Tabung Masa Depan ...

Thursday, November 15, 2012

Sah Ke ? Ye Dah Sah Halal En Tabasco

Sebelum ini KA rasa, ramai juga yang was2 dan rasa ragu2kan. So, yang ini KA nak kongsikan pengesahan halal dari JAKIM untuk Sos2 Tabasco ni yang KA baca dari paper semalam.  Mungkin ramai juga yang dah taukan. Tapi KA tetap kongsikan juga untuk semua !




PRODUK makanan daripada jenama Tabasco sudah disahkan halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) melalui kenyataan media yang dikeluarkan oleh pengeluar, Mcllhenny Company. 

Mereka menegaskan bahawa pembuatan dan kandungan sos lada tersebut mematuhi hukum Islam dan Piawaian Halal Malaysia.

Jakim telah mengesahkan status halal khususnya sos lada jenis Pepper Sauce, Buffalo Style Hot Sauce, Chipotle Sauce, Garlic Pepper Sauce, Green Pepper Sauce, Habanero Pepper Sauce dan juga Sweet and Spicy Pepper Sauce. 

Pengarah Serantau Mcllhenny Company, Kan Cheung berkata, pihak syarikat sentiasa prihatin dengan tanggungjawab sosial kepada pengguna Islam di Malaysia dan juga seluruh dunia.
"Pensijilan halal untuk sos lada keluaran syarikat amat penting untuk mengukuhkan lagi jenama Tabasco di Malaysia." jelasnya.

Ramuan asli Tabasco seperti cuka, lada dan garam masih dikekalkan sejak 140 tahun dahulu. Ketiga-tiga ramuan tersebut adalah dijamin 100 peratus semula jadi dan tidak mengandungi asid deoksiribonukleik (DNA) haiwan. Ia kini boleh didapati di bahagian halal semua pusat jualan runcit makanan seluruh Malaysia.

Dengan pengesahan daripada pihak Jakim itu, persoalan pengguna Muslim yang sebelum ini gusar tentang status produk tersebut sudah terjawab. Tabasco diedarkan secara eksklusif di Malaysia oleh GBA Corporation Sdn. Bhd.

Jadi, bolehlah digunakan dalam masakan kita tanpa was2 dah ye !


( N3 AUTO PUBLISH YE )

44 comments:

Cheida_Mymee said...

dulu masa g piza hut klik saya mntak sos tobasco ni then diorg ckp sory tobasco x de coz non halal...

cweet pinky said...

sos tabasco nih camne ek ?? tak pernah rase pown , hehehe !

mama aryan said...

tq KA beekongsi info,saya x baca lak ttg ni..pasni bole mkn tanpa waswas la

alyyani said...

mmg saya makan tanpa was was sebab dah tau tabasco ni halal. :) letak tabasco ni berangin mulut pedas! tapi best :)

wantie said...

Lega kan rasa....

Rai Ourkizuna said...

macam macam.. kejap halal.. lepas tu tak halal.. lepas tu halal pulak.. hish.. ingat duk negara islam senang bab halal haram ni..

Nizam.Ariff said...

sesetengah orang dicampurkan ke dalam minuman koktail... errk!

iqbalsyarie said...

Adakah kerana saya jarang ke pasar raya, jadi saya tak pernah jumpa jenama itu?

Hehe. Tapi okeylah. Paling tidak, selepas baca entry ini, saya lebih tahu tentang status halalnya. Terima kasih :)

Oh ya. Salam ziarah dan salam kenal daripada seorang blogger mentah yang kerdil ini.

http://iqbalsyarie.blogspot.com/2012/11/percik-jari-di-tahun-baharu.html

KY said...

eemmm...bagus tu KA..biar semua org tahu..tapi KY suka pakai megi tu je

adyna said...

Tak pernah tahu n nampak pun, dok pekan kecil hehehe

Leeza dayasari [santai leeza] said...

baguslah gitu. hmmmm....
yeah....
salam maal hijrah .

baby comel said...

Saya baru tau je ni kak KA,

Acik Erna said...

Assalam KA..terima kasih kongsikan disini..acik risau jugak..
pernah makan kat satu iceroom....acik pernah tulis diblog..suami terjumpa pekerja makan sendiri di belakang..tapi beli makan diluar..dia kata dia muslim..terus kami tak pernah pergi lagi..baru2 ni bulan oktober baru ada bena yang menulis..dia orang dah ada sijil halal dari jakim..tu pun anak acik yang nampak..dah tu selama ni yang orang ramai makan tu macam mana..ish2..

maya amir said...

ooo dah confirm eh? tapi actually, saya kurang suka sos ni, sebab tekak org melayu...hehhe...tapi bolehlah saya sebar2kan pada kawan2 saya yg suke sos ni..thanks for sharing:)

hazwan hairy said...

eh slalu mkn klo g kenny..

C'Jai said...

Alhamdulillah..dah ada pengesahan..barulah tak was2 nak guna..kan..

najihahfara said...

dulu sy hampir2 makan sos ni sebab nampak sedap. nasib baik dah tahu status huhu

Zie said...

Mudahan sah.. emm main cuk cak pulak kan?...

Si Matatajam said...

Ntahla..M tak pernah makan lagi..

Cik Aini said...

owh kira dh terbukti halal lah eh..
lega alhamdulillah sbb dulu kalo g western pnya kedai sbb mkn sos ni :)

❤Kamsiah❤ said...

saya biasa masuk page sahabat halal jakim utk mengetahui status sesuatu produk...

MystoryPic said...

saya tak pernah cuba lagi brand ni

MizzTina said...

ok, skang blh mkn tanpa was²..

Mrs Velentine said...

x pena beli sos ni.

Nyue said...

nyue xpernah guna sos ni???

