Tabung Masa Depan ...

Tuesday, November 20, 2012

Resepi Sup Cendawan Black Pepper Simple En Hubby KA

En Hubby KA ni kan, memang ke kebun je kerja dia.  So dua tiga hari lepas, dah rezeki musim2 hujan ni, dapatlah kutip cendawan2 busut ini.  Banyak sebenarnye yang  En Hubby dapat. Tapi sebahagian besar, dah pun diagih2kan kepada jiran2.  Yang dah kembang2 macam ni, kenalah dimasak dengan kadar segera. Yang masih kuncup2 tu boleh disimpan untuk menu esok pula !


Macam biasalah, kalau dapat cendawan busut macam ni, anak2 akan request (paksa) En. Hubby untuk buat sup cendawan yang simple cara dia !  TARA layan gambar dulu............


KA nak kongsikan resipi dia yang sangat2 simple ni.
  • Cendawan Busut 
  • 1 biji bawang besar (bersaiz sederhana & dimayang)
  • 1 ulas bawang putih (dimayang)
  • Sedikit isi ayam ( x bubuh pun xpe kalau xde ye )
  • 1 sudu kecil lada hitam (ditumbuk/ boleh digantikan dgn cili padi ikut kesukaan )
  • Garam
  • Sedikit minyak utk menumis
  • 2 - 3 cawan air 
Memang mudahkan. Tapi, anak2 akan makan bertambah2 bila ada sup ini. Yang tak boleh tahan, si bongsu KA akan makan ratah sup gitu je dan cakap  "Memang Terbaiklah Sup Cendawan Abah"!!


Tak percaya, boleh cubalah !

57 comments:

BERT said...

nmpk sedap! cndwn fav sy tu huhu

Mrs Velentine said...

sya pun suka juga cendawan ni kak

Norhaizan hakim said...

Emmm...ini memang feberet giler saya. Dah lama tak jumpa....pasai apa kat penang ni susah nak cari feberet food saya?

Mama Vogue said...

Eh tak penah lagi buat sup, selalu campur dlm sayur je.. Layan jugak ni sup black pepper camni, simple je pun :)

Mama Vogue said...

Eh tak penah lagi buat sup, selalu campur dlm sayur je.. Layan jugak ni sup black pepper camni, simple je pun :)

Dayana Bahar said...

sedap... dlm tomyan pun ada org ltk cendawan ni.. goreng pun oke gop kn??

Saya Disini said...

sedpnye

Sue-Rya Qistina said...

wah..pandai masak rupanya hubby KA ye. hehehe

beta kupu said...

sya pun ska msk cndawan cani, sdp menusuk kalbu okeh!

:: Mrs.Eady :: said...

waahhh!

AnneRaini said...

sedap..sy pun feveret sup cendawan ni tp hubby pulak kurang suka..so selalunya cendawan memang sy goreng rangup jelah.

nanieybarnieylurviey said...

oh my..... akak nk sikit.. terliur la.. lama x mkn cendawan busut.. sedapnye...

SURIA AMANDA said...

oh my my...cendawan busut idaman kalbu i ni...la ni susah nak dpt..

Anisa Anuar said...

pjgnye nama resipi ni

Mrs Lurve said...

cendawan nie memg feberet..masak apa pun best, kalo mls sgt wat goreng tepung je..itupun dh sedap

ummuaidan said...

mmg sedap sup cendawan begini..sy pun feveret gila ni cendawan..hiii terliur nengok....

Ratu Hatiku said...

Saya mmg suka cendawan.

are_lin@yu said...

haishh terliur ayu tgk ni..hehe

fiza said...

Owh...baru saya tau nama cendawan ni. Selama ni tau makan jer...hehehe...sedap.

Rai Ourkizuna said...

alamak..sukanya cendawan busut..tapi cendawan kat kampung saya tu kelabu sikit warnanya..maybe sebab tanah kot kan..anyway..saya memang sangat sukaaaa cendawan ni.. cendawan komersial memang taleh lawan..

intanfirdaus247 said...

simpe, x renyah dan sedap! uhuhuhu

kakchik@ella said...

