Tabung Masa Depan ...

Tuesday, November 20, 2012

Petua Nak Cepat Empukkan Kacang Hijau


( google )
KA pasti ramai yang suka makan dan masak bubur kacang hijaukan. Lagi2 dalam musim hujan sekarang ni kan. Sedap makan bubur kacang hijau panas2 waktu petang dengan roti !

Cuma kadang2,  nak kena ambil masa yang lama untuk kita empukkan kacang hijau tu, sebelum boleh dimasak bubur.  Ada banyak petua sebenarnyer untuk bagi kacang hijau ini cepat empuk.  Ok, yang ini salah satu cara paling mudah nak bagi kacang hijau itu empuk dengan cepat. Cuma dengan titiskan beberapa titik minyak masak semasa merebus kacang hijau tersebut.  InsyaAllah, ianya akan cepat empuk.  Malah rasa kacang hijau itu juga lebih enak.

Satu lagi petua, orang kata kacang hijau ni berangin. Entahlah.  So, kalau masak bubur kacang hijau tu, jangan lupa letakkan juga 1 cm halia didalamnya. Itu aje petuanyer! 

Kacang hijau ni juga bagus katanye, untuk orang2 yang mahu hamil cepat macam Diana Danielle yang khabarnyer bunting pelamin tu selepas sah bernikah dengan Farid Kamil. Tahniah buat mereka ye!. (Petua nak hamil cepat dengan kacang hijau tu kena rajin2 search lah ye , he he he)

Selamat mencuba semua !

62 comments:

Mrs Velentine said...

tahniah buat meraka

Anum said...

good one

ummuaidan said...

tips yg bagus..yg biasa sy buat rendam dlm air bbrp jam..

intanfirdaus247 said...

Intan tak suka sangat makan bubur kacang tapi intan suka makan taugeh..hehehe..tapi apapun good info KA…always support u KA..cewah ..

Asmar Arafad said...

KA thanks for this info, actually tahniah jugak pada Diana kerna dah hamil

Knor said...

tq...bagus tau mkn kacang hijau ni..lemak tak tepu..tapi beranginlah..

muda2 hamil ni bagus..seiring aje bila berjln...mcm adik beradik..tahniah utk artis tu...

yana aina said...

terus nk g google ... hehehhh

Ujie said...

saya biasa masak kacang dgn air je dlm 15-20 minit, lps tu baru masuk bhn lain. Tak perlu rendam2, dan mmg empuk kcgnya.

fiza said...

Thanks kak. Baru jer makan bubur kacang hijau weekend aritu ☺☺. Boleh membanyakkan susu ibu pon iyer gak ^_^.

LydSunshine said...

Oo.. ye ke mcm tu. Baru saya tau. Kena guna minyak masak. Masa peknen ni saya takut nak makan kacang hijau sebab takut berangin tu la. Tapi kalo dah ada petua nak hilangkan angin tu, bleh la buat nanti. Thanks KA>

Jna marcello said...

Tahniah utk diana n farid..sure cute anak dyeorg! ;D

Sue-Rya Qistina said...

saya mmg selalu letak sedikit minyak masak utk empukkan kacang hijau ni. mmg cepat dan berkesan!

tahniah buat mereka. rezeki kan. hehehe

ayut said...

ooo..msak bubur kacang ltak halia ea?bru tahu..hihihi

Mama Vogue said...

Hhmm..sedap nyer bubur kacang ijau. Tambah lak durian kan mmg syok ler. Thanks share petua!

:: Mrs.Eady :: said...

nice~

eMMe said...

adui...terbayang bubur kacang ijo la KA, gulp!

Suraya Baharun said...

bubur kacang hijau masak pulak ngan durian...nyummy..sedap nye..

anaa said...

wahh.. nak cuba petua ni.. KA nak tahu, kak ana tak penah lagi buat bubur kacang untuk anak2.. huhuu.. niat je ada, tapi rajin nya takde...

kay_are said...

prefer lagi bubur gandum ngan bubur jagung. bubur kacang hijau ni bnyak makan mase sekolah asrama dulu.. memang kacang ni berangin kan.. so jarang dah makan sekarang.. =)

wantie said...

bagus ni. sebab akak memang suka makan bubur kacang.

Kakzakie said...

Kakak kalau masak bubur kacang hijau memang bubuh halia KA sebab aroma dia yg sedap.

yan's cottage said...

yan masukkan sudu masa merebus untuk empukkan kacang memang berkesan.....

Sheila Salim said...

Assalamualaikum KA, thanks for the tips. ehem! nak tanya, betul ke nak cepat pregnant makan kacang hijau? hehehehehe bestnya dapat pregnant kan :)

Ikhwan Suhaimi said...

saya suke makan sejuk, lepas masuk freezer semalaman then makan dengan satu scoop ice-cream.. ermmm masyaallah nikmat !