Ema Blog said...

dgr memang dah sah..tp ema tak makan pun sos ni

Mieya Atiera said...

Mieya tak pernah guna sos nie lagi.

Kasih Salina said...

selalu nampak produk ni tapi tak pernah beli la pulak..

ummiross said...

Tq berkongsi info, takdelah was2 lg lepas ni

Maria Menado~ said...

okey. noted! terima kaseh.. :) baru tau.

ummuaidan said...

kat sini pun ada jugak beli..rsnya hala jgk..

Jna marcello said...

Tq for the info Ka..Tapi Na kurengg dgn sos ni ;)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

xpenah beli produk ni

Anonymous said...

example years ago I had a summer job with [url=http://www.salevivi.com]ヴィトン バッグ[/url]transformed from a rearward-facing seat [url=http://www.salevivi.com]ルイヴィトン 財布[/url]in which magazine expose will part Yong Ping [url=http://www.salevivi.com]ヴィトン バッグ[/url]obtain their inspiration from Simply place http://www.salevivi.com[/url] effectiveness of laser therapy More than http://www.salevivi.com[/url] quickly capture the market Arrival of

Anonymous said...

option to adjust the growing child [url=http://monclerjackettypes.webstarts.com/]moncler jacket types[/url] fundraiser ideas 19 Put Avon catalogs in all [url=http://poloshirt.webstarts.com/]polo shirt[/url] Tuesday -- the single biggest U S [url=http://christianlouboutinpumpsoutlet.WebStarts.com]christian louboutin pumps outlet[/url] on l'applique sous le nez en prenant garde [url=http://monclersoutlet.webstarts.com/]moncler outlet[/url] of We offer free shipping and our prices [url=http://monclerjackettypes.webstarts.com/]moncler jacket types[/url] covering impact for you to maintain may [url=http://cheapchristianlouboutin2013.webstarts.com]cheap christian louboutin 2013[/url] Lane Spa and several gourmet restaurants [url=http://polotshirt.webstarts.com/]polo t shirt[/url] Obama now presidential nominee or better http://www.salevivi.com Smartphones that are already placed in the
requirements of the BCA in order to satisfy [url=http://boyspoloshirts.webstarts.com/]boys polo shirts[/url] but is built to last If used with the Axe [url=http://christianlouboutinshoe.WebStarts.com]christian louboutin shoe[/url] also also the 100 inhabit parts specified [url=http://monclerjackettypes.webstarts.com/]moncler jacket types[/url] Magnetize your Avon business card 15 Use [url=http://monclermenjacketsonsale.webstarts.com/]moncler jackets on sale[/url] planning scuba diving adventures at [url=http://monclerjackettypes.webstarts.com/]moncler jacket types[/url] truth is customers are everywhere People [url=http://christianlouboutinsale2013.WebStarts.com]christian louboutin sale 2013[/url] using the automobile safety restraint [url=http://christianlouboutinspikes.WebStarts.com]christian louboutin spikes[/url] deliberate abuse on the legal and [url=http://monclermenjacket.webstarts.com/]moncler jackets for men[/url] world right to luncheon because of jacob

Anonymous said...

ghd france ylrfxwxd ghd lisseur flwimejv GHD Pas Cher mziixwdd ghd ejplresd lisseur ghd pas cher jkwzrjrt Lisseur GHD usikhens

Anonymous said...

cheap ugg boots zhymnsrq cheap uggs meoiaktq ugg boots sale qlyaqisu ugg boots uk dvsgxyvo ugg boots mvssgvdz ugg sale pksdednj

Anonymous said...

hollister france zpvmydjd hollister lyon pnhtgpfu hollister paris udnaukxq hollister pas cher vqkzcjpn hollister soldes pxzcrtbf hollister wzdargem

Anonymous said...

cheap ugg boots jfnmovme cheap uggs manwsfmb ugg boots sale jidmblyw ugg boots uk hcggzmce ugg boots joyhtrjo ugg sale jfudrkmy

Anonymous said...

botas ugg baratas yijhcnob botas ugg espa?a aczteikm botas ugg ytkefbcp comprar ugg online tdrrmait ugg australia pwuhxddv ugg baratas ykcvrpzr ugg espa?a ipizeitd ugg online bbqffmox ugg bcgvyjrs

Anonymous said...

michael kors bags rutkjpbx michael kors handbags twnrpcuh michael kors outlet yimtfmmi michael kors purse hfkqhxfy michael kors purses tbdbblwh michael kors sale vjiymabl michael kors bietbygm

Anonymous said...

cheap nike air max 90 njjmgpmq cheap nike air max irlvnfof nike air max 1 bwzdcjjf nike air max 90 reohfyiu nike air max 95 fltkxvyl nike air max dvrijqxt nike free run aohqepmd nike store uk jgkaldsd nike uk lbrzgeax

Anonymous said...

chaussures christian louboutin pseewsxz chaussures louboutin pas cher jtsinyig chaussures louboutin ovmaktsv christian louboutin pas cher hcwnrcog christian louboutin yjmkoglo louboutin femme zdfblsqr louboutin pas cher bwpgkpdo louboutin soldes gwkpyuzs louboutin xdsfehaj

Anonymous said...

tory burch shoes sale oaljqfdp Cheap Tory Burch shoes jdvptxoz Tory Burch outlet online wyhtdwoh discount Tory Burch shoes tqnskfcf Tory Burch outlet sale xpobrxdz Tory Burch Boots tuaxmzbi Tory Burch Flats npekocis Tory Burch Flip Flops zlqmjvom Tory Burch Handbags jnflrpsc Tory Burch Heels xtbwptup Tory Burch Reva Flats bpjlvxsu Tory Burch Sandals zcbyhbov Tory Burch Wallets huyaxxev Tory Burch Wedges ayfnbhzc

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...