Akak, saya tak penah makan cendawan busut. biasa makan yg dlm peket beli kat supermarket. sedap ye kak?

Nur farahiza said...

Kak KA saya ta suke makan cendawan , tapi sup dye je saya suke , harus la cuba nanti :)

atty's said...

suka jugak makan cendawan
pandai hubby KA masak

Jna marcello said...

untung nye jd cik hubby KA ;)

Qhaifa Nur said...

dapat hirup sup cendawan, sedapnya...
anak2 suka sangat ni...

Haryati Faizal said...

suke gak makan sup cendawan ni...

yan's cottage said...

yan suka sangat sup cendawan busut nie....lama betul tak memakannya telior pula menenguknya......

Kazman / Sue said...

tetiba teringat masa kecik2x dulu petik cendawan tepi batang pokok getah yang tumbang masa kat kampung....

Arina Shamsul said...

pergh saya dah terbayang dah cendawan ni lalu kat tekak licin2 dear..hehehe.

Pizli Mat Wazip said...

Cendawan buut??? Mana dapat?? Rindunya saya dengan daun cendawan busut.

♥ Wina ♥ said...

tgk pun dah tau sedap :)

Leeza dayasari [santai leeza] said...

bestnyer sup cendawan......

kiera'sakura said...

sup cendawan pastu buh fish ball sikit perghhhhhh

nn lylyn said...

soup die mcm xpekat nmpaknye kak..

syiela said...

nyum nyu sedapnya kA

m a r i s s a said...

sedap la... kecur... pasal entry ni la sy beranikan diri nak komen... tak tahan tgk sedap.. untungla hubby KA pndai msk. simple tapi sedap!

(silent reader)

*kalau sudi, jom follow and like blog saye: www.diyanamarissa.com

tq!

QA's ~ mamapapa said...

Nyum!!nyum!lama tak mkn cendawan :)

Tihara said...

as salam

saya kalau dapat cendawan taun ni saya goreng kunyit..memang ratah habis lah..memang laku:)

JunAina said...

Sup cendawan yg marbeles. Bertuah KA suami rajin bantu dan anak2 pun pandai puji2 bapa nanti boleh selalu masak lagi...:)

Si Matatajam said...

Bubuh dalam tomyam pun sodap tu..

Kasih Salina said...

KA. cendawan ni memang best..kalo kat kampung senang jer nak kutip..sedapnya..memang terliur habis sebab saya pun hantu cendawan juga nih..

eita said...

walaupun ita ni vege kan..tapi tak tau lah nape tetap xleh nak makan cendawan..

N.Aima K said...

sedapnyeeee

aku HaniAsyira said...

mmg nampak menyerelakan sungguh lah

TiranaAduka said...

memang terbaek la dari ka

aizamia3 said...

feveret ni.. ;)

hainom OKje said...

Sedapnya KA I likeeeee!!! Buat tom yam pun sedap jugakkan!!!

Che Rosliza Che mat said...

Emmm sedapnya ka...cr pun suka cendawan...lagi2 kalau buat sup..

9n0L4 said...

fevret sup saye jugak ni. huhu. tabur daun sup pasti terangkat. :)

TEFiN said...

shedappppppppppppppp

Noraziha said...

owhh..wat sup ek. kalo kitorang gorenh kunyit ngan cili api..terangkatt

ayut said...

lama tak makn cndawan...sedap yer....

#klik window 8 ye KA :)

Ira said...

sedapnya... teringat dlu2 masa kat rumah opah, lps hujan nanti mesti ada cendawan tumbuh dkt atas bukit. cendawan kukur(cendawan yg tumbuh dkt btg kayu getah yg da mati) pn sedap jgk. eh betul ke x namanya. hehe..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

sup cendawan wani suka jg :-)

C'Jai said...

Lahaiiii..akak suka ni KA.....peberet....ngeeee

Ikhwan Suhaimi said...

ape yang saya kagum ... cendawan sendiri tuuuu.. segar dari ladang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...