IntaNBerliaN said...

kacag ijau ni lepas wat bubur jika xhbs wat aiskrim mg sedap :-)

IntaNBerliaN said...

kacag ijau ni lepas wat bubur jika xhbs wat aiskrim mg sedap :-)

hazwan hairy said...

baru ja lepas mkn bubur kacang hijau smlm..hehe

ieda said...

ok tq for the tips kak

& tahniah buat mereka berdua kan ;)

Fauziah Mohamad said...

tq bagi petua ni...suka sangat makanan yang berasakan kacang hijau...

salam kenal.

TiranaAduka said...

salam sis ka
Cam nak buat je ptg ni..

ALoNa CintamaniszLite said...

Tapi tu laa...sy kan KA tak suka pulak bila makan bubur kacang ijo ni ada rasa halia..hehe..

Petua leh ikut tp menjadi ke idak itu Allah punya kuasa....kan KA..

Cik Awin said...

terima kasih share petua kak..pasni leh praktikkan...

eLL said...

oh? hihi. nak pregnant boleh guna petua ni.

maszmadi said...

mak kalu masak bubur kacang hijau memang letak halia, rupanya ada petua di sebalik tu yerk..

erm, nak pregnant kena makan kacang hijau yerk, nak search lah.. hehe

JunAina said...

Biasanya akak rendam dulu sebelum rebus dak pun campak je dalam pressure cooker...ehehe...

Zie said...

petua yang bagus... kacang hijau sedap dibuat bubur..

AnneRaini said...

good info ni...

mummy alisha said...

best jugak kalau dapat makan bubur kacang hijau ni..

Rai Ourkizuna said...

saya masak guna pressure cooker.. cepat dimasak..hehehe...

kacang hijau tak pe lagi saya.. kalau pulut tu memang berangin sungguh..

Nor Idayu Abd Rahman said...

Wah.. Nnt nak cubalah.. Mak Ayu ajar letak sudu dalam periuk...

izan mama mia said...

betul lah tu makan kacang hijau nih cpt mengandung sbb cepat jer kacang hijau tu jadi tauge bila biar lama sikit dalam air kan..hihihi....
saya gn kacang hijau kalau nak buat bubur asyura...

Myra Jay said...

MJ tak berani makan bubur kacang hijau, kang berangin 1 badan.. :)

Tp lepas baca petua cepat hamil makan kacang hijau, nak kena makan gaklah :D Letak halia skit kan :D

Ann Ishak said...

saya kalau nak masak bubur kacang hijau memang harus letak halia, sedap rasanya dan kalau nak empuk cepat, saya letakkan sudu besi masa merebus tu.

Saya Disini said...

tq info

aTieYusof Family said...

suka makan bubur kacang hijau...
tq sharing petua... nti boleh cuba :).

Ratu Hatiku said...

Dah lama x mkn bubur kacang nie :D

NM02 said...

tahniah buat retis glakmer tu

Daddy Ziyyad said...

Oooooo..1st time dengar ni...makan kacang hijau cepat subur! ahahaha

Papa Mifz said...

ooo mcm tu yer....bagus petua nih...;)

rieda_ffya said...

wah..bagus petua ni kan KA

Dayana Bahar said...

kitorg pulak sellunyer goreng dulu kacang tu.. nk suh rangup skit.. hihi

Nazayiena said...

suka mkn bubur kacang hijau,klu kak Nurul biasanya rendam dulu kacang tu baru rebus.

Nur farahiza said...

aww saya nak petua too * dasar !! hahah

mmg cepat DD too bunting pelamin , tahniah

Arina Shamsul said...

oo..baru tahu,selama ni kalau saya rebus kacang hijau ,sampai 3 jam baru empuk..hehehe.

thanks sharing :)

syiela said...

tahniah buat mereka..

blh try ni :)

Tihara said...

as salam

murah rezeki dia cepat dapat anak..teringin jugak nak jadi ibu..congrats diana n fk:)

Si Matatajam said...

Nanti M nak try la petua ni..Tq for sharing KA..

Kasih Salina said...

bubur kacang memang sedap..petua bagus ni..kalo saya rendam jer la dulu sebelum masak..hihi..

tu dia cepatnya dah hamil..camne nak sambung belajar tu..

N.Aima K said...

wah thnk u infonya

TiranaAduka said...

pg ni bru buat..keputusannya ptg ni.nantikan hehehe!

Che Rosliza Che mat said...

Dah rezeki mereka hihihi

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

tahniah untuk mereka :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...