolah, KA confirm sangat2  ini antara tempat2 feveret  dan menjadi kunjungan orang ramai, betul tak !

The National Zoo (Malay: Zoo Negara) is a zoo in Malaysia located on 110 acres (45 ha) of land in Ulu Klang, near Taman Melawati, in north-east Kuala Lumpur. It was officially opened on 14 November 1963. The park is managed by a non-governmental organization known as the Malaysian Zoological Society. For funding, Zoo Negara relies on gate collections and on support from donors and sponsors.

Zoo Negara is home to 5137 animals of 459 different species. Over the years, the zoo has transformed itself to an open concept zoo with over 90% of its animals kept in spacious exhibits with landscape befitting its nature.

Zoo Negara received MS ISO 9001:2008 certification in July 2007, and is a member of the South East Asian Zoos Association (SEAZA). The President and chairman of the zoo is Y. Bhg. Dato’ Ismail Hutson. 

( Ni aje video yang ada untuk uols layan !)
 
Satu hari minggu ku ke taman haiwan
Seronok bukan kepalang
Melihat bermacam jenis binatang
Dengan telatahnya
Ada yang ketawa ada yang meradang
Melihat orang datang
Sepasang rusa sedang bercumbuan
Sidara tersipu

Burung2 berkicauan
Merebahkan sayapnya
Bila sang kancil merayu
Kepada kekasihnya
Harimau cemburu
Kerana kesepian
Lalu ia meraung
Si monyet bertempiaran

Manusia melihat telatah si beruk
Yang sedang berdansa
Atau mungkin si beruk yang ketawa
Melihat ragam manusia

Sibuaya tersenyum melihat si dara
Sambil mengenyit mata
Si dara ketawa dan hari pun petang
Sampai waktu pulang
Berakhirlah kisah ragam manusia
Dan juga haiwan
Di satu hari minggu di taman ini
Yang menjadi kenangan


Bolehlah, kalau plan2 nak pergi waktu cuti sekolah.  Bukan saja di Zoo Negara malah boleh berkunjung di Zoo2 yang lain juga di seluruh Malaysia !  Cuma satu je sepatutnyer perlu dibuat sedikit penambaikan pada Zoo2 di Malaysia ni, so x lah nampak cam kandang haiwan yang tak terbela je !

 http://www.zootaiping.gov.my/

( Pelan2 terjah laman kawan2 ni )


35 comments:

Sheila Salim said...

Assalamualaikum. bestnya jadi budak2
ada cuti sekolah boleh berjalan sakan :)

ummuaidan said...

ada jgk zoo safari somewhere kat bandar ..dah lupa lak...kat mana

Anum said...

best gak pg zoo nie

4feet8 said...

kali pertama saya ke zoo negara masa umur 6tahun. masa tu akhir tahun tadika..seronok sgt sebab pakai gaun putih yg cantik sambil makan nasi lemak dengan rombongan sekolah.. hehe..semuanya dah 24tahun berlalu..

Knor said...

nak di ikutkan tak jauh sgt untuk ke zoo ambil masa 10 minit aje samapi..tapi pernah sekali aje pergi..

agaknya binatang2 tu dah lama arwah.


adyna said...

zoo taiping best.. :)

Cho Zila said...

ada yerk laguni tak perasanler pulak..
saya suka pegi zoo ..

kakchik@ella said...

Yg pastinya kak KA, Zoo Negara Kuala Lumpur tersgtlah tak best dibandingkan dengan Zoo Melaka dan Zoo Tepen.

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

dah lama x p zoo negara

C'Jai said...

KA tau tak lagu tu femes ms akak sekolah rendah...suka sangat ikut lagu tu dulu2....

Ira said...

Ada jgk plan nk bawa aimy pegi zoo.. Da lama x pegi zoo. Last pegi masa ira kecik2 dlu je.

Mayang ABDUL RAZAK said...

Zoo.. dekat aje ngan rumah saya kak..

Haryati Faizal said...

takde plan lagi nak bawak anak2 time cuti skola ni...hihi

Kella said...

saya sangat tingin nak ke zoo taiping! entah bilaa...

Mrs Velentine said...

MV pena pegi zoo lok kawi sabah je

LydSunshine said...

Sesuai sgt entry ni sempena nak cuti skolah ni KA. mesti ramai yg menggoogle utk cari info tentang zoo.

Jiwa Lara said...

baru je pergi sabtu lpas as volunteer..x buat n3 lg.. hehe

Yana Aina said...

puas jln kat zoo mlk ... penatttt. hehehh

Pn. Sheila@CC said...

thn lps last p zoo negara... seronok cz melawat student praktikum kat situ siap dpt naik train free... syok gak...

❤Kamsiah❤ said...

anak2 dah berkira,nak kemana walau cuti belum bermula hehe

MystoryPic said...

confirm beratur panjang nak naik trem dlm zoo

Jna marcello said...

KA xkisah nk pi mana2 tapi naa nk berangan nk join KA BOLE hehe

Jna marcello said...

KA xkisah nk pi mana2 tapi naa nk berangan nk join KA BOLE hehe

JunAina said...

KA...masuk zoo la ni mahai sgt dah rasanya...

cci said...

bestnya.. :)

kasihredha said...

Dah lama x pergi zoo

azievee said...

seingat sy pernah 2 kali g zoo...bwk anak2

Dunia Wilma said...

Dah lama tak pergi Zoo Negara :-)
Last year ada jugak sekali Wilma pergi zoo tapi Zoo Lok Kawi, Sabah jak :-)

eita said...

hari tu ada dengar dalam radio klasik...

N.Aima K said...

kalau buat ala-ala safari tu best kot kan???

wan nurul hezrina said...

nurulpun suka g zoo n kalau bleh nak bawak anak2 selalu tapi belum ada masa lagi..

mama aryan said...

insyaAllah..nanti nak bawa anak2 pegi zoo pulak..hehe

ayut said...

dh pernah pegi skali..penat round dlm tu..hohoho..tp klu pegi gan bdak2x sgt best! :)

Kasih Salina said...

bagus juga bawa anak2 ke zoo kan KA..blh la depa kenai gan binatang2 dalam zoo..hihi..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

bawa budak2 pegi zoo best la kan hